Po dlhých ôsmich rokoch sú priekopníci funk metalu späť a priniesli so sebou aj nový singel - prvú ochutnávku z prichádzajúceho albumu.Skvelé sú aj novinky od Alicea Coopera, Stevena Wilsona (aj so slovenskou účasťou!) či experimentátorov Igorrr.

Magnety týždňa

V júli 2014 ohlásili Living Colour, že pomaly dokončujú svoju šiestu štúdiovku s názvom Shade. Malo to však jeden háčik – dátum vydania bol stanovený až na september 2017. Bez väčšej ujmy na zdraví sa toho už onedlho dočkáme a na skrátenie chvíle nám kapela predstavila prvú ochutnávku. Skvelý song Come On, ktorý sa dá točiť do zblbnutia. (pm)



Internet. Miesto, kde priestor prezentovať sa dostane ktokoľvek. Najmä však osočovaním iných ľudí a prezentovaním "alternatívnych" názorov. Občas je však na niečo aj dobrý. Johnny Crow je chalan, ktorý nedávno oslávil svoje 16. narodeniny. Ako darček od svojho otca dostal novú gitaru. Háčik je v tom, že v apríli otec dostal infarkt a zomrel, takže Johnnymu už darček neodovzdal. Namiesto neho Johnyho do odchodu zobrala jeho sestra, ktorá to celé - z neznámeho dôvodu - natočila na video a zverejnila. Malo to však aj jednu pozitívnu stránku. Zábery z odovzdávania si pozrelo obrovské množstvo ľudí, ktorí zorganizovali zbierku na lekcie a vybavenie. Dokopy pre mladíka vyzbierali 16-tisíc dolárov. Bonus - video videla aj Nita Strauss, gitaristka Alice Coopera, ktorá zorganizovala na koncerte stretnutie Johnnyho a Alicea. (pm)

Šroty týždňa

Leprous prišli o svojho dlhoročného gitaristu a vokalistu. Øystein Landsverk sa s kapelou rozlúčil po dlhých trinástich rokoch. Ako dôvod uviedol veľmi bežné vyhlásenie, že je už vyčerpaný a nevie sa kapele venovať naplno. Landsverka nahradí Robin Ognedal, aktuálny koncertný gitarista Ihsahn. Do oficiálnej zostavy sa dostal aj basák Simen Daniel Børven, ktorý už s Leprous spolupracuje dlhšie. (pm)


Tobias Forge, alias Papa Emeritus, má zvláštny spôsob, ako urovnať spory. Na internet sa dostali dokumenty zo súdneho sporu, ktorý aktuálne beží medzi nim a zvyškom kapely Ghost. Spoluhráči ho žalujú kvôli neférovému zaobchádzaniu a nevyplácaniu peňazí. V dokumentoch (anglické preklady nájdete tutu) sa však píše, že nikto mimo Tobiasa v kapele nebol nutný a on robil prakticky všetko. Hudobníci s ním len hrali na koncertoch (podľa vopred pripravených pravidiel) a v štúdiu (samozrejme tiež podľa návodu). Nech už je to pravda, alebo nie, Forge vyznieva ako dosť dobrý egocentrik. (pm)


Novinky

Koncertné leto v Bratislave a okolí bude opäť ešte lepším vďaka novým oznámeným koncertom. 10. júla prídu bratia Cavanaghovci zahrať intímnu akustickú šou s najväčšími hitmi Anathemy. Pôjde o jedinú takúto šou v našich končinách. Priaznivci heavy metalu určite ocenia prvý koncert americkej legendy Metal Church u nás. Kapela zo slnečného San Francisca s prestávkami existuje už od roku 1980 a do Bratislavy prinesie aktuálny album XI. 13. augusta sa do Bratislavy znovu vráti skvelý Devin Townsend so svojou kapelou Devin Townsend Project. Na klubovom turné po Európe bude propagovať svoj stále aktuálny album Transcendence. (ak)


No a na jeseň k nám zavíta tiež legendárna fínska formácia Apocalyptica, ktorá si na sláčikových coververziách skladieb skupiny Metallica spravila meno. 26. októbra sa v Inchebe predstaví s programom 20 Years of Plays Metallica. Ich legendárny debut vyšiel už pred 21 rokmi a v Bratislave sa vráti k najväčším peckám, ktoré každý z nás miloval aj v ich podaní. Ako to bude vyzerať, si môžete pozrieť a vypočuť vo videu nižšie. (ak)


Na nových albumoch pracujú vyššie spomenutí Ghost, ktorí sa chystajú do štúdia už v polovici augusta. Black metalisti Belphegor vydajú dosku Totenritual 15. septembra a zverejnili zoznam skladieb. Skvelí Austrálčania Karnivool oznámili práce na albume číslo 4, o ktorom však nezverejnili žiadne ďalšie info. (ak)

Z albumu The Serenity of Suffering od Korn, ktorý vyšiel koncom minulého roka, sa ešte stále vytešujeme a určite robí radosť aj pánom z kapely. Aktuálne tu máme temné video k jemnejšej, ale za to veľmi dobrej skladbe Black Is the Soul. (pm)


