Vo veku 82 rokov zomrel kanadský hudobník a spisovateľ Leonard Cohen. Jeho zástupcovia z vydavateľstva Sony Music Canada o tom informovali dnes v noci na Facebooku. Len pred pár týždňami pritom vydal nový album You Want It Darker, ktorý bol jeho rozlúčkou.

Dnes je už jasné, že sa lúčil nielen s hudbou a fanúšikmi, ale - rovnako ako na začiatku roka David Bowie - aj s vlastným životom. "S hlbokým zármutkom oznamujeme, že skonal legendárny básnik, skladateľ a umelec Leonard Cohen. Prišli sme o jedného z najváženejších a najproduktívnejších hudobných vizionárov," uvádza sa v krátkom vyhlásení, ktoré šokovalo svet.

Podľa informácií, ktoré následne zverejnil denník The Washington Post, legendárny spievajúci básnik zomrel už v pondelok 7. novembra. Zástupcovia správu pravdepodobne nezverejnili skôr kvôli americkým prezidentským voľbám, ktoré od utorka na niekoľko dní ovládli všetky médiá. V správe na Facebooku tiež informovali, že spomienková slávnosť sa uskutoční v Los Angeles, kde Cohen dlhé roky žil. Príčinu umelcovho úmrtia a ďalšie informácie zatiaľ nezverejnili.


Odišiel za svojou múzou

Cohenove piesne vychádzali spočiatku z folkovej tradície, no od 70. rokov je cítiť prevažujúci vplyv popu a kabaretnej hudby. Od 80. rokov spieval s preňho typickým hlbokým basom, podporovaným ženskými vokálmi v pozadí. Jeho piesne sú často melancholické so zložitými textami s množstvom metafor a iných básnických prostriedkov.

Opakovane sa v nich vyskytujú témy ako náboženstvo, izolácia, sex a zložité medziľudské vzťahy, a na najnovšej štúdiovke You Want It Darker i smrť. Len pred pár mesiacmi, 28. júla, totiž zomrela na rakovinu jeho múza, Nórka Marianne Ihlen, ktorá ho v mladosti inšpirovala napríklad k napísaniu skladby So Long, Marianne. Cohen jej tento rok v liste na rozlúčku napísal, že ju zrejme čoskoro bude nasledovať a v podobnom duchu zmierenia sa s pominuteľnosťou ľudského života sa nesie i nový album.

Recenzia: Leonard Cohen sa lúči s hudbou na jednom z najlepších albumov roka


Biografia

Leonard Norman Cohen sa narodil 21. septembra 1934 vo Westmounte (štvrť Montrealu) v štáte Quebec v židovskej rodine. Ako tínedžer sa naučil hrať na gitaru a založil si folkovú skupinu Buckskin Boys. Keď sa však zoznámil s dielom španielskeho spisovateľa Federica Garcíu Lorcu, jeho záujem sa obrátil k poézii. Po absolvovaní McGillovej univerzity sa Cohen presťahoval na grécky ostrov Hydra.

Za 1500 dolárov si tam kúpil dom vďaka fondu zriadenému jeho otcom, ktorý zomrel, keď mal Leonard deväť rokov. Počas života na Hydre mu vyšla zbierka poézie Kvety pre Hitlera (Flowers for Hitler, 1964) a romány Obľúbená hra (The Favourite Game, 1963) a Krásni porazení (Beautiful Losers, 1966). Práve na gréckom ostrove sa zoznámil s Marianne, potom sa však vrátil do Kanady.

Frustrovaný zo slabého predaja kníh a unavený z práce v odevnom priemysle v Montreale odišiel Cohen v roku 1966 do New Yorku, kde stretol folkovú speváčku Judy Collins. Tá je interpretkou jeho prvého veľkého hitu - piesne Suzanne, ktorú publikoval pôvodne ako báseň v roku 1966 a vyšla aj ako debutový singel z jeho albumu Songs of Leonard Cohen (1967).


Napriek slabému ohlasu prvého albumu sa Cohen okamžite stal žiadaným textárom, najmä v USA, kde v tom istom čase stúpala hviezda Boba Dylana. Nasledovali albumy Songs From a Room (1969), Songs of Love and Hate (1971), New Skin for the Old Ceremony (1974), Death of a Ladies' Man (1977) či Various Positions (1984). Posledný menovaný obsahuje ďalší veľký hit Hallelujah, ktorý však spoločnosť Columbia Records odmietla vydať v Spojených štátoch s odôvodnením, že neznie príliš súčasne. Napriek tomu súhlasila, aby album vydalo menšie vydavateľstvo Passport Records.

V roku 1995 sa Cohen rozhodol prestať venovať hudbe a usadil sa v budhistickom kláštore Mount Baldy Zen Center pri Los Angeles. Z kláštora nakoniec odišiel v roku 1999, ale ešte predtým bol v roku 1996 vysvätený za zenbudhistického mnícha. K hudbe sa vrátil v roku 2001 albumom Ten New Songs, významne ovplyvnenom producentkou a spoluautorkou Sharon Robinson. V roku 2004 mu vyšiel album Dear Heather, ktorý bol z veľkej miery založený na spolupráci s Anjani Thomas, Cohenovou priateľkou a jazzovou hudobníčkou, a nie je už trpký ani temný.

V roku 2005 Cohen zistil, že ho jeho dlhoročná manažérka Kelley Lynch postupne okradla o ušetrené peniaze (viac ako päť miliónov dolárov) a na účtoch mu nezostalo prakticky nič. Po vyhratom súdnom spore sa Cohen vydal v roku 2008 na svetové turné, ktoré s prestávkami trvalo do roku 2013 a obsahovalo 387 vystúpení vrátane dvoch vystúpení v Bratislave. V posledných rokoch svojej kariéry vydal albumy Old Ideas (2012), Popular Problems (2014) a spomínanú novinku You Want It Darker (2016). Tú produkoval jeho syn Adam a vyvolal u odbornej verejnosti nadšené ohlasy.

Cohena však už dlhšie trápili vážne zdravotné problémy, jeho posolstvá preto Adam Cohen zaznamenával na prenosnom počítači. "Som pripravený zomrieť," povedal v jednom odkaze legendárny umelec, ktorý získal počas svojej kariéry množstvo ocenení. Od roku 1991 je členom Kanadskej hudobnej siene slávy, od roku 2008 Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2010 mu udelili prestížnu cenu Grammy za celoživotné dielo. Zo vzťahu s umelkyňou Suzanne Elrod má okrem syn Adama aj dcéru Lorcu.


TIP: John Cale vydal temný videoklip ku coververzii Cohenovho hitu Hallelujah

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, TASR, Thewashingtonpost.com)
Foto: Facebook.com/leonardcohen

Súvisiaci interpreti: Leonard Cohen