Anglický spevák Rick Astley slávnostným úderom na gong v historickej budove Slovenského národného divadla otvoril v sobotu večer (10.1.) jubilejný 15. ročník Plesu v opere. Na podujatí, ktoré malo po šiestykrát dobročinný charakter, sa však predstavili aj viaceré mená z domácej hudobnej scény.

Rick Astley bol vôbec prvým mužským hlavným hosťom, v doterajšej histórii plesu boli hviezdami vždy speváčky. Hostí Plesu v opere privítal slovenským pozdravom "Ahoj" a historické SND pochválil ako "krásny dom". Oficiálny otvárací ceremoniál po jeho údere na gong už tradične ukončil prvý valčík za sprievodu Boom Band orchestra.

48-ročný majiteľ unikátneho barytónu sa ako headliner večera na pódium vrátil po polnoci aj so svojou sprievodnou kapelou, aby ponúkol známe hity zo svojej úspešnej speváckej dráhy, medzi nimi Never Gonna Give You Up, Together Forever, Whenever You Need Somebody, Take Me To Your Heart či Cry For Help. Pridal aj cover piesne My Girl, ktorá preslávila americkú vokálnu skupinu Temptations.

Rick Astley úderom na gong otvoril Ples v opere Zdroj: SITA/OrangeRick Astley otvoril prestížne podujatie

Z Orechovej Potône na Ples v opere

Na Slovensku Astley nie je nováčikom, Ples v opere bol už jeho tretím vystúpením na Slovensku. Naposledy sa u nás predstavil minulý rok v lete v rámci akcie Celebrate the 80's & 90's with The Hoff v Orechovej Potôni (reportáž), ktorej sme dávali podtitul "najväčšia dedinská diskotéka v histórii". Vystúpenie na nóbl plese určenom len pre vyvolených je tak veľkým paradoxom, no svojím spôsobom aj ukážkou toho, že hudobný vkus slovenských elít sa od "bežného ľudu" až tak nelíši.

Pre Ricka to však bol nepochybne príjemný zážitok. "Keď som si pozrel na internete zábery z predchádzajúcich plesov, zdalo sa mi to neskutočne zaujímavé vystúpiť v takýchto priestoroch, povedal som si, že bude úžasné tu vystúpiť. Hrávam na rôznych miestach, vo vonkajších priestoroch, na javisku, v arénach, ale príležitosť vystúpiť na plese neprichádza každý deň, takže som pozvanie do Bratislavy rád prijal," priznal populárny, večne mladistvo vyzerajúci hudobník ešte pred samotným plesom.

Ako tiež uviedol, po Európe rád cestuje autom, pričom počúva lokálne rádiá a spoznáva hudbu jednotlivých krajín, čo je však týmto spôsobom čoraz ťažšie. "Za posledné roky sa popová hudba zmenila, v minulosti robila každá krajina niečo iné, momentálne vďaka internetu sa hudba v rámci celého sveta dosť podobá. Keď Katy Perry vydá niečo nové, tak to hneď vie celý svet," uviedol Rick Astley v sobotu podvečer na stretnutí s médiami.

Domáce hviezdy a návrat k baroku

Na jubilejnom ročníku okrem anglického speváka dostala neobvykle veľký priestor aj slovenská populárna hudba a jej interpreti. Zazneli známe hity ako Úsmev, Kráľovná bielych tenisiek, Je to vo hviezdach, V cudzom meste, Láska, Ó, šaty či Dievča z reklamy, ktoré postupne ponúkli Mária Čírová, Anita Soul, Mirka PartlováSvetlana Rymarenko, členka skupiny Fragile. Robo Opatovský mal úspech s hitom Natália či pesničkou Prší. Tanečný parket bol zaplnený do posledného miesta pri vystúpení Mira Žbirku, ktorý zaspieval hity V slepých uličkách, Biely kvet, Atlantída, Mám rád alebo Co bolí, to přebolí so speváčkou Marthou. K ďalšiemu hitu Balada o poľných vtákoch si prizval Katku Knechtovú, aby ju ponúkli ako duet. Nemohla chýbať ani beatlesovka Hey Jude.

