Budúci štvrtok, 20. júna, štartuje jeden z najlepšie obsadených festivalov v hlavnom meste našich západných susedov, ktorý minulý rok navštívilo 24-tisíc návštevníkov. Aj tento rok sa v Prahe počas troch dní predvedú zaujímaví zahraniční headlineri aj špičkové mená domácej scény.

Česká premiéra na trojdňovom mestskom festivale Metronome Prague čaká žiarivú britskú hviezdu, speváčku Raye, ktorá si z tohtoročného odovzdávania BRIT Awards odniesla domov hneď šesť ocenení. Len pred pár dňami vydala ambiciózny nový singel Genesis, v ktorom spája rôzne žánre a v texte reflektuje aktuálne témy ako závislosť na sociálnych sieťach a duševné zdravie.

Prvýkrát sa v Prahe predstaví aj Marc Rebillet, uletený blázon, MC a majster loopingu a improvizácie so svojou energickou šou bez vopred stanovených pravidiel.

Organizátori za svoj splnený sen označujú aj účasť francúzskeho dua The Blaze a s čarovnou zmesou soulu, psychedélie, funku a gospelu sa do Prahy vráti londýnsky spevák s ugandskými koreňmi Michael Kiwanuka. Jeden z najväčších objavov britskej hudobnej scény posledných dekád už osobne pozná aj slovenské publikum. Prejesť sa jeho hudbou a koncertmi je však nemožné.

Oslávenci na festivale

Narodeniny počas blížiaceho sa ročníka oslávia rovno dvaja interpreti. Britská ikona elektronickej hudby, kapela Kosheen s charizmatickou speváčkou Sian Evans, privezie do Prahy unikátnu šou, v ktorej sa obzrie za 25 rokmi svojej kariéry. Skupina vystúpi spolu s českou speváčkou Aiko.

Veľkolepo na Metronome Prague 2024 oslávi svoje sedemdesiatiny Michael Kocáb, ktorý sa na pódium vráti po štyroch rokoch. V prierezovej šou sa k nemu pripojí Pražský výber, Český národní symfonický orchestr, Jiří Korn, Vladimír 518 a mnoho ďalších.

Z českej scény sa predstavia aj Lake Malawi, Sofian Medjmedj s priateľmi, držitelia tohtoročnej ceny Anděl za album roku November 2nd, We Are Domi, Bert & Friends a mnoho ďalších. 

Nabitý line up pokračuje ďalšími zvučnými menami z celého sveta ako Milky Chance, Tom Grennan, Allysha Joy, Meute, Daði FreyrThe Last Dinner Party alebo CMAT. Rap Club navštívi kultový Ghetts, spolu s ním vystúpi mladý, ale už veľmi úspešný Ayrtn alebo Rushy a tiež českí raperi Paulie Garand, legenda českého rapu James Cole, REDZED, Rohony a potom napríklad Meizyy alebo Annet X spolu s NobodyListen

Za hranice hudby aj chutí

Leitmotív tohto ročníka Metronome Prague Za hranice hudby/Beyond music vystihuje prianie usporiadateľov, aby návštevníci dostali nielen hudobný zážitok na celý život. Okrem hlavného hudobného programu venujú značnú pozornosť príprave kvalitných nehudobných udalostí. Svoje miesto vo festivalovom areáli bude mať prvýkrát špeciálny podcast stage plný zaujímavých osobností a tém. Návštevníci si naživo vypočujú napríklad podcast K.O., v ktorom ich osloví Oto Klempíř, podcast My deti zo stanice 2020 Jána Bicana, Fakty X, Nový svet Čestmíra Strakatého alebo dvojicu Dobrovský & Šídlo z produkcie Pamäte národa. 

Kristina Kratochvilová sa bude venovať téme Budúcnosť hudby. Pripraví sériu rozhovorov, do ktorých si každý deň pozve hostí z hudobnej oblasti. Nadväzuje tak na témy Odvaha a Budúcnosť, ktoré sa tento rok premietnu do každej zložky bohatého festivalového programu. 

Návštevníci sa môžu tešiť aj na kvalitnú ponuku jedál v rámci klasickej, vegetariánskej i vegánskej kuchyne. Pripravených bude 500 m2 barov a gastro stánkov s domácimi aj exotickými špecialitami, k plynulej prevádzke prispeje aj bezhotovostný platobný systém. K dobrému jedlu patria kvalitné nápoje, a to od tých nealkoholických, cez pivo (od malých lokálnych pivovarov i zavedených značiek), víno (ako domáci z Moravy, tak z Talianska, Francúzska, Španielska či Juhoafrickej republiky), až po miešané drinky. Prevádzka gastro zóny je v eco friendly režime – vratné poháre sú samozrejmosťou a všetci predajcovia musia používať bio rozložiteľný alebo recyklovateľný riad. 

O Metronome Prague

Festival Metronome je hudobná a kultúrna udalosť, ktorá ponúka unikátne zážitky priamo v centre Prahy. Návštevníci podujatia si užijú nielen medzinárodné a české hviezdy v hudobných a ďalších umeleckých vystúpeniach, ale aj širokú škálu sprievodných programov, vrátane výtvarných inštalácií, food marketov a ďalších zážitkov. Pomyselnú korunu tejto metropolitnej udalosti dodáva miesto konania – Výstavisko Praha a kúzlo prvých letných dní.

Siedmy ročník sa koná od 20. do 22. júna. Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnom webe www.metronome.cz.

Zdroj: PR článok (Hudba.sk edit)