Do konca tohto roka sa na trhu zjaví ešte niekoľko nahrávok, ktoré sa umiestnia v sumarizačných rebríčkoch a budú to pecky. Vlastne mám pocit, že toto obdobie je na novú hudbu z celého roka tým najštedrejším. Tento týždeň sme vynechali šrot, takže zlej hudbe dáme nateraz pokoj.


Magnet týždňa

Austrálski hardrockeri AC/DC vydávajú po šiestich rokoch nový album. 2. decembra vychádza Rock or Bust, šestnásta nahrávka kapely, ktorá je na scéne už celé štyri dekády. Jej vydanie sprevádzali negatívne správy o nedobrovoľnom odchode gitaristu Malcolma Younga, ktorému bola diagnostikovaná demencia. Rytmické gitary na album nahral synovec bratov Youngovcov, Stevie Young. Vypočujte si nový singel Play Ball a pozrite si obal albumu na facebooku kapely. (ak)


Hovorí vám niečo meno Mark Goffeney? Nie? To ma neprekvapuje. Verte mi však, že po zhliadnutí tohto videa si ho zapamätáte do konca svojho života. Jeho cover skladby Kryptonite od 3 Doors Down by nebol ničím výnimočný. Keby mal Mark ruky. Áno, celú skladbu odohral nohami. A akú výhovorku máte vy, že ešte nehráte? (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Najkrajšie video ostatných dní majú na konte kalifornskí miláčikovia Terror. Muzika v ich podaní ma na štúdiovkách síce brala naposledy v časoch Keepers Of The Faith, ale tento klip sa skutočne podaril. Hudba je najviac, hudba je všetko!


Naozaj som čakal, že budem novinku od Slipknot hodnotiť v štýle "celkom fajn, ale KING 810 sú noví páni v hre". Čerta starého. Nenávistná úderka z Iowy opäť raz dokázala, že je skutočnou špičkou moderného metalu. Parádny album.


Mám pár tipov na dokonalý koncertný záznam. Toto je jeden z nich. Aj kvôli skladbám ako Dead Embryonic Cells či Desperate Cry počúvam extrémnu muziku. Je miestami až šokujúce, v akej forme títo chlapci hrali v roku 1991.


Pondelkový večer sa bude opäť raz niesť v znamení domácej scény. Extrémna, technická deathová svorka God Defamer poctí návštevou Štúdio č. 13 v obrátenej pyramíde Slovenského rozhlasu. Začíname ako vždy o 22:00.


Novinky

Ziltoid je späť a na našu Zem vypustil smrteľný lúč! Buďte pokojní, Deathray je len nový song z nového dvoj-albumu Devina Townsenda s názvom Z2. Prvé CD sa volá Sky Blue a svetlo sveta uzrie pod hlavičkou Devin Townsend Project. Druhé CD patrí Ziltoidovi a volá sa Dark Matters. Lyric video k Deathray nájdete nižšie. A už teraz sa môžete tešiť aj na jeho budúcoročné turné, v rámci ktorého vystúpi aj v Bratislave! (pm)


V poradí tretiu skladbu predstavili fešáci z kapely Slipknot. Custer je zatiaľ najtvrdší kúsok z prichádzajúceho albumu .5: The Gray Chapter, ale kvality ich predošlých albumov stále nedosahuje. Okrem slabého textu nevynikne ani dobrým vokálom, či produkciou. Čo si o ňom myslíte vy? Dajte vedieť v komentároch. (pm)


Monster Magnet predstavil nové video k prerobenej skladbe The Duke. Je fakt skvelé. Naozaj. Pozerajte. (pm)


Výborným animovaným videom sa tento týždeň blisli aj hardcore-isti Terror. Cold Truth je už samo o sebe výborná skladba. Ale doplnená pochmúrnym čiernobielym videom sa mi zdá byť ešte lepšia. Je super, že sa ešte stále robia aj videá, ktoré dokážu pesničku vhodne doplniť. (pm)


Prečítajte jedným dychom: Hexakosioihexekontahexaphobia. Máte? Za týmto dlhým názvom sa skrýva nový album nemeckých dark metalistov Bethlehem a označuje "strach z čísla 666". Samotný počin má poradové číslo 7 a vyšiel 10. októbra. Počúvajte stream skladby Verbracht In Plastiknacht. Rýdza nemčina a tvrdé hudobné žánre idú dokopy. Čo vy na to? (ak)


Experimentálna kapela Kayo Dot pohybujúca sa na hrane black metalu, jazzu, elektroniky a komornej hudby, vydáva po roku od poslednej nahrávky ďalšiu. Album Coffins of Io vyjde v digitálnej podobe 16. októbra, no môžete ho celý počúvať už teraz na tomto odkaze. Nesie sa vo výraznej pokojnejšom duchu, ako predošlý zásek Hubardo a ak by toto bol jediný album, ktorý si od nich vypočujete, blackmetal si môžete odmyslieť. (ak)



A pri experimentoch ešte zostaneme. Aj keď Lunatic Soul neexperimentujú v rámci žánrov, v kontexte tvorby lídra tohto projektu Mariusza Dudu ide jednoznačne o odbočku. Melancholický folk, reznutý ambientom, kde vyniká poliakov vokál. Jeho štvrtý album Walking on a Flashlight Beam je vo svojej celej dĺžke streamovaný na stránke Prog. (ak)

Islanďania Sólstafir, ktorí sa štylizujú do role vetrom ošľahaných kovbojov, zverejnili videoklip k skladbe Lágnaetti, ktorá otvára ich nový dvojalbum Ótta. Nádherné klavírne intro a tklivý spev Vás pohltia a ak dáte nahrávke šancu, zistíte že ide o ideálny soundtrack k jesennému počasiu. (ak)


Zatiaľ čo prvá zverejnená skladba Icarus and I američanov While Heaven Wept bola o kus náladotvornejšia a atmosférickejšia, aktuálny song Souls In Permafrost je skôr priamočiary heavy metal. Zdá sa že kapela sa rada pohybuje na hrane viacerých nálad a my budeme môcť posudzovať celisvosť ich novej nahrávky Suspended in Aphelion už od 24. októbra. (ak)


Švajčiarsko a temná hudba, to je spojenie napohľad nezaujímavé. Hudba mladej kapely Schammasch však dokáže zaujať. Neľudský black metal ponášajúci sa na poľský vývozný artikel Behemoth, doprevádzaný videoklipom v čiernobielom prevedení. Slušný náklad. Kapela v apríli tohto roka vydala svoj druhý album Contradiction a tento týždeň ponúkla oklipovanú skladbu Golden Light. (ak)


Líder švédskej postmetalovej hydry Cult of Luna má nový hardcoreový projekt zvaný Riwen. Táto nová kapela teraz streamuje svoje debutové trojskladbové rovnomenné EP. Aby ste si ho mohli vypočuť, klikajte na túto švédsku stránku. Hudba na ňom je taká, akú nám ju Johannes Person sľúbil: "Jednoduchá, rýchla a špinavá.“ (ak)

Okrem Bethlehemu tento týždeň počúvam aj lahodný sludge metal v prevedení Inter Arma, kapely z mesta Richmond, amerického štátu Virginia, ktorá scénu obohacuje od roku 2006. Práve dnes im vychádza EP album zvaný The Cavern, obsahujúci jedinú 45 minútovú skladbu. Epická cesta, ktorú pri počúvaní zažijete sa dá opísať len citoslovcami mľaskania, slastného vzdychania, hmkania a občastného kriku. Z vizuálneho hľadiska tento stav doprevádza frekventovaná kontrakcia svalov spájajúcich hlavu s telom. (ak)



Keď v metale svoje sily spoja silné ženské hlasy, ide o počin vzácny a exotický. Tri metalové divy, Kari Rueslatten (The 3rd And The Mortal), Anneke van Giersbergen (The Gathering) and Liv Kristine (Leaves' Eyes, Theatre Of Tragedy) majú spoločný projekt The Sirens a ukázali dve piesne. Páčia sa Vám? (ak)


Pre fanúšikov extrémnejších žánrov je tu stream celej novinky od veteránov Exodus. Album Blood In, Blood Out oficiálne vyjde až zajtra, vy si ho ale môžete vypočuť už teraz. Spravte tak. Nesklame vás. (pm)


A sklamaním rozhodne nebude ani nová doska od Revocation. Ale poponáhľajte sa! Deathless si môžete vypočuť na stránke magazínu Revolver už len dnes! (pm)

V ďalšej novinke ešte trochu pritvrdíme. Nový album chystajú aj The Acacia Stain. A aj ten si môžete vypočuť úplne celý. Nech sa páči, Coma Witch. (pm)


No a na záver tu ešte máme jednu (nie celkom) novinku. EP Mass & Volume od Pig Destroyer bolo nahrané ešte v roku 2007, potom ale na čas úplne zmizlo z povrchu zemského, aby sa o sedem rokov neskôr zas objavilo. Počúvajte na stránkach Revolveru. (pm)

Haluz týždňa

Kto by si nepamätal Disneyho animák Káčerovo (Duck Tales)? Úvodnú znelku musí mať celá naša generácia vpálenú hlboko do šedej mozgovej kôry. Možno aj preto sa jej ujal Eric Calderone a prerobil ju do nového šatu. (pm)


Ak sa vám predošlá vec zdá byť trochu infantilná, skúste paródiu na Reign In Blood od Slayer. V podaní ponožkových postavičiek – Stayner a ich Raining Bleach. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: AC/DC

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Monster Magnet