Po tridsiatich rokoch na hudobnej scéne predstavuje slovenský spevák Karol Mikloš svoj prvý album, na ktorom sú všetky piesne výhradne so slovenskými textami. Novinka oficiálne vychádza dnes, 13. septembra. Večer ho predstaví naživo v Trenčíne, plánovaný sobotný krst v bratislavskom klube Pink Whale sa kvôli aktuálnym výdatným zrážkam presúva o dva týždne na sobotu 28. septembra.

Album Nočné vlaky prekypuje krásnou melanchóliou v podobe vyzretých indie/pop-rockových pesničiek, pri ktorých tvorbe sa Karol Mikloš sa nebránil ani vkusnému použitiu elektroniky. O texty plné introspektívnych monológov, spovedí a vyznaní sa okrem Mikloša postarali Pavol Bartoš (Pavlovitz) a Vlado Janček (Saténové ruky).

Aj vďaka textárskym spolupracovníkom sa experiment, ktorý mal pôvodne dokázať, že v slovenčine sa nedajú robiť pesničky korešpondujúce s atmosférou Karolovej hudby, rýchlo premenil na tvorivú explóziu. Výsledkom je doteraz pravdepodobne najvyspelejší tvorivý počin hudobníka dokazujúci, že v slovenčine jeho pesničkové rozprávačstvo funguje minimálne rovnako dobre ako v angličtine.

Vydaniu nového albumu predchádzali single Nevieš, čo ti hovorím, Opačným smerom a Bratislavské mosty, ktoré sa stretli s pozitívnym ohlasom. Medzi novými nahrávkami nájdete aj ďalšie energické piesne ako Polohy môjho spevu či Kazeta, alebo skladby Ticho, Nočné vlaky a Dážď a vietor, ktoré vás pohltia svojou magickou atmosférou.

Prečo slovenčina?

"Zrejme sa to celé začalo počas rozhovorov k poslednému albumu (This Side of Town, 2022, pozn. red.). Ako zvyčajne, téma 'angličtina verzus slovenčina' nemohla chýbať v žiadnom z nich. Táto otázka vo mne rezonovala aj vzhľadom na frustráciu z toho, že najmä na koncertoch zostával môj svet anglických textov pre väčšinu ľudí zahalený rúškom tajomstva. Tak sa zrodil nápad pokúsiť sa s čerstvým pohľadom otextovať v slovenčine niekoľko nových piesní. Postupne som si prizval na pomoc skúsených textárov a začal som so slovenčinou aj sám experimentovať. Na všeobecné prekvapenie vzniklo veľmi rýchlo množstvo pesničiek, ktoré u nás vyvolali obrovské nadšenie a odštartovali novú, slovenskú kapitolu," vysvetľuje Karol Mikloš.

Mimochodom, o Karolovom prístupe k písaniu slovenských textov sa s ním rozprávala aj naša redaktorka Martina Slivková. Rozhovor z jesene 2022 aj dnes stojí za prečítanie.

Na nahrávke, ktorá pod taktovkou Matúša Homolu vznikala prevažne v trenčianskom štúdiu Men at Sound, sa podieľala aj Karolova koncertná kapela v zložení Alexander Salviany (bicie), Peter Brhlík (basová gitara), Roman Hlubina (gitary) a Andrej Petrovič (gitary). Okrem toho na albume hosťuje bubeník Adam Olexík (The Youniverse), ale aj éterická speváčka Lotta či saxofonista Peter Kohout (Bez ladu a skladu, Autumnist). V skladbe Budúcnosť je istá sa objaví aj detský zbor zložený z mladých trenčianskych speváckych talentov, zostavený špeciálne pre túto príležitosť.

Autorom maľby na obale albumu je trenčiansky maliar Juraj Toman. O konečnú grafickú úpravu obalu sa postaral dizajnér Matej Kukučka.

Pri príležitosti vydania albumu sa uskutočnia tri špeciálne koncerty: domáca oslava v trenčianskom Klube Lúč v deň vydania albumu, samotný krst albumu v bratislavskom klube Pink Whale v sobotu 28. septembra a koncert v prešovskom klube Wave 11. októbra. Na všetkých troch koncertoch sa o support postará skupina Pavlovitz. Tá sa začiatkom septembra pripomenula novým singlom Cestovateľ v čase, avizujúcim pripravovaný debutový album.

Vstupenky na krst v Bratislave: Predpredaj.sk

Album Nočné vlaky vychádza v piatok 13. septembra vo vinylovej a digitálnej verzii vo vydavateľstve Gregor Agency – G.A. Records. Vydanie vinylu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.

Zoznam skladieb na albume Karol Mikloš – Nočné vlaky:

  1. Nočné vlaky
  2. Nevieš, čo ti hovorím
  3. Opačným smerom
  4. Bratislavské mosty
  5. Ticho
  6. Kazeta
  7. Polohy môjho spevu
  8. Dážď a vietor
  9. Budúcnosť je istá
  10. Môžeme zošalieť


Celý album môžete (od piatku) počúvať na všetkých streamovacích službách a na Bandcampe.

Redakciu Hudba.sk informoval Robo Gregor z Gregor Agency – G.A. Records. Správu sme upravili a doplnili.