V piatok 27. januára sa dostane na svet štvrtý album anglického speváka Sama Smitha. Dostal názov Gloria a bude obsahovať 13 skladieb, ktoré budú o sexe, vášni a klamstve. Rodák z Londýna si prizval na spoluprácu niekoľko zaujímavých mien. Medzi nimi je aj Ed Sheeran.


Fanúšikovia a fanúšičky 30-ročného interpreta už mali tú česť spoznať dva single z očakávanej štúdiovky. Prvým bol Love Me More, ktorý vypustil ešte v apríli a druhým zase Unholy. Práve druhý menovaný odhalil prvé hosťujúce meno na albume, a to nemeckú speváčku Kim Petras.

Na rozdiel od pohodovo znejúcej osobnej výpovede o hľadaní a nájdení samého seba v skladbe Love Me More, sa v "bezbožnej" a na spevákove pomery pomerne drsnej popovej hymne Unholy zameral na utajované neresti, čo podporil aj klipom nabitým sexuálnymi scénami.

Postarala sa oň režisérka Floria Sigismondi. Interpret na sociálnych sieťach napísal, že si týmto videoklipom splnil sen a poďakoval sa taliansko-kanadskej filmárke za skvelú prácu. Posun v tvorbe a zvuku priniesol aj nový úspech v jeho kariére, keďže Unholy je prvým singlom, s ktorým sa dostal na čelo amerického rebríčka Billboard Hot 100.


Doterajšie ochutnávky naznačujú, že Sam Smith zostáva sám sebou, no darí sa mu zrieť po osobnostnej i po autorskej stránke. Pod takmer každú novú pieseň sa podpísal ako jej spoluautor. S produkciou mu pomohli Jimmy Napes, Stargate a Ilya Salmanzadeh. Skladby nahrával v Los Angeles, Londýne aj na Jamajke. Práve odtiaľ pochádza aj 22-ročná reggae speváčka Koffee, ktorá hosťuje v piesni Gimme.

Okrem spomínaných hostí sa na albume objaví aj kanadská speváčka Jessica Reyez, ktorá je tiež úspešnou skladateľkou. Jej skladby majú v repertoári napríklad Dua Lipa či Calvin Harris a má na konte aj spolupráce s Eminemom.

Prečo Gloria?

Smith v rozhovore s Michelle Visage prezradil, čo sa skrýva za názvom albumu. Objasnil, že súvisí s objavovaním vlastnej identity. "Každý z nás má v sebe hlas bojovníka a my sa oň musíme postarať. Pomenoval som môj album Gloria, pretože nazývam ten môj hlas vo vnútri Gloria. Je to ako hlas v mojej hlave, ktorý hovorí: 'Dokážeš to'," vyjadril sa.

Ozrejmil tak svoje slová, ktoré sprevádzali ohlásenie albumu. "Gloria ma previedla cez temné obdobia a bola majákom v mojom živote. Verím, že ním bude aj pre vás. Ďakujem, že ste čakali tak dlho," napísal spevák, ktorý vydal zatiaľ posledný album Love Goes v októbri 2020. Smith podporí januárovú štúdiovku aj na turné, počas ktorého sa ukáže 18. mája vo Viedni.


Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Sam Smith