Americká speváčka a klaviristka Tori Amos sa začiatkom budúcoročného leta predstaví neďaleko Slovenska. 6. júna zahrá vo viedenskom Konzerthause, 11. júna v pražskom Kongresovom centre a o deň neskôr v Kongresovej sále vo Varšave.

Päťdesiatročná interpretka sa v okolitých krajinách zastaví v rámci turné k očakávanému albumu Unrepentant Geraldines, ktorý by mal vyjsť na jar. Po niekoľkých inovatívnych a klasickou hudbou inšpirovaných nahrávkach sa na novinke vráti ku svojím pesničkárskym koreňom.

Tento rok sa Tori Amos okrem prípravy albumu sústredila aj na zatiaľ najambicióznejší skladateľský projekt svojej kariéry - muzikál The Light Princess, na ktorom spolupracovala so spisovateľom Samuelom Adamsonom a ktorý mal premiéru v Londýne. Predstavenie bude uvádzané pravidelne až do konca februára. Následne sa už bude jedna z najvplyvnejších hudobníčok svojej generácie venovať propagácii nového albumu. 

Lístky na pražský koncert sa predávajú v cenách od 790 Kč do 1390 Kč (v prepočte približne 29 až 51 eur), viedenský od 32 do 76 eur a varšavský od 178 do 278 poľských zlotých (v prepočte približne od 43 do 66 eur). V Rakúsku okrem Viedne vystúpi aj v Linzi (7.6.).


Tori Amos, vlastným menom Myra Ellen Amos, sa na hudobnej scéne pohybuje od 80. rokov minulého storočia. Ako dvojročná začala hrať na klavíri, o tri roky neskôr aj sama skladala piesne. Kariéru začínala v synthpopovej skupine Y Kant Tori Read, ktorá v roku 1988 vydala eponymný album. Amos v roku 1992 vydala sólový debut Little Earthquakes, s ktorým posunula hudobné hranice vďaka intímnemu štýlu písania skladieb a zaznamenala veľký úspech. Odvtedy vydala ďalších 12 štúdioviek.

Na konte má osem nominácií na Grammy a čitatelia magazínu Rolling Stone jej v roku 2003 udelili piate miesto v rebríčku interpretov, ktorí majú najlepšie koncertné turné. Je tiež známa nepredvídateľným setlistom svojich koncertov. V mnohých ohľadoch je novátorkou - bola napríklad jednou z prvých umelcov, ktorí ponúkli svoju hudbu oficiálne na stiahnutie cez internet. Svoje piesne nechala stvárniť ako grafické romány a na konte má niekoľko unikátnych videoklipov. Je tiež známa ako spoluzakladateľka humanitárnej organizácie RAINN, ktorá je najväčšou organizáciou proti sexuálnemu násiliu v USA.


Zdroj: SITA, Live Nation CZ
Foto: Toriamos.com

Súvisiaci interpreti: Tori Amos