Najobľúbenejšou vianočnou pesničkou čitateľov amerického magazínu Rolling Stone je skladba Happy Xmas (War Is Over) od Johna Lennona a Yoko Ono. Aj keď ide primárne o pieseň s vojnovou tematikou, ľudia si ju už takmer výlučne asociujú s Vianocami.

Meno Johna Lennona sa s predvianočným obdobím spája aj preto, že jeho fanúšikovia si každoročne v decembri pripomínajú výročie jeho smrti. Legendárny spevák a skladateľ zomrel ako štyridsaťročný v New Yorku, kde ho 8. decembra 1980 zastrelil Mark David Chapman.

Skladbu Happy Xmas (War Is Over), ktorá vyšla v USA 6. decembra 1971 a v Británii o rok neskôr, 24. novembra 1972, produkoval legendárny Phil Spector. Lennon a Yoko Ono ju nahrali s členmi svojej kapely Plastic Ono Band a speváckym zborom Harlem Community Choir. Pesničku už dva roky pred jej vydaním predznamenali billboardy v New Yorku, na ktorých bolo napísané: "War Is Over (If You Want It)."

John Lennon - Happy Xmas (War Is Over)

Na druhom mieste v hlasovaní o najkrajšiu vianočnú pesničku skončila folková klasika Fairytale Of New York od írskej formácie The Pogues. Hosťuje v nej speváčka Kirsty MacColl, ktorá v roku 2000, necelý týždeň pred Vianocami zahynula vo veku 41 rokov pri strete s loďou v Mexiku. "Ak pochádzate z Írska alebo Veľkej Británie, určite je to vaša najobľúbenejšia skladba. Ak ste Američan, asi ste o nej nikdy nepočuli. No odporúčame všetkým ju vyskúšať. Zamilujete si ju," píše na svojej webstránke magazín Rolling Stone.

The Pogues - Fairytale Of New York

Tretia priečka v rebríčku patrí legendárnej kapele Queen a ich Thank God It's Christmas z roku 1984. Zaujímavosťou je fakt, že túto skladbu nevydali na žiadnom albume a dokonca k nej nevznikol ani videoklip. Po prvý raz sa objavila až na kompilácii Greatest Hits Volume 3 (1999). V prvej päťke je aj populárna All I Want For Christmas Is You od Mariah Carey a Santa Claus Is Coming to Town od Brucea Springsteena.

Do prvej desiatky sa zmestili aj kúsky od Elvisa Presleyho, The Kinks či Paula McCartneyho. Prekvapujúco však v rebríčku chýbajú také vianočné hity ako Last Christmas od Wham alebo Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!, ktorej najznámejšiu verziu naspieval v roku 1966 Dean Martin.

10 najobľúbenejších vianočných pesničiek podľa čitateľov magazínu Rolling Stone:

1. John Lennon - Happy Xmas (War Is Over)
2. The Pogues - Fairytale Of New York
3. Queen - Thank God It's Christmas
4. Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You
5. Bruce Springsteen - Santa Claus Is Coming to Town
6. David Bowie a Bing Crosby - Peace On Earth/Little Drummer Boy
7. Elvis Presley - Blue Christmas
8. The Kinks - Father Christmas
9. Paul McCartney - Wonderful Christmastime
10. Run-DMC - Christmas In Hollis

Queen - Thank God It's Christmas

David Bowie & Bing Crosby - Peace On Earth/Little Drummer Boy

The Kinks - Father Christmas

Run-DMC - Christmas In Hollis

--
Zdroj: SITA
Foto: AP Photo

Súvisiaci interpreti: John Lennon & Yoko Ono