V UBS Arene v New Yorku sa včera uskutočnil 40. ročník odovzdávania cien MTV Video Music Awards, ktorým sprevádzala Megan Thee Stallion. Na pódiu sa ako účinkujúci predstavili Eminem, Katy Perry, Camila Cabello, Sabrina Carpenter, Teddy Swims, Chappell Roan, ale aj moderujúca Megan Thee Stallion. Každý z nich si odniesol minimálne jedno víťazstvo. Uhádnete, kto ich má najviac?

Ceremoniál otvoril Eminem, ktorý sa na VMA vrátil po dvoch rokoch, kedy vystúpil so Snoop Doggom. Predviedol skladby Houdini a Somebody Save My z aktuálneho albumu The Death of Slim Shady. Práve za Houdiniho si odniesol ocenenie v kategórii Najlepšie vizuálne efekty. Získal tiež cenu Najlepší hip-hop, ktorú drží už po tretíkrát. Spolu tak má Eminem 15 cien MTV VMA, čím sa stal najúspešnejším mužským interpretom. Už zajtra vydá čerstvý držiteľ ocenení rozšírenú verziu aktuálneho albumu, čo sa však na nej bude nachádzať, doposiaľ neodhalil.

Zmes svojich najväčších hitov ponúkla divákom Katy Perry, ktorá si prevzala špeciálnu Cenu Michaela Jacksona Video Vanguard Award za celoživotný prínos. Cena sa udeľuje umelcom a režisérom hudobných videí za výnimočný prínos. Ocenenie je špeciálnou kategóriou MTV VMA, preto je jeho soška pozlátená, narozdiel od strieborných sošiek udeľovaných v ostatných kategóriách. Katy Perry, ktorá sa v tomto roku veľkolepo vracia na hudobnú scénu, tiež vyhrala cenu za Najikonickejší výkon na VMA za vystúpenie Roar v roku 2013.

Jej vystúpenie uviedli slová jej manžela Orlanda Blooma: "Zamilovali sme sa do nej ako do Katy Perry. Ja som sa do nej zamiloval ako do Katheryn Hudson. Poznáte ju ako globálnu superstar, ktorá vnáša svetlo lásky a svoj jedinečný zmysel pre humor do každej piesne, ktorú napíše, a do každého hudobného videa, ktoré vytvorí. Poznám ju ako matku, ako partnerku, ktorá prináša rovnakú lásku a radosť do našej rodiny."

Jej ďakovná reč v sebe niesla dôležité posolstvo. "Počula som veľa o tom, ako robiť toto, nerobiť tamto, nosiť menej, inokedy nosiť viac, nestrihať si vlasy. Jeden z najväčších dôvodov, prečo tu teraz stojím, je, že som sa naučila blokovať všetok ten hluk, s ktorým musí každý jeden umelec v tomto odvetví neustále bojovať, najmä ženy. Chcem vám z celého srdca povedať, urobte čokoľvek, aby ste zostali verní sebe a svojmu umeniu, vypnite sociálne médiá, chráňte si svoje duševné zdravie, zastavte sa, dotknite sa trávy a robte to, pre čo ste sa narodili." Pripomíname, že už 20. septembra vydá Katy Perry nový album 143.

O návrate môžeme hovoriť aj v prípade Lennyho Kravitza. Po dlhých dvadsiatich šiestich rokoch získal MTV VMA. Predtým vyhral v rokoch 1993 a 1998. Nový album Blue Electric Light ho vrátil na výslnie a po prvýkrát si odniesol víťazstvo v kategórii Rock. Porazil päť kapiel - Bon Jovi, Coldplay, Green Day, Kings of Leon a U2. Počas slávnostného ceremoniálu predviedol rockovú šou, ktorou potvrdil status víťaza danej kategórie.

