"Ste pripravení na šou?" pýtal sa americký spevák a raper Montero Lamar Hill, známy pod umeleckým menom Lil Nas X, týždeň pred vydaním aktuálneho singla. V tom čase ešte nikto netušil, že nejde o nevinnú otázku, ale úvod ku kontroverzii, ktorú odhalil o pár dní neskôr zverejnením podrobnejších informácií o novom singli a predovšetkým odhalením jeho vizuálu.

Skladba s názvom J Christ je jeho návratom po dvoch rokoch. Je totiž prvým singlom od vydania debutového albumu Montero (2021), na ktorom sa dostal do pekla. Svoj návrat z neho, a tiež na hudobnú scénu, spája s návratom Ježiša Krista. "Môj nový singel je venovaný mužovi, ktorý zažil najväčší comeback všetkých čias!" napísal Lil Nas X na svojich profiloch na sociálnych sieťach.

Vizuál singla, na ktorom je hudobník zobrazený ako Ježiš Kristus na kríži, vyvolal vlnu pobúrenia. Ľudia mu v komentároch vyčítajú, že jeho nová pieseň a jej vizuál sú výsmechom Ježiša a kresťanstva. Raper tieto úvahy absolútne popiera a tvrdí, že nikde na obale singla nie je výsmech Ježišovi. "Ježišov obraz sa v histórii používa v ľudovom umení na celom svete," obhajuje sa hudobník, ktorý bol už v minulosti kritizovaný za nevhodné používanie náboženských obrázkov a symbolov vo svojej tvorbe.

V roku 2021 vyvolal vášne kontroverznou limitovanou edíciou 666 párov topánok Satan Shoes, pričom každý pár obsahoval kvapku ľudskej krvi. Topánky boli do predaja uvedené ako podpora vtedajšieho singla Montero (Call Me By Your Name). Každá topánka tiež obsahovala pentagramový ornament, obrátený kríž a nápis Lukáš 10:18, ktorý odkazuje na biblický verš, v ktorom Satan padá z neba.

Každý pár bol k dispozícii za 1 018 dolárov. Všetkých 666 kusov sa vypredalo za menej ako minútu. Okrem úspechu mu limitovaná edícia topánok priniesla aj súdny spor so spoločnosťou Nike, ktorá podala žalobu za porušenie ochrannej známky, nakoľko boli topánky navrhnuté rovnako ako model Nike Air Max 97, a to bez povolenia.

V najnovšom videoklipe J Christ opäť posunul svoje hranice. Vizuál natočený v Mexico City, ktorý Lil Nas X sám po prvýkrát režíroval, obsahuje hneď niekoľko odkazov na biblické motívy. V úvode klipu sa objavujú imitátori Taylor Swift, Mariah Carey, Eda Sheerana, Baracka Obamu, Oprah Winfrey, Dolly Parton či Kanyeho Westa, ktorí v zástupe kráčajú k nebeskej bráne. Nasleduje basketbalový súboj medzi anjelom a démonom, v ktorom Nil Nas X stvárňuje anjela, objaví sa aj ako pastier oviec, plaví sa na korábe Noemovej archy počas potopy a, samozrejme, vidíme ho aj pribitého na kríži.

Krátko po zverejnení pribúdali na sociálnych sieťach rapera kritické reakcie. V niekoľkých mu je vyčítané použitie imitátorov slávnych osobností na vlastné zviditeľnenie sa. "Aj tak sa vrátiš späť do zaudnutia," píše jeden komentujúci. Najväčší rozruch celkom očakávane vyvolali práve biblické motívy. V komentároch mu je vyčítané rúhanie, výsmech kresťanstvu a viackrát sa opakuje názor, že Lil Nas X patrí do pekla.

Autorka: Miroslava Rabčanová