Wilsonic Festival prináša po projekte Mala in Cuba a Sun Glitters ďalšie veľké meno: žánrovo neuchopiteľné duo Modeselektor prinesie do Bratislavy opäť dávku súčasnej a poriadne eklektickej berlínskej elektroniky. Vypočuť si ich budete môcť na jednom z posledných tohtoročných koncertov.

Rôznorodá, búrlivá tvorba Modeselektor, okorenená trochou absurdity, prekračuje žánre a vytvára kontrolovaný chaos. Jeho zvuková podoba dvíha obočia a zrýchľuje srdcové frekvencie kritikov i osadenstva tanečných parketov na celom svete.

Gernot Bronsert a Sebastian Szary sa na Slovensku premiérovo predstavili presne pred piatimi rokmi (február 2008) ako predskokani legendy Underworld, v tom istom roku boli Modeselektor vyhlásení za "najlepší act v žánri" (elektronika) portálu Beatport a vydali sa na turné s Radiohead a neskôr s Ellen Alien. O rok neskôr sa na Wilsonic Festivale predstavili ako súčasť projektu Moderat – v spolupráci s kolegom Saschom Ringom známym ako Apparat.


Spolupráca s inými umelcami ide dvojici veľmi dobre, zoznam hosťujúcich vokalistov, spoločných projektov a remixov je úctyhodný a nájdete na ňom najznámejšie mená európskeho undergroundu ako Paul St. Hilaire, Team Shadetek, Sasha Perera, Puppetmastaz, Maxïmo Park, Otto von Schirach či Siriusmo. Na Wilsonic tentokrát prídu sami a svojich fanúšikov potešia zmesou IDM, glitchu, house-elektra a hip-hopu. Nemajú však radi, ked ich škatuľkujú.

Na konte majú šesť albumov (z toho jeden ako Moderat), zatiaľ posledný s názvom Monkeytown vydali v roku 2011 na vlastnom labeli Monkeytown Records. V dvoch z trackov, Shipwreck a This, spieva frontman Radiohead Thom Yorke, ktorý je veľkým fanúšikom Modeselektor a svoj obdiv k nim netají, práve naopak, dokonca je nimi sám inšpirovaný pri svojej tvorbe. Je to počuť v niektorých skladbách na ostatnom albume Radiohead King of Limbs (2011), ale aj v rámci jeho vedľajšieho projektu Atoms for Peace, ktorý tento rok vydá očakávaný debut.


V roku 2012 vydalo duo druhý diel kompilácie Modeselektion. Zatiaľ čo jednotka z roku 2010 je mimoriadne abstraktná, s niekoľkými vokálmi a dovtedy nevydanými trackmi od interpretov ako SBTRKT, Marcel Dettmann a Digital Mystikz, Modeselektion Vol. 2 sa viac zamerala na temnejšie, experimentálnejšie, melodické techno, ale stále s prítomným "party faktorom". Zapojili sa napr. Monolake, Addison Groove, Dark Sky alebo Clark.

S masívnou energiou, paletou hosťujúcich umelcov a rôznych zvukov z celého zvukového spektra nás Modeselektor vtiahne do svojho sveta, kde tanečný parket preteká, hudba je veľkorysá a hranice boli prekročené už dávno. Niekdajší východoberlínčania zaviedli do hudobnej žurnalistiky pojmy ako "bastard dancehall", "Euro crunk", "acid rap", "big bass techno", "labstyle", "happy metal" alebo "psychedelic electro". Ich neustále experimentovanie je kvalitou, ktorá plne zodpovedá filozofii značky Wilsonic.



Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Wilsonic Michaela Ivaničová.

Súvisiaci interpreti: Modeselektor