Už je to rok, odkedy hudobníci z Chiki Liki Tu-a otvorili v Prešove vlastný multimediálny priestor Stromoradie. Pri tejto príležitosti odohrajú dnes večer (13.12.) špeciálny koncert, na ktorom sa ako hosť predstaví undergroundová legenda z Čadce, skupina Otras. Bude sa oslavovať, no zároveň kapely myslia aj na ľudí zasiahnutých minulotýždňovou tragédiou.

Tragická udalosť v paneláku č. 7 na Mukačevskej ulici v Prešove zasiahla aj hudobníkov MarekaSilviu Majorošových, preto sa ich kolegovia a kamaráti z Chiki Liki Tu-a rozhodli, že výťažok z dnešného koncertu venujú práve im. "V piatok 13.12. má naše Stromoradie prvé výročie. Veľmi sme sa na to tešili, ale posledný piatok nás dal dosť do pomykova. Nemôžeme oslavovať bez toho, aby sme podali pomocnú ruku niekomu, koho poznáme a kto tú tragédiu zažil na vlastnej koži, chvála bohu s dobrým koncom,“ uviedli členovia prešovskej skupiny a zakladatelia Stromoradia.

Zhoreli nástroje aj noty

Marek Majoroš je lídrom formácie T.O.P. Big Band Prešov, v ktorej jeho manželka Silvia spieva. S Chiki Liki Tu-a spolupracovali viackrát, odohrali s nimi napríklad špeciálny program na Dňoch mesta Prešov alebo na festivale Pohoda. "Marek nám nahrával tiež trúbky na náš album 3x4=13. V horiacom byte prišiel o všetky svoje nástroje a noty, pravdepodobne aj našej kapely. V piatok zahráme pre nich," dodáva basgitarista Martin Višňovský.

Okrem prvého výročia Stromoradia dnes zároveň ubehlo aj presne 24 rokov a dva dni od prvého koncertu Chiki Liki Tu-a v prešovskom PKO, kde sa vtedy ešte ako úplne neznáma začínajúca kapela predstavili ako domáci support českej alternatívnej legendy Mňága a Žďorp. Prešovčania preto dnes zahrajú špeciálne v pôvodnej zostave presne tých istých šesť skladieb ako 11.12.1995. So skupinou vystúpi aj súčasný gitarista Ľuboslav Petruška a za bicie sa posadí spolumajiteľ klubu a prvý bicmen kapely, Peter Šima alias Pipo. Program už majú nacvičený.

"Skúsili sme si to zahrať a bude to veľký humor po tých rokoch. Inak Tomáško exceluje na klávesy, Pipo valí na buben a Maňas sóluje neuveriteľne. Dá sa povedať, že každý hrá svoj vlastný koncert, tak ako bolo vždy zvykom," uviedla skupina v predvečer koncertu na facebookovom profile Stromoradia, kde skúšku absolvovala. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Stromoradia Edo Kopček. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: archív skupiny