Speváčku Hanu Hegerovú v ostatných dňoch prebudili z umelého spánku a následne prepustili z pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnice. Podľa informácií českého denníka Blesk je 83-ročná rodáčka z Bratislavy v ústavnej liečbe a učí sa chodiť.

"Áno, babička je na tom oveľa lepšie. Chodí a rozhodla sa nevzdať život. Mali sme o ňu strach, ale má tuhý korienok," dodal pre spomínaný denník speváčkin vnuk Matouš Heger. Obľúbenú šansonierku často navštevuje spolupracovník, klavirista Petr Malásek. "Vídam ju pomerne často. Má sa k svetu, komunikuje a chce sa rozprávať. Dokonca žartuje. Je naozaj výborná. Snaží sa chodiť a dať sa po všetkých stránkach dohromady. Má nesmierne tuhý korienok, až je to obdivuhodné," povedal muzikant pre Blesk.

Interpretku previezli do nemocnice začiatkom decembra, pričom podľa Blesku mala srdcovú a mozgovú príhodu. Speváčku uviedli do umelého spánku, neskôr ju prebudili a potom opäť uviedli do umelého spánku. Svoju obľúbenkyňu chcel navštíviť aj prezident Českej republiky Miloš Zeman. Lekári mu to však pre jej vážny stav nepovolili a tak speváčke poslal kvety a list.

Biografia

Rodáčka z Bratislavy, vlastným menom Carmen Mária Štefánia Farkašová, odštartovala spevácku kariéru v roku 1957 na pódiu v bratislavskom kabarete Tatra Revue. Po odchode do Prahy prijala angažmán v hudobnom divadle Rokoko. V rokoch 1961 až 1966 bola jednou z opôr dnes už legendárneho divadla Semafor a to v predstaveniach Zuzana je zase sama doma, Šest žen či Dobře placená procházka. Neskôr rozbehla sólovú kariéru, v roku 1967 hosťovala i v parížskej Olympii. Ako filmová herečka hrala aj pod režisérskou taktovkou Miloša Formana a to konkrétne vo filme Konkurs (1963). V roku 2002 si od už zosnulého prezidenta Václava Havla prevzala medailu Za zásluhy.

Jej posledným štúdiovým albumom je nahrávka Mlýnské kolo v srdci mém (2010), ktorý vydala po 23 rokoch tvorivej pauzy. Rok na to po ťažkej operácii, pri ktorej jej lekári z tela odstránili viacero nádorov, ohlásila koniec kariéry. V roku 2013 spoločnosť Supraphon uviedla na trh troj-CD Zlatá kolekce 1957 - 2010, ktoré obsahuje aj hity ako LevandulováČerešne a množstvo ďalších skladieb. V tom istom roku ju tiež povýšili na komandéra francúzskeho Rádu za zásluhy. Francúzsky veľvyslanec vtedy uviedol, že speváčke ho udelili za významný prínos k propagácii francúzskeho šansónu a francúzskej kultúry všeobecne. Vlani český prezident Miloš Zeman udelil Hegerovej Rád Tomáša Garrigua Masaryka I. triedy.

Zdroj: SITA (Blesk.sk, archív)
Foto: Jakub Ludvík

Súvisiaci interpreti: Hana Hegerová