Slovensko v týchto dňoch žije, hoci nie veľmi úspešne, hokejom. Priamy prenos zápasu s Ruskom v rovnakom vysielacom čase konkuroval speváckej súťaži SuperStar. V nej je situácia pre "slovenskú reprezentáciu" rovnako nelichotivá ako na MS v hokeji - po predchádzajúcom kole bol stav Slovensko vs. Česko 1:4.

Vôbec posledným zástupcom Slovenska v súťaži je Štefan Pčelár, o ktorom si po kastingu mnohí mysleli, že sa do hlavnej súťaže dostal len vďaka poblázneniu Ewy Farnej. Tá z neho nevedela spustiť oči a dokonca si od neho vypýtala telefónne číslo (všetko len v rámci "šou"). Napokon však presvedčil aj divákov - veď kto by bol na začiatku tipoval, že práve on to spomedzi slovenských súťažiacich dotiahne najďalej? Už v minulom kole po vypadnutí Terezy Mandzákovej získal neoficiálne víťazstvo v tento rok naozaj veľmi slabej konkurencii slovenských súťažiacich.

Svoje prvé vystúpenie počas včerajšieho prenosu predviedol Štefan so skladbou Easy v coververzii od Faith No More. "Sedelo ti to viac, ako všetky pesničky doteraz. Toto bol od teba prekvapujúci spevácky výkon," pochválil ho Habera. "Mne sa čím ďalej tým viac páči, ako ty spievaš," zavŕšil hodnotenie Soukup.

Po druhej piesni Strong, z dielne Robbieho Williamsa, sa Pčelár zo strany poroty dočkal gratulácií k titulu slovenskej SuperStar. "Si tu jediný Slovák, a si teda slovenská SuperStar," vyriekla Ewa Farna skutočnosť, ktorá mnohým divákom možno unikla. "To mi ani nenapadlo, ty si vyhral slovenskú SuperStar, gratulujem," pridal sa aj Habera.

Pozrite si fotoreport z 8. finálového kola so zábermi zo zákulisia



Vypadla od začiatku favorizovaná Veronika Stýblová

Ôsme finálové kolo SuperStar patrilo hitom deväťdesiatych rokov. Každý z pätice finalistov ponúkol dve skladby, k tomu však spoločne pridali song One od slávnej formácie U2, a taktiež spoločnú hymnu Pri tebe stáť. Toto vcelku vydarené kolo nedopadlo úspešne pre najvychvaľovanejšiu ženskú súťažiacu, ktorá súťaž definitívne opustila.

Pôvodná favoritka Veronika Stýblová hneď na začiatku súťaže očarila silou svojho hlasu a najmä rozsahom. Takmer každú súťažnú pieseň odspievala výborne. V nedeľný večer síce porota oba jej výkony, či už interpretáciu hitu Britney Spears Baby One More Time alebo skladby Nohting Compares 2 U, označila za štandardne výborné, no to na celkovú výhru nestačilo. Pre divákov je zrejme zaujímavejšie sledovať progres iných finalistov, než v podstate stále rovnako ladené vystúpenia.

Po ôsmom finálovom kole je tak stav pre ženy (vs. muži) rovnako nepriaznivý ako pre Slovensko (vs. Česko) - 1:3.



Favoritmi ostávajú Šafařík a Kukačka  

Vo fáze, kedy je finalistov už iba päť, sa dá tipovať, kto by mohol súťaž vyhrať, či minimálne označiť niekoho ako svojho favorita. Počas nedeľného večera sme sa dozvedeli hneď dve mená adeptov na víťaza. Ewa Farna sa netajila tým, že ako víťaza už vidí Martina Šafaříka. "Ja som sem prišla preto, aby som našla SuperStar a našla som teba! Si môj favorit," povedala mu po odspievaní skladby Bitter Sweet Symphony.



Pavol Habera to však vidí inak. Ako silného adepta na veľké finále označil Adama Kukačku. "Ja ťa tipujem na absolútne finále," netajil svoj názor Habera po zaznení piesne od REM Losing My Religion.



Slová chvály sa tentoraz valili aj na Křovákovú  

Po vypadnutí Stýblovej posledná speváčka v súťaži, Sabina Křováková, má za sebou ako vydarené tak aj nedokonalé, menej presvedčivé vystúpenia. Tentoraz jej však výber skladieb hral do kariet a dostala priestor predstaviť sa v tom, čo jej skutočne sedí. Po odspievaní songu What's Up od 4 Non Blondes bola Paľom Haberom označená za modernú rockovú princeznú: "Bolo to drzé, bolo to rockové, toto bol výborný výkon, bolo vidno, že si tu doma."

Inak tomu nebolo ani po druhom vystúpení s hitovkou Meredith Brook Bitch. "Toto je cesta, ktorá ti absolútne sedí. Napíš si takéto pesničky, a keď ti nebudú chcieť vydať dosku a nebudú ťa chcieť hrať v rádiu, tak si vyhrala, to je presne to, čo chceš," odporučil jej Ondřej Soukup. Habera v tejto vízii pokračoval: "Zožeň si ešte ďalšie baby, založte dobrú dievčenskú kapelu a robte presne to, čo ti teraz povedal Ondrej."



Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: TV Markíza
Video: TV Markíza