Album Mule Variations oslavuje 25. výročie. Pri tejto príležitosti ho vydáva Tom Waits na vinyle. Spolu s oznámením reedície zverejnil aj predtým nevydanú verziu piesne Get Behind the Mule. Trinásty štúdiový album amerického hudobníka vyšiel v apríli 1999 a získal cenu Grammy za najlepší súčasný folkový album.

"Súčasťou pôvodnej myšlienky bolo urobiť niečo medzi neskutočným a vidieckym. Nazývame to surrural. To sú tieto piesne: surrural. Je v nich prvok niečoho starého, a predsa je to trochu dezorientujúce," povedal Waits vo vyhlásení. Nová verzia Get Behind The Mule je kratšia, inštrumentálne jednoduchšia. V porovnaní s originálom dôraznejšie ukazuje plnú silu Waitsovho hlasu.

"V rámci tohtoročného 25. výročia Mule Variations vyšla doposiaľ nepočutá verzia piesne Get Behind The Mule. V tomto alternatívnom prevedení ikonickej skladby albumu Waitsove gospelové stony rezonujú so surovou emóciou, sprevádzané iba drsným Wurlitzerom. Toto prevedenie zosilňuje temný príbeh vraždy a vytrvalosti, pričom text je dokonca mierne pozmenený, čím ho robí ešte silnejšou intenzitou ako pôvodná LP verzia," uvádza sa v tlačovej správe k reedícii.

Posledný album Toma Waitsa vyšiel pred 13 rokmi. Po nahrávke Bad as Me, už spevák žiadnu novú hudbu nevydal. Venuje sa svojej hereckej kariére. Jeho najnovším projektom je hlavná úloha v pripravovanom filme Jima Jarmuscha Father Mother Sister Brother.

Text: Hudba.sk (zdroj: Pitchfork.com)