Jazz-funkovú skupinu Finally, ktorú založil talentovaný skladateľ a multiinštrumentalista Eugen Botoš, čaká už o niekoľko dní výnimočné vystúpenie. Predstaví sa totiž na pôde najväčšieho celosvetového hudobného veľtrhu NAMM Show v kalifornskom Anaheime.

Na prestížny hudobný veľtrh, ktorý sa organizuje od roku 1901, minulý rok zavítalo vyše 95-tisíc návštevníkov. Podujatie zamerané na prezentáciu hudobných produktov (nástroje, štúdiová technika, atď.) sprevádza aj mnoho kultúrnych podujatí a koncertov a práve na jednom z týchto koncertov vystúpia slovenskí Finally. Aktuálny ročník NAMM Show sa koná už o týždeň - od 22. do 25. januára.

Skupina, ktorej jadro tvoria Eugen Botoš (klávesy), Robert Vizvári (basgitara) a Martin Koleda (gitara), vznikla v roku 2002. Zviditeľnila sa o šesť rokov neskôr, kedy skladateľ a kapelník Eugen Botoš začal spolupracovať so slávnym americkým saxofonistom Ericom Marienthalom. Špičkoví slovenskí hudobníci sa stali jeho sprievodnou kapelou na európskom turné a v roku 2009 spolu zožali veľký úspech na Bratislavských jazzových dňoch. V strhujúcom vystúpení ohromili odbornú verejnosť a