Pred desiatimi rokmi hrávala začínajúca moslimská skupina Voice of Baceprot coververzie náboženských piesní. Všetko sa radikálne zmenilo v roku 2016, keď natrafili na skladbu Toxicity od System Of a Down. Bola to vôbec prvá pesnička, ktorú sa trojica mladých hudobníčok naučila hrať a ich verzia sa stala virálnou.

Ich popularita veľmi rýchlo rástla, ale spolu s ňou sa stupňovali aj útoky na členky skupiny. Tie pramenili z ich pôvodu a náboženského vyznania. Často sa stretávali s obviňovaním, že hidžáb zneužívajú na prilákanie pozornosti. Náboženskí konzervatívci sa im dokonca vyhrážali smrťou. Tento vonkajší tlak vyústil v sebaobviňovanie.

V kontexte tejto atmosféry napísali pesničku God, Allow Me (Please) To Play Music. "Mám pocit, že padám do hlbokej diery nenávisti. Nie som zločinec. Nie som nepriateľ. Chcem len zaspievať pieseň, aby som ukázala svoju dušu," spievajú v nej. "Keby sme neboli ženy, možno by ľudia nehovorili, že sme pre naše náboženstvo hanbou," zamysleli sa Voice of Baceprot.

Napriek tomu, že 20-ročné dievčatá tvoria kapelu už desať rokov, útoky stále neutíchli. "Došlo k pokroku, ale počet žien na indonézskej metalovej scéne je mizivý a stále to pre nás nie je bezpečný priestor," povedali pre Nme. Napriek tomu, že zažívajú veľké úspechy, nedosiahli to, na čo sú ženy v ich kultúre stvorené - vydať sa a mať deti. Nezáleží na tom, že dvakrát precestovali Európu a majú za sebou úspešné americké turné. "Keď sa vrátime do nášho rodného mesta, dostávame otázky: "Kedy sa vydáš a budeš mať deti?" To sa považuje za najväčší úspech ženy."

Prvá indonézska skupina na Glastonbury

Ani to ich ale neodradilo od vydania debutového albumu. Firda 'Marsya' Kurnia (gitara/spev), Euis Siti 'Sitti' Aisyah (bicie) a Widi Rahmawati (basgitara) si svoj spoločný sen o štúdiovej nahrávke splnili na jeseň 2023 debutom Retas. "Retas pre nás znamená otvárať alebo búrať hranice, podobne ako naša doterajšia hudobná cesta."

Už čoskoro si na svoje konto prinesú ďalší hudobný úspech. Stanú sa prvou indonézskou skupinou, ktorá odohrá koncert na legendárnom festivale Glastonbury. "Sme tak hrdé a šťastné, ale aby som bola úprimná, Glastonbury sa nikdy nedostal na náš zoznam. Mysleli sme si, že je to mimo náš dosah, že by sme mali robiť veci krok za krokom." Avšak prišla ponuka, a tá sa neodmieta.

Glastonbury je zásadný míľnik v ich doterajšej kariére, no ich to napriek všetkému ťahá najviac domov. V najbližších mesiacoch chcú Voice of Baceprot precestovať Indonéziu a vystupovať na miestach, na ktorých ešte neboli. Uznanie v Európe aj v Amerike už hudobníčky získali. Teraz je čas sa o to znova pokúsiť na domácej pôde.

Autorka: Miroslava Rabčanová