K dobrej nálade na festivale Žákovic Open tento rok prispeje aj legendárny Ivan Mládek, ktorý sa do Trenčianskych Bohuslavíc vráti po troch rokoch. Za ten čas sa toho uňho veľa nezmenilo, no predsalen došlo k jednej udalosti, ktorá v dobrom zmysle slova "zatriasla" jeho kariérou.

Naslávnejšej metalovej kapele Metallica sa totiž jeho megahit Jožin z bažin zapáčil natoľko, že ho v apríli zahrala na svojom pražskom koncerte. Prekvapiť by mohol aj Ivan Mládek so svojím Banjo Bandom. Ak by v rámci srandy zahrali na bendžách niečo od Metallicy, určite by boli fanúšikovia na Žákovic Open nadšení.


76-ročný spevák a zabávač však zatiaľ nepotvrdil, že by sa niečo také chystalo. "Uvidíme, aká bude nálada v hľadisku, či skôr na muziku alebo hovorené slovo. Ale určite nebudú v programe chýbať naše najznámejšie pesničky. Radi by sme mnohokrát zahrali niektoré menej známe veci, ktoré sú pre nás zmenou a ktoré sa nám dobre hrajú, ale koncertujeme pre publikum a nie pre seba. Prednosť majú piesne, ktoré chcú počuť naši diváci. Prachovské skály, Jez, Linda, Jožin z bažin a ďalšie. Tie neznáme si hráme v kluboch, kde sú naše pesničkové bloky dlhšie," hovorí legendárny spevák.

"Pokiaľ si dobre pamätám, hralo sa nám u vás skvelo, atmosféra bola príjemná a prostredie krásne. Na nepríjemnú atmosféru a škaredé prostredie by som si určite spomenul... Keď hráme pre publikum, ktoré nás ma rado a rozumie nášmu humoru, hrá sa nám dobre. Či už hráme pre sto alebo 20-tisíc ľudí. Ale naše viac-menej kabaretné predstavenie je na komornejšom festivale určite pre divákov lepšie," komentuje účasť na Žákovic Open.


Ivan Mládek je autorom vyše 400 piesní. Vydal 25 radových albumov a okrem toho má spolu s kapelou Banjo Band na konte aj niekoľko výberových albumov. Väčšina z nich však vyšla pred viac ako 20 rokmi a sám hudobník priznáva, že novinky neplánuje. "Po sedemdesiatke si muzikanti už žiadne plány nerobia. Maximálne tak: dnes nezabudnem žiadny text, dnes pri tom vysokom dlhom tóne neomdliem alebo dnes sa na pódiu nepocikám," smeje sa Mládek.

Na jeho návrat na Žákovic Open sa teší aj usporiadateľ festivalu Tomáš "Yxo" Dohňanský. "Ivan Mládek bol pre mňa hrdinom, už keď som bol dieťa. Priamo v Trenčianskych Bohuslaviciach sme na chalupe sledovali jeho televízne vystúpenia a ani vo sne by mi nenapadlo, že ho sem raz pozvem na náš festival. Je to pre mňa pán umelec a veľmi sa teším po rokoch na stretnutie s ním, tešte sa aj vy. Uvidíte, čo ste ešte nevideli..." hovorí Yxo s úsmevom.

Osemnáste narodeniny festivalu prídu 20. a 21. júla osláviť aj Hex, Para, Jelen, Datasystem, Walter Schnitzelsson, Vec s kapelou, Hudba z Marsu, Diego alebo Jana Kirschner, ktorej koncert na Žákovici bude jedno z jej mála letných hraní. Predstavia sa aj Bratislavské dievčatá, FishFace, Cpt. SliceFeelme. Maximálny festivalový komfort pre návštevníkov opäť ponúkne stanová dedinka EXTRA a chýbať nebude ani obľúbená chillout zóna či sobotňajší futbalový zápas medzi fanúšikmi a muzikantami.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Redakciu Hudba.sk za organizátorov informovala PR manažérka Nora Krchňáková z NK Factory. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.zakovicopen.skwww.facebook.com/zakovicopen.

Foto: archív I. Mládka

Súvisiaci interpreti: Ivan Mládek