Tešenie sa na novinku Tool nadobúda opodstatnenie. Myšlienka na novú hudbu tejto dlho spiacej kapely bola donedávna len vzdušným zámkom, no veci sa hýbu dopredu.

Magnet týždňa

Tool konečne začali nahrávať nástupcu dvanásť rokov starého albumu 10 000 Days. Vtípky o tom, že novinka týchto prog-metalových titánov vyjde až v budúcom miléniu sa teda nepotvrdia. Kapela včera na Facebooku zverejnila vážne vyhlásenie: "Sme nadšení, že môžeme oznámiť správu, ktorá určite poteší fanúšikov Tool aj progresívneho metalu. Po všetkých tých rokoch písania a aranžovania, môžem teraz oficiálne oznámiť, že sa chlapci presunuli do veľkého štúdia, kde začnú nahrávať ďalší album," uviedol správca profilu skupiny.

Ešte predtým gitarista Adam Jones na svojom Instagrame zverejnil fotku s popisom "Day 1" a ikonou CDčka. Tiež zvestoval, že producentom nahrávky je Joe Barresi, ktorý s kapelou spolupracoval aj v minulosti. Prvá voľba producenta však údajne padla na Phila Spectora, ktorého diskografia siaha až do roku 1958. Mal však plný kalendár. Ďalšie informácie sledujte na Adamovom Instagrame a kapelnom Facebooku. (ak)

Šroty týždňa

Numetalovú kapelu Mushroomhead, ktorej mnohí vyčítajú že imidžom kopíruje Slipknot (a nevedia, že vznikla skôr, než Slipknot), opustili krátko po sebe dvaja členovia. Zakladajúci člen a vokalista Jeffrey "Nothing" Hatrix a gitarista Tommy Church. Kapelu Carcass zase opustil gitarista Ben Ash, ktorý v jej radoch strávil päť rokov. Nahradil ho istý Tom Draper.


Novinky

Talianski doom metalisti The Foreshadowing zverejnili novú skladbu Paranoid Boyd. Pieseň bola zložená exkluzívne pre taliansky komix s rovnakým názvom od trojice autorov, ktorý je dostupný žiaľ len v taliančine. (ak)


The Ocean po desiatich rokoch resuscitovali fantastický koncepčný album Precambrian a odprezentovali ho piesňou Rhyacian, ktorú ako jedinú aj znovu nahrali. Pesnička bude vydaná aj ako (staro)nový singel v rámci každoročnej akcie pre fanatických zberateľov nahrávok – Record Store Day. Kapela pripravila miniturné, na ktorom nahrávku zahrá vo svojej celistvosti no a vy si ju môžete v remasterovanej verzii celú vypočuť na YouTube linku nižšie. Na samom začiatku je však nová verzia spomínanej atmosférickej desaťminútovky Rhyacian. (ak)


Slovenský one-man projekt Et Cetera vydal nové EP a ukončil pôsobenie. Jeho autor, podpísaný ako M., sa poďakoval za priazeň a spomenul aktivity v stále aktívnych kapelách Atanas a TujAroT. Pripomeňme, že prvé EP zvané Nowhere, bolo nominované na cenu Radio_Head Award 2015 v kategórii Hard & Heavy. Nové depressive black metalové dielko zvané 0pustenie si môžete vypočuť na Youtube, alebo Bandcampe. (ak)


Nemecká televízia WDR zverejnila dokumentárny film o izraelskej kapelke Orphaned Land, ktorý slúži ako podrobná sonda do ich súkromných životov a ideológie spájania najväčších svetových náboženstiev kresťanstva a islamu s judaizmom. (ak)


V piatok vydali Between the Buried and Me prvú časť dvojalbumu Automata. Ak ste ho ešte nepočuli, neviem, na čo čakáte. Je výborný. Navnadiť vás môže aj video k skladbe Millions. Odporúčam ale dať si najprv celý album naraz. Iba tak si naplno vychutnáte tento skvost. (pm)


Poetické video na nás vybalili aj A Perfect Circle, aj keď ich album Eat the Elephant vyjde až v druhej polovici apríla. Disillusioned je pomerne dystopická skladba, ktorá útočí na našu "kremíkovú posadnutosť". Vo videu sú všetci pripojení, ale uniká im naozajstný život okolo nás. Áno, jemne patetické a proletárske, ale aj napriek tomu fajn. (pm)


Suicidal Tendencies v piatok vydali EP Get Your Fight On!. Okrem šiestich noviniek na ňom nájdete aj famózne inštrumentálne verzie titulnej skladby. Milovníkov basgitár nadchne najmä tá, kde dominuje práve tento nástroj. Basák Ra Díaz v nej ukazuje, čoho je schopný a - úprimne - padla mi sánka. (pm)


Omnoho priamočiarejší nárez tu máme v podaní Iron Reagan. Hlavnú úlohu vo videu Take the Fall hrajú mníško-kostlivci. Ak sa vám skladba zapáči, dajte si aj ich aktuálne Split s kapelou Gatecreeper. Stojí za to. (pm)


Aj ďalšia novinka je spoluprácou dvoch kapiel. Od crossoveru sa ale presunieme na industrial a hip-hop, aj keď skladba Time's Up má omnoho bližšie k akémusi elektro-punku. Pri skombinovaní 3TEETH a Ho99o9 sa to ale tak nejak dalo čakať. V experimentálnom duchu sa nesú aj ostatné skladby. (pm)


A ešte je tu aj niečo z úplného konca core-ového spektra. Napalm Death a ich novinka Call that an Option? Pochádza z kompilácie Coded Smears And More Uncommon Slurs, ktorá tu bude už v samotnom závere marca a ja sa neviem dočkať. (pm)


Haluz týždňa

The Dillinger Escape Plan sú vďačným objektom mnohých coverov. Veľmi dobrým pokusom je aj verzia skladby Baby's First Coffin v podaní kapely Strange Changes, ktorá má viac jazzu ako Peter Lipa. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Consequenceofsound.net

Súvisiaci interpreti: Carcass, Tool