Po koncerte, ktorý americká punk rocková kapela Rise Against odohrala v novembri 2009 v pražskom klube Roxy, bol návrat tejto formácie iba otázkou času. Do metropoly Českej republiky sa vrátia už o pár dní, konkrétne v piatok 16. marca, aby v priestoroch Incheba Arény predstavili svoj ostatný album Endgame. O názoroch skupiny na témy aktuálne rezonujúce v spoločnosti porozprával v exkluzívnom rozhovore pre Hudba.sk spevák Tim McIlrath.

Rise Against sú už niekoľko rokov považovaní za politicky veľmi aktívnych. Tieto tvrdenia McIlrath nevyvrátil ani v rozhovore, ktorý poskytol nášmu portálu. "Žijeme vo veľmi vzrušujúcej dobe, kedy sa všetko mení. Či už je to Arabská jar alebo okupácia Wall Street – ľudia sa začínajú zapájať do veľkého kolobehu udalostí. Som rád, že aj ja môžem byť súčasťou toho celého a prispieť svojou troškou."

Rise Against - Prayer Of The Refugee

Okrem politiky sa americkí punk rockeri angažujú aj v rámci organizácie PETA. "Je to subjekt, ktorý má najväčší vplyv na boj za práva zvierat. Tie hovoriť nemôžu, a preto by sme sa mali postaviť za ne. Sme jedinými bytosťami na tejto planéte, ktoré sú schopné súcitu a mali by sme to využiť. Utrpenie nemá mať miesto v modernej spoločnosti. Považujeme za potrebné ukázať svetu nehumánne podmienky na farmách, na ktorých sú chované milióny kusov zvierat," rozhorčil sa frontman kapely, ktorá sa na svojom ostatnom albume venovala aj tragickým udalostiam v Japonsku.

"Svet stále nepochopil možnosti využitia alternatívnych zdrojov energie. Verím však, že sa spoločnosť poučí zo všetkých tých tragédií a pochopí, že naša závislosť na atómovej energii nás raz privedie ku skaze," spresnil. Album Endgame, ktorý kapela odprezentuje na koncerte v pražskej Incheba Aréne, sa však dotýka aj problematiky homofóbie. "Určite zahráme skladbu Make It Stop (September's Children), ktorá rozpráva príbeh o samovraždách tínedžerov z LGBT komunity, ktoré sa udiali v septembri roku 2010. Dúfame, že sa nám podarí upriamiť pozornosť ľudí aj na takéto témy. Reakcie našich fanúšikov však bývajú rôznorodé. V mnohých štátoch Ameriky nie je registrované partnerstvo legálne, no teší ma, že Európa je tejto myšlienke naklonená. Myslím, že je to iba otázka času, no i tak je potrebné za to bojovať," dodal.

Rise Against - Make It Stop (September's Children)

Rise Against sa v hlavnom meste Českej republiky predstavia už tento piatok, 16. marca, spoločne so skupinami Architects a Touché Amoré. Americká štvorica podľa vlastných slov dúfa v publikum s otvorenou mysľou, ktoré bude ochotné vypočuť si ich názory. "Punk je pre mňa svätyňou, do ktorej som sa vždy mohol uchýliť. Ak si nás naši fanúšikovia vypočujú a budú schopní sa identifikovať aspoň s niečím z našich názorov, budem im úprimne vďačný," uzavrel McIlrath.

Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Riseagainst.com

Súvisiaci interpreti: Rise Against