Avenged Sevenfold pred pár mesiacmi vydali album The Stage. Poňali ho trochu ináč - namiesto vydania celej dosky k nemu ešte stále vydávajú nové skladby. Pre nový singel musel M. Shadows prepnúť do španielčiny. Kapela totiž prerobila tradičnú skladbu Malagueña Salerosa. (pm)


Podivuhodný počin s názvom Igorrr sa nám veľmi páči najmä kvôli netradičnému poňatiu metalu a elektronickej hudby skombinovanej s prvkami folku a všetkých ostatných hudobných štýlov, ktoré existujú. Ich fanúšikom je aj frontman Cattle Decapitation, Travis Ryan, ktorý sa na novej skladbe Cheval podieľal. (pm)


Minulý týždeň by sme pokojne mohli označiť za týždeň coverov. Prvým je celkom trúfalá vec – gitarista The Sword, Kyle Shutt, sa rozhodol prerobiť celú legendárnu dosku Dark Side of the Moon od Pink Floyd a spustil projekt Doom Side of the Moon. Po vypočutí singlu Money chcem určite počuť viac! No a ostatné sľúbené prerábky nájdete dole v kategórii Haluze týždňa. (pm)


Filter sa spojili s režisérom Lukaszom Pytlikom, ktorý natočil krátky film k skladbe Mother E z albumu Crazy Eyes. Motívom sú udalosti, ktoré sa odohrali v Poľsku počas II. svetovej vojny. Na jeho pozretie preto budete potrebovať dávku odvahy a silnejší žalúdok. (pm)


Fear Those Who Fear Him od Vallenfyre mi za posledný týždeň aj dačo robí v podstate soundtrack k práci. Nebojte sa, všetci kolegovia ešte žijú... Ale nie o tom som chcel. Vonku je nové video k skladbe The Merciless Tide, jednému z najsilnejších momentov celej novinky. (pm)


V druhej polovici júla sa dočkáme malého brutal death metalového sviatku. Rovnomenný album vydajú legendárni Pathology. Ak by ste si chceli vypočuť druhú zverejnenú skladbu - Shudder - šup na stránku No Clean Singing. (pm)

Steven Wilson - zakladateľ progressive rockových Porcupine Tree a tiež úspešný sólový muzikant - sa zvukom nového albumu To the Bone chce priblížiť širšiemu publiku. Teda aspoň zdanlivo. Nový singel Song of I sa začína popovým beatom, ktorý klame telom. Namiesto toho, aby Steven spravil tri a pol minútovú rádiovku, vložil do skladby seba a vznikla hypnotická orchestrálna balada plná farieb a atmosféry. Ak je toto pop, tak určite nie na prvé počutie. Poteší aj spolupráca s jazzovou speváčkou Sophie Hunger a ešte viac účasť slovenského gitaristu Davida Kollara, ktorého si na spoluprácu prizval samotný Wilson. Čoskoro vám prinesieme rozhovor s talentovaným Prešovčanom, v ktorom sa nielen o jeho práci na albume To the Bone dozviete omnoho viac. (ak)


Kapela Venom Inc., vznikla po tom, čo sa od Cronosa z pôvodných Venom oddelili gitarista Jeff "Mantas" Dunn a bubeník Anthony "Abaddon" Bray a spojili svoje sily s bývalým vokalistom Tonym "Demolition Man" Dolanom. Od roku 2015 na koncertoch hrávali len songy Venom, no teraz sa prezentujú vlastným materiálom, ktorý na debute zvanom Avé a to 11. augusta. Ak ste však čakali starý heavy metal na pomedzí s blackom, budete sklamaní. Nová tvár Venom Inc. je skôr gothic metalová. (ak)


Alice Cooper má nový veselý singel Paranoiac Personality s tradične silným refrénom, ktorý bude typickou štadiónovkou. Americký spevák vydáva novú dosku Paranormal celých šesť rokov od predošlej a to 28. júla. Ako hostia sa predstavia gitarista ZZ Top Billy Gibbons, bubeník U2 Larry Mullen, či basgitarista Deep Purple Roger Glover. Obal, tracklist a ďalšie informácie si pozrite na Metalstorme. (ak)


Haluze týždňa

Ako som už avizoval vyššie, aj tento týždeň sa zrodilo pár coverov. Vybrali sme pre vás hneď štyri kúsky, ktoré stoja za pozornosť. Prvým je prerábka Hardwired od Metallica na sitare. Kto by povedal, že to bude znieť tak dobre? (pm)


Painkiller od Judas Priest zas dostal podobu flamenca a určite poteší nejedného hráča na akustickej gitare. (pm)


Zo zábavnejších vecí tu ešte máme megamix Tool zahraný v doprovode domácich nástrojov. (pm)


Mojim favoritom je však jednoznačne živá prerábka You Suffer od Napalm Death v podaní Opeth. Na koncerte ju zahrali rovno dvakrát! Skočte na 31. minútu, aby ste si ju vychutnali. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Karsten Staiger Photography

Súvisiaci interpreti: Korn, Living Colour