Nová rekordérka, hip-hopový veterán a nováčikovia

Nikam sa vracať nemusí Taylor Swift, ktorá ťahá nepretržitú sériu víťazstiev bez prestávky. A áno, aj tentokrát si odniesla najviac ocenení, akoby to v jej prípade už bol štandard. Na ceremoniál prišla Swift s dvanástimi nomináciami. Z nich až sedem premenila na víťazstvo. Väčšinu z nich získala v tandeme s Post Malone, vďaka ich spolupráci na singli Fortnight. Tretí rok po sebe ovládla speváčka kategóriu Video roka, čím sa jej znova podarilo prepísať rekordy. Ocenenie si odniesla aj za Najlepšiu réžiu. "Režírovať toto video, dať ho dokopy a napísať ho bol najúžasnejší zážitok. Vyzerá veľmi smutne, ale v skutočnosti to bolo najzábavnejšie natáčanie," reagovala Taylor Swift na ocenenie.

Na pódium sa vrátila aj pri vyhlasovaní kategórie Najlepšia spoluprácu, Najlepší pop, Umelec roka, Pieseň leta a Najlepšia úprava. So súčtom siedmich nových sošiek sa dostáva Taylor Swift do čela najúspešnejších umelcov MTV VMA. Je držiteľkou rekordného počtu víťazstiev - 30. Doposiaľ na vrchole kraľovala Beyoncé s počtom 27 sošiek.

Štyridsiaty ročník nebol iba o hudobných stáliciach. Patril aj pomerne novým menám, ktoré sa v uplynulých mesiacoch výrazným spôsobom zapísali do novodobej hudobnej histórie. Iba málokoho obišli mená, ako Sabrina Carpenter, Teddy Swims, Chappell Roan, Benson Boone, K-popová hviezda Lisa či Tyla. Takmer polovicu z nich sme vám stihli predstaviť v našej pravidelnej rubrike Mimo radar a teraz sa niektorí z nich pýšia svojimi prvými hudobnými soškami.  

Neprehliadnuteľnou bola práve Sabrina Carpenter v šatách, v ktorých sa prešla Madonna po červenom koberci na udeľovaní Oscarov v roku 1991. Strieborná róba z dielne Boba Mackieho boli inšpirované Marilyn Monroe vo filme Páni majú radšej blondínky (1953). Zmes singlov Espresso, Please, Please a Taste z albumu Short N' Sweet už predviedla v striebornom trikote, vznášajúc sa na diamantami posiatej hojdačke odkazujúcej ne Moulin Rouge vysoko nad pódiom.

Sabrina je speváčka, ktorej sa podarilo uchmatnúť Taylor Swift víťazstvo v dôležitej kategórii Pieseň roka, v ktorej Espresso dominovalo. Treba však povedať, že úspešný singel nepochádza z debutového albumu mladej hudobníčky. Sabrina Carpenter si za aktuálnou popularitou svedomito kráča už desať rokov a Short N' Sweet je už jej šiestou štúdiovou nahrávkou.

Chappell Roan včera na MTV VMA debutovala, a to rovno ohnivým vystúpením, na ktoré sa tak skoro nezabudne. Predviedla hit Good Luck, Babe v rytierskom brnení. Neočakávaným momentom bolo vystrelenie horiaceho šípu z kuše, zatiaľ čo okolo nej rytieri v brnení a s mečom v ruke tancovali, kým hrad za nimi nezhorel. Roan mala v hre štyri nominácie, z ktorých sa jej podarilo získať titul Najlepšieho nového umelca. Z jej doterajšieho pôsobenia sa dá odčítať, že tu jej zoznam hudobných ocenení ešte len začína a neuspokojí sa len s jedným ocenením.

Prečítajte si tiež: Čo zostáva po lete s Charli a Chappell

Jubilejný ročník bol zároveň oslavou významného míľnika jedného z najzásadnejších hip-hopových vydavateľstiev Def Jam, ktoré tento rok taktiež oslavuje 40. výročie svojej existencie. Poctu mu vzdal legendárny raper LL Cool J, ktorý sa v týchto dňoch sám vracia na scénu. Hip-hopový veterán predstavil kombináciu klasík s novými piesňami z ostatného albumu The Force, ktorý vyšiel 6. septembra. Zazneli Mama Said Knock You Out, Rock the Bells, Goin' Back to Cali aj Doin' It.

Autorka: Miroslava Rabčanová