Záver na "veľkom javisku" patril skupine Hex a jej hitom Keď sme sami, Nikdy nebolo lepšie, Život, Chvíľu áno, chvíľu nie či Maťo a Linda. V priestoroch Restaurant opera už niekoľko rokov hrá orchester Cigánski diabli. Tentokrát si prizvali aj speváčku Katku Knechtovú, s ktorou na jeseň absolvovali úspešné slovenské koncertné turné. A tak popri orchestrálnych skladbách zazneli aj známe Knechtovej hity Za tebou, Spomaľ či Krajinou.

Ples v opere 2015 Zdroj: SITA/Orange

Okrem nabitého hudobného programu bola tohtoročná dramaturgia plesu výnimočná aj tým, že vzdala hold obdobiu, ktoré dalo priestor na vznik honosných plesov a bálov - baroku. "Myslím si, že tento ročník Plesu v opere je výnimočný tým, že sme sa zamysleli a siahli ku koreňom plesu a noblesy a všetkého, čo je pekné, späté s Kráľom slnko Ľudovítom XIV., ktorý vlastne vybudoval tradíciu takýchto bálov," povedal pre agentúru SITA jeden z organizátorov Plesu v opere Peter Princ. Elegantné historické priestory divadla vytvorili ideálne kulisy pre barokovú tému tohtoročného prvého plesu sezóny. 

Prvá a najvýraznejšia časť programu bola veľkolepou barokovou slávnosťou pripomínajúcou všetko jedinečné, úchvatné a zábavné, čo priniesol svetu kráľovský dvor Ľudovíta XIV. Hostia si mohli užiť pôsobivú choreografiu baletného zboru v spojení s opernými sólistkami, akrobatickými kúskami, jedinečnou scénou i kostýmami. Prepychový francúzsky dvor okrem klasických bielych parochní a barokových kostýmov pripomínali aj honosné krištáľové lustre, ktoré výnimočným spôsobom dopĺňali tanečný parket.

Za šesť rokov vyzbieral ples na charitu milión eur

Riaditeľ plesu Pavol Lančarič si otvárací ceremoniál tento rok užil ešte viac ako zvyčajne. Bol na pracovnej ceste, a tak nevidel prípravy na podujatie a aj úvodný program sa rozhodol pozrieť si prvýkrát až v sobotu večer. "Užívam si ho zatiaľ asi najlepšie v histórii," povedal v rozhovore pre agentúru SITA ešte počas podujatia. Spokojnosť neskrýval ani generálny riaditeľ SND Marián Chudovský. "Pre mňa aj takáto slávnostná príležitosť ako je Ples v opere aj pracovnou záležitosťou. Však aj názov plesu znamená to, že sa koná v opernom dome, kde je opera prítomná. A bola aj v dnešnom programe ako barokové predstavenie, invenčne spracované a veľmi dobre interpretované. Bola to zmes moderny choreografických a hudobných nápadov," povedal pre TASR.

Lančarič si zaspomínal aj na začiatky plesu. "Chceli sme usporiadať jeden špičkový ples v Bratislave s tým, že keď sa to podarí, budeme to robiť ďalej. Mohlo to skončiť aj tým, že by to verejnosť neprijala, ale podarilo sa nám to posunúť aj do ďalších ročníkov. Podarilo sa a hľadali sme spôsob, ako to ďalej zlepšiť a následne dať tomu vyšší, nielen zábavný rozmer. Trúfli sme si pri desiatom ročníku, takže toto je šiesty charitatívny ročník," uviedol pre TASR.

Tento rok sa organizátorom podarilo prekročiť hranicu milión eur, ktoré pravidelne využívajú na rôzne charitatívne ciele. Výťažok z tohtoročného predaja vstupeniek poputuje na zlepšenie prístrojového vybavenia kliník detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a Košiciach.

Zdroj: TASR, SITA, archív Hudba.sk
Foto: SITA/Orange

Súvisiaci interpreti: Rick Astley