Netradičné kombinácie rockových a metalových interpretov s elektronikou a popom sme tu už mali. Ďalšia bola ohlásená v rámci tohtoročných Grammy Awards a vo vzduchu visela otázka: dokážu Metallica a Lady Gaga skombinovať svoje štýly a predvedú úžasnú šou alebo sa to skončí fiaskom?

Magnet týždňa

V nomináciách 59. ročníka cien Grammy si veľa pozornosti ukradli Francúzi Gojira, šancu mali v kategóriách Najlepší metalový výkon (skladba Silvera) a Najlepší rockový album (Magma). Medzi nominovanými v "našich" kategóriách sa objavili tiež Metallica, Megadeth, Korn, Periphery, Disturbed, ale aj Beyoncé (v spolupráci s Jackom Whiteom), za čo organizátori zožali kopu kritiky.

Cenu za Najlepší metalový výkon nakoniec získali Megadeth (album Dystopia), v rockových kategóriách dominoval David Bowie (Najlepšia rocková pieseň a Najlepší rockový výkon) a ocenenie Najlepší rockový album si odniesli alternatívni rockeri Cage The Elephant. Kompletné nominácie aj s víťazmi nájdete na stránkach Grammy.

Na poslednú chvíľu si ale šou pre seba ešte pred jej začiatkom ukradli MetallicaLady Gaga, ohlásili totiž spoločný duet. Nakoniec to nedopadlo celkom tak ako malo, keďže Jamesovi Hetfieldovi v prvej polovici skladby Moth Into Flame nefungoval mikrofón. O to viac priestoru mala popová speváčka, aby ukázala, ako jej to ide v sprievode tvrdých gitár. Čo poviete? (pm)


Šrot týždňa

Nad zaradením tejto správy som dlho váhal. Na jednej strane je to geniálne, na druhej je to nesmierna drzosť. Milovníci zelených papierikov KISS totiž nedávno na trh uviedli šialený produkt – "struny" pre air guitar. Presne tak! Predávajú prázdne plastové vrecká za necelé 4 doláre. A ako sa dalo čakať, predávajú sa veľmi dobre. Čo dodať? (pm)

The Dillinger Escape Plan mali v Poľsku hrozivo vyzerajúcu autonehodu. Na ceste z Varšavy do Krakova do nich zozadu narazil kamión a spôsobil kolíziu. Trinásť osôb z autobusu bolo zranených ľahko, šofér kamiónu ťažko. Kapela prišla o vybavenie, ktoré bolo pri náraze zničené. Gitarista Ben Wienman pre Metalsucks povedal, že "to mohlo byť aj horšie". Či turné bude pokračovať, sa zatiaľ nevie. (ak)

Novinky

Promotéri z EPG neprestávajú fanúšikov zásobovať novými menami pre festival More // Than // Fest 2017. Do Zvolenskej Slatiny tretí augustový víkend zavíta aj Steve Harris so svojou kapelou British Lion a švédski blackmetalisti Dark Funeral. Tí budú z prevažne heavy/power metalového line-upu trošku vyčnievať, nepochybne si však svoje publikum nájdu. Plagát podujatia aktuálne vyzerá takto. (ak)


Nórsky spevák Jorn (ex-Masterplan) vydal minulý rok album coververzií zvaný Heavy Rock Radio. Je na ňom aj skladba Rainbow in the Dark - ikonická hymna od Ronnie James Dia, dôstojne prerobená do moderného zvuku. Jornov synovec sa v klipe spovedá spevákovi v zrkadle, podobne ako sa postava JB vo filme Tenacious D in the Pick of Destiny (Tenacious D a Brnkátko Osudu) zveruje samotnému Diovi - Bohovi rocku. Pôvodná filmová scéna má ale samozrejme oveľa väčšie gule! (ak)


Výbornú správu mám pre fanúšikov Queens of the Stone Age. Podľa tajomných fotografií zverejnených kapelou na Instagram, to vyzerá, že páni sú v štúdiu a (snáď čoskoro) sa môžeme tešiť na novú muziku. (pm)

Ak máte radšej Body Count, tak tiež neobídete na prázdno. Ice T a spol. nás už dlhšie pripravujú na príchod albumu Bloodlust, ktorý dorazí v závere marca. Okrem traileru na No Lives Matter nižšie tu máme aj ochutnávku skladby The Ski Mask Way z Twittru samotného Ice T. (pm)


A do tretice - pre verných fandov temnejších zákutí metalu je tu info o novom albume Dimmu Borgir. Aj keď páni sľúbili album už v roku 2016, trochu sa omeškali, ale podľa fotky na Facebooku sú v štúdiu a môžete sa začať tešiť. (pm)

Gitarista Alice in Chains, Jerry Cantrell, to vie aj sólovo! Dôkazom je skladba A Job to Do, ktorou prispel na soundtrack filmu John Wick: Chapter 2. Veľmi príjemná vec, ktorá rozhodne neurazí. (pm)


Frontman Hatebreed, Jamey Jasta, je známy svojim inovatívnym prístupom k hardcoreu a spevu. Haha. Ale keď sa vám to páči, tak sa vám to páči. Rovnako je to aj s novinkou z jeho sólo projektu Jasta s názvom Chasing Demons, na ktorom si zahosťoval Howard Jones (Devil You Know, ex-Killswitch Engage). (pm)


Vydanie Torment, dvanástej štúdiovky Six Feet Under, je už na spadnutie. Na poslednú chvíľu tu máme tak trochu nepodarenú skladbu The Separation of Flesh from Bone, za ktorú sa na kapelu zo strany fanúšikov zniesla vlna kritiky. (pm)


Naopak, na rovnomenný album Obituary sa už nesmierne tešíme, aj vďaka skladbe Turned to Stone. Je až neuveriteľné, že si títo legendárni hudobníci držia svoj štýl už vyše 30 rokov a aj napriek tomu prinášajú nové veci, ktoré sa neopočúvajú za pár dní. Obituary vychádza v polovici marca. (pm)


Nemecké vydavateľstvo Einheit Produktionen prinesie na pulty obchodov piatu štúdiovku českých deathmetalistov Hypnos. The Whitecrow vychádza po piatich rokoch od poslednej dosky a kapela ho uvádza štýlovým lyric videom k titulnej skladbe. Hlavným motívom videa je štúdia masky morového lekára, pochádzajúcej zo 16. storočia. Pripomeňme, že kapela sa predstaví na slovenskom festivale Gothoom Open Air, ktorý tento rok mení svoje pôsobisko. Uskutoční sa v Revišťskom Podzámčí pri Žarnovici. (ak)


Nová skladba žánrových priekopníkov SikTh neznie priekopnícky, nijako však neurazí. Chlapci pred štrnástimi rokmi pomohli vynájsť djent, od roku 2006 však o nich počuť nebolo. Prihlásili sa novým EP a momentálne pripravujú tretiu dlhohrajúcu štúdiovku. Nový singel znie ako hyperaktívny mix medzi System of a Down, Korn a The Dillinger Escape Plan. Takže fanúšikovia daných kapiel budú spokojní, no nie? Kapelu môžete vidieť naživo, ak sa ukážete na koncerte Trivium 8. marca vo Viedni. Nový album kapele vyjde v máji. (ak)


Bývalí členovia Cynic, Textures či Pestilence majú novú kapelu Onegodless. Holandská skvadra produkuje sludge stoner metal po vzore Crowbar, High on Fire, alebo The Ocean. Ostrá riffovačka na tri a pol minúty neurazí, ale ani nijako neprekvapí. Kapela na svojej stránke spustila crowdfundingovú kampaň prezlečenú za predobjednávku albumu a podľa výšky vyzbieranej sumy peňazí súdime, že dieru do sveta neurobia. (ak)


Výborný sludgemetalový album k nám prišiel z Nemecka. Cranial pripravili debut so štyrmi (takmer)inštrumentálnymi kompozíciami, prekračujúcimi desať minút. Ohromné gitarové steny trieskajú do bubienkov v intenzite dorovnávajúcej sa menám ako Sumac, Cult of Luna či Year of No Light. Ťažkopádny hnusný metal ako stvorený na slnečné pondelkové ráno! Streamujte na stránke Metal Injection. (ak)

Americká kapela Circuit of Suns mi svojím poňatím extrémnej techniky a death metalu v jednom balíčku pripomína neprekonateľných Psyopus. Zbesilé gitarové slajdy, posekaná, nečitateľná rytmika a hrdelný rev lídra Mo Kofumu však radia kapelu medzi deathcoreovú elitu. A odľahčená pasáž v tretej minúte vyložene vyráža dych. Metalová pestrosť v celej svojej kráse! (ak)


Haluze týždňa

Majster mashupov, Andy Rehfeldt, si tentokrát zobral na mušku Sound of Silence vo verzii od Disturbed a dal jej polka / country nádych. Na Youtube síce video zakázali, na Facebooku ho ale ešte stále nájdete. (pm)

Ako prejaviť svoju oddanosť Iron Maiden? Pomenujte názvom kapely svoje dieťa! Áno, aj takí ľudia sa nájdu, konkrétne v Bolívii. Dámy a páni, zoznámte sa – Iron Maiden Duran Ruiz. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga, Metallica