Kanadský hudobník Neil Young priznal, že na očakávanom albume A Letter Home spolupracoval aj kolega Jack White. Šesťdesiatosemročný pesničkár v rozhovore pre americký týždenník Billboard tiež vyhlásil, že novinka bude obsahovať, ako sa aj očakávalo, prerábky skladieb jeho obľúbených interpretov.

"Je to ako časové puzdro. Znie úplne inak, ako všetko, čo ste v ostatnom čase počuli. Sú to veľké piesne, krásna hudba. Ide o skladby, ktoré milujem, ktoré zmenili môj život a vďaka ktorým som pochopil, čo mi iní ľudia hovorili. Sú to piesne veľkých autorov," uviedol Neil Young a dodal, že štúdiovka ešte nie je úplne pripravená na vydanie.

Album nahrával v štúdiu vydavateľstva Third Man Records, ktoré založil práve Jack White, známy aj z už nefungujúcej formácie The White Stripes, či z kapiel The Raconteurs a The Dead Weather.

Young tiež rozprával o budúcich plánoch. Prezradil, že chce nahrať nové skladby, ale aj album s orchestrom, pričom plánuje použiť len jeden mikrofón. "Je to pre mňa určitá výzva. Ten zvuk je však neuveriteľný a nemôžete to dosiahnuť inak, len takto," dodal hudobník, ktorý sa so svojou kapelou Crazy Horse predstaví 23. júla vo Viedni.

Biografia

Neil Percival Young sa narodil 12. novembra 1945 a je jedným z najvýznamnejších hudobníkov svojej generácie. V roku 1966 pomáhal zakladať kapelu Buffalo Springfield, s ktorou vydal tri albumy. Po jej rozpade sa v roku 1968 vydal na sólovú dráhu. Medzi jeho najvýznamnejšie nahrávky patria napríklad After the Gold Rush (1970), Harvest (1972), On the Beach (1974), Comes a Time (1978), Harvest Moon (1992), Prairie Wind (2005) či Living with War (2006). V roku 2012 vydal s formáciou Crazy Horse dva albumy Psychedelic Pill a Americana. Muzikant, ktorý pôsobil aj v skupine Crosby, Stills, Nash & Young, má na konte dve Grammy či niekoľko Juno Awards.

Od roku 1982 je členom Kanadskej hudobnej siene slávy a dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy - v roku 1995 ako sólového umelca a o dva roky neskôr ako člena Buffalo Springfield. Za skladbu Philadelphia z rovnomenného filmu z roku 1994 Younga nominovali na Oscara. Tento rok plánuje vydať druhú autobiografiu, v ktorej bude písať najmä o láske k autám, ale tiež o životnom prostredí a nevynechá ani hudobné zážitky.

Zdroj: SITA (Billboard.com, archív)
Foto: AP Photo/Victoria Will

Súvisiaci interpreti: Jack White, Neil Young