Na tlačovej konferencii v londýnskom Hospital Clube včera zverejnili nominácie na Mercury Prize, ktorú každoročne udeľujú za najlepší britský alebo írsky album roka. Až osem z dvanástich nominovaných nahrávok tvoria debutové albumy. Zoznam adeptov na prestížnu cenu je tak dobrou príležitosťou na objavenie zaujímavej novej hudby.

Z nových, zatiaľ nie veľmi známych mien, sú medzi nominovanými interpretmi indie-popové kvarteto Alt-J, charizmatická speváčka Jessie Ware, ktorá vo svojej tvorbe kombinuje pop, R&B a elektroniku, psychedelická art-rocková kapela Django Django, pesničkári Ben Howard, Lianne La HavasSam Lee či jazzové Roller Trio. S debutovým albumom sa o Mercury Prize uchádza aj soulový spevák Michael Kiwanuka, ktorý si už stihol urobiť meno vďaka víťazstvu v ankete BBC Sound Of 2012.

Z interpretov, ktorí sú na scéne už dlhšie, sú nominovaní indie-rockoví The Maccabees a Field Music, raper a pesničkár Plan B a gitarista, skladateľ a spevák Richard Hawley, ktorý už v 90. rokoch pôsobil v britpopovej kapele Longpigs a krátko pôsobil aj ako gitarista známych Pulp. Autor siedmich sólových albumov je jediným interpretom z tohtoročnej dvanástky, ktorý už v minulosti bol nominovaný na Mercury Prize. Zoznam nominovaných albumov a ukážky z nich nájdete na konci článku.

Stávkové kancelárie favorizujú zabehnuté mená

Podľa BBC sú práve Hawley a Plan B v britských stávkových kanceláriách najväčšími favoritmi na víťazstvo. Veľké šance dávajú aj debutantom Art-J a Jessie Ware. Z hľadiska stávkovacích kurzov však ide o najvyrovnanejší ročník v histórii ankety. Navyše minulé ročníky ukázali, že favoriti zriedka vyhrajú.

Dvadsiaty ročník odovzdávania cien sa uskutoční 1. novembra. Mercury Prize po prvý raz udelili v roku 1992, keď sa jej víťazom stalo škótske rockové zoskupenie Primal Scream s albumom Screamadelica. Aj zásluhou tejto ceny sa v hudobnom priemysle presadili interpreti ako Ms. Dynamite, Portishead, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys či Klaxons. Vlani sa víťazkou po druhý raz v kariére stala PJ Harvey za nahrávku Let England Shake (2011).

Zoznam nominovaných na The 2012 Mercury Prize (v abecednom poradí):

Alt-J - An Awesome Wave (2012, debut)
Ben Howard - Every Kingdom (2011, debut)
Django Django - Django Django (2012, debut)
Field Music - Plumb (2012, piaty album)
Jessie Ware - Devotion (2012, debut)
Lianne La Havas - Is Your Love Big Enough? (2012, debut)
Maccabees - Given To The Wild (2012, tretí album)
Michael Kiwanuka - Home Again (2012, debut)
Plan B - Ill Manors (2012, tretí album)
Richard Hawley - Standing At The Sky's Edge (2012, siedmy album)
Roller Trio - Roller Trio (2012, debut)
Sam Lee - Ground Of Its Own (2012, debut)

Alt-J - Tessellate

Ben Howard - Only Love

Django Django - Storm

Field Music - Who'll Pay The Bills (live - The Amazing Sessions, 2012)

Jessie Ware - 110%

Lianne La Havas - Lost & Found

The Maccabees - Ayla

Michael Kiwanuka - I'm Getting Ready

Plan B - Ill Manors

Richard Hawley - Seek It (Live at Yellow Arch, 2012)

Roller Trio - R-O-R

Sam Lee - The Ballad of George Collins

Autor: Patrik Marflák
Foto: Michaelkiwanuka.com