Kapela, ktorej každý umelecký počin je pre poslucháča zárukou niečoho nového a neopozeraného, prichádza s druhým singlom a videoklipom. Práve dnes má premiéru ich nová skladba Plankton. Pozrite si magický videoklip Čistých Tvarov, z ktorého sála tajomná a snová atmosféra plná mystických obrazov.

Po pozitívne prijatom prvom singli Dýchať síru, ponúkajú Čisté Tvary aj v čerstvej novinke s názvom Plankton veľkolepý zvuk, silný text a zaujímavý vizuál. "Track na mňa od prvého vypočutia zapôsobil svojou expresívnosťou. Miestami mám pri ňom až fyzický pocit búrky, vetra a rozbúrených vĺn. Je v ňom ukrytá silná živelnosť, naliehavosť, ktorá si ale udržuje istú dávku tajomnosti. Ako príroda v tanci, odetá v šedivých tónoch noci," hovorí režisér videoklipu Marián Vredík, ktorému sa vizuálom podarilo vytvoriť veľmi sugestívnu, takmer mrazivú atmosféru.

Plankton opäť patrí do kategórie skladieb, pri ktorej ani zďaleka nestačí jedno vypočutie a ktorá sa postupne zarezáva hlboko pod kožu. A taký by mal byť celý album, ktorý vyjde v októbri na značke Slnko Records. Spojenie rockovej dravosti a básnickej poetiky vo väčšine slovenských rádií počuť nebudete, cestu k poslucháčom si však určite nájde, tak ako v prípade velikánov Mareka Brezovského, Andreja Šebana alebo Deža Ursinyho, na ktorých Čisté Tvary vo svojej tvorbe priamo nadväzujú. A že je to spojenie priam fyzické, potvrdzuje aktuálna zostava kapely, v ktorej figuruje aj Oskar Rózsa. Uznávaný producent, basgitarista a skladateľ totiž v určitej etape svojho života hral a tvoril s každým zo spomenutej trojice.

Hudba, ktorá inšpiruje

Skladba Plankton vznikala niekoľko mesiacov a zoskupenie si dalo na jej finálnej podobe a zvuku skutočne záležať. Výsledkom je naliehavá, podmanivo tajomná skladba. A ako to už býva pri tejto hudobnej formácii zvykom, ani tento videoklip nie je drahým a nákladným pozlátkom bez duše a názoru. Vo svojom koncepte klipov k pripravovanému albumu totiž dávajú Čisté Tvary šancu mladým talentovaným umelcom, ktorí zatiaľ nemajú za sebou veľké filmové štáby a produkciu, ale zato majú tvorivý potenciál a túžbu pracovať na realizácii svojich vlastných predstáv úprimne a pravdivo. Pri tvorbe dostávajú vždy voľnú roku a výsledkom sú sugestívne a nezriedka novátorské hudobné klipy, ktoré si vždy stojí za to pozrieť.

Ako kapela prezrádza, možností na spoluprácu pri tvorbe videoklipu bolo aj tentoraz viacero. Napokon sa rozhodli zveriť ho do rúk autorského tandemu Marián Vredík (réžia, námet, scenár) a Vladimíra Hradecká (kamera). "Akonáhle som počul skladbu Plankton, bol som fascinovaný jej zvláštnou, hypnotickou atmosférou. Bez veľkej námahy, spontánne a prakticky ihneď som prišiel s presnou víziou o charaktere animácie a spôsobe natáčania klipu. Je to presne ten druh piesne, ktorá vás nenechá chladným bez ohľadu na to, aký druh hudby počúvate. Je to prekrásna a úprimná pieseň," uzatvára režisér klipu.

TIP: Prečítajte si text piesne Plankton


Info o tvorcoch videoklipu

Marián Vredík 

Strednú školu skončil na Kremnickej ŠUV, neskôr študoval na VŠVU, kde minulý rok absolvoval ateliér maľby (prof. K. Kosziba). Počas štúdia stážoval jeden semester vo Wroclavi na ASP (maľba) a rovnako jeden semester na Pražskej FAMU (animácia). V súčasnosti sa venuje hlavne animácii a kresbe. Pre jeho tvorbu je charakteristická istá dávka iracionality a latentného, ťažko uchopiteľného humoru. Animáciu momentálne vníma ako ideálne médium na zachytenie svojich pocitov a myšlienok. Žije a tvorí v Bratislave.

Vladimíra Hradecká

Vyrastala v malom meste pod Tatrami. Študovala filmovú a dokumentárnu tvorbu na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Jej snahou je prepájať dokumentárny film s vizuálnymi projektami, divadlom, so súčasným umením a aj takouto formou sprístupniť osobné príbehy ľudí. Ako autorka a režisérka má za sebou dva krátkometrážne, dokumentárne filmy: Muž, ktorý pozná ticho (2010) a Nech sa páči, poďte ďalej (2011). Podieľala sa aj na príprave série dokumentárnych filmov o živote Rómov pod názvom "Šesť". Momentálne pôsobí ako freelancer.

Redakciu Hudba.sk informoval Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Viac informácií nájdete na oficiálnych stránkach kapely www.cistetvary.sk a www.facebook.com/CistetvarySk.

Foto: Vladimíra Hradecká

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary