Španielsky tenorista Plácido Domingo pokračuje v tradícii koncertov pred finálovými zápasmi futbalových majstrovstiev sveta a 11. júla vystúpi v HSBC Arene v Riu de Janeiro. 73-ročný umelec o tom informoval včera na svojom oficiálnom webe.

Dva dni finále, ktoré sa uskutoční v nedeľu 13. júla na štadióne Maracana v Riu, vystúpia spoločne s Plácidom Domingom aj klavirista Lang Lang, sopranistka Ana María Martínez a brazílsky národný symfonický orchester (Orquestra Sinfonica Brasileira), ktorý bude dirigovať Eugene Kohn. Program by mal tvoriť výber z klasickej hudby a svetoznámych árií v kombinácii s brazílskou hudbou.

Od roku 1990 nekoncertoval pred finále iba raz

Pre španielsku opernú hviezdu to bude už šiesty šampionát, na ktorom bude spievať pred finále. Futbal je jeho celoživotnou vášňou, okrem roku 1978, kedy sa vo finále stretli Argentína a Holandsko, bol ako divák na každom šampionáte od roku 1970. K MS 1982 konajúcim sa v jeho rodnom Španielsku naspieval aj skladbu El Mundial.

V predvečer finále šampionátu prvý raz spieval spoločne s Lucianom Pavarottim a Josém Carrerasom v Ríme v roku 1990. O štyri roky neskôr sa tenori predstavili v Los Angeles, potom spievali na Marsových poliach pod Eiffelovou vežou v Paríži 1998 a v roku 2002 v japonskej Jokohame. Počas koncertu v Berlíne pred MS 2006 Dominga doplnili Anna Netrebko a Rolando Villazon.

Tradíciu porušil pred štyrmi rokmi, kedy nemal koncert pred finále v Johannesburgu, pretože vystupoval v opere v Londýne. Na záverečnom zápase o titul medzi Španielskom a Holandskom však v hľadisku nechýbal a s krajanmi, ktorí v zápase "koncertovali" namiesto neho, oslavoval titul majstrov sveta. V Brazílii bude samozrejme opäť fandiť najmä reprezentácii svojej krajiny, ktorá sa pokúsi obhájiť titul.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, Placidodomingo.com, Theguardian.com)
Foto: Sheila Rock - Placidodomingo.com

Súvisiaci interpreti: Placido Domingo