Štrnásty ročník Plesu v opere privítal v historickej budove SND významné slovenské osobnosti z oblasti kultúry, umenia, vedy či politiky. Zabávali sa v rytmoch českého orchestra Boom!Band, pri známych hitoch Marie Rottrovej, Cigánskych diablov, Nely Pociskovej či pri hudbe Suzane Vega.

Po slávnostnom privítaní hostí organizátormi podujatia Pavlom Lančaričom a riaditeľom SND Mariánom Chudovským oficiálne úderom na gong otvorila plesovú sezónu americká speváčka Suzanne Vega. Otvárací ceremoniál Plesu v opere tento rok nadchol všetkých prítomných, keď počas tradičného úvodného ceremoniálu ponúkol nový pohľad na spracovanie výberu operných árií zo svetoznámej opery La Traviata. V jednom premyslenom vystúpení tak bolo spojené všetko, čo k historickej budove divadla patrí - opera, balet a orchester.  

Vrchol večera patril už tradične vystúpeniu zahraničnej hviezdy plesu, ktorou sa tento rok stala americká folková speváčka Suzanne Vega. Tá v historickej budove SND odspievala niekoľko pomalších hitov, ktoré osviežila známejšími skladbami Luka či Tom's Dinner. Hoci sa nositeľka ceny Grammy na slávnostnom otvorení objavila v elegantných tmavých šatách z dielne Jil Sander, svoje vystúpenie odohrala už v pohodlnejšou outfite zloženom zo ženskej verzie smokingu doplneného originálnym cylindrom.   

V priestoroch Historickej budovy Slovenského národného divadla naplno vyzneli aj soulové melódie českej legendy Marie Rottrovej a dynamiku vniesla britská skupina Delegation aj slovenskí Cigánski diabli. Špeciálne len pre Ples v opere sa ako duo predstavili Nela PociskováMarián Čekovský. Hostí sprevádzala plesom známa moderátorka Lucia Barmošová.  

Nový rozmer nadobudol aj dobročinný charakter Plesu v opere  

Slávnostný večer mal okrem spoločenského aj silný dobročinný význam. Ples pokračuje vo svojej dobročinnej tradícii, ktorú naplní tentoraz pomocou pre šesť perinatologických centier na celom Slovensku, ktoré sa starajú o predčasne narodené deti.  

Výškou svojej doterajšej pomoci sa Ples v opere zaradil medzi najväčšie dobročinné podujatia svojho druhu. Počas predchádzajúcich štyroch ročníkov dokázal sumou 582-tisíc eur prispieť na pomoc zdravotne znevýhodneným, odstraňovať im prekážky v prístupe ku kultúre a stál pri záchrane životov detí s vrodenými ochoreniami srdca v Detskom kardiocentre, jedinom zariadení svojho druhu na Slovensku.   

„Nesmierne si vážime, s akou odozvou reagujú hostia plesu na možnosť pomôcť. Naším zámerom je formou zlepšenia technického vybavenia šiestich perinatologických centier prispieť k prevencii a verím, aj riešeniu často závažných problémov, ktorým čelia nielen predčasne narodené deti, ale aj ich najbližší vo fáze ďalšieho rastu a vývinu detí,“ uviedla Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere.  

Zdroj: SITA, Relations Consulting
Foto: poskytla Andrea Devanová

Súvisiaci interpreti: Suzanne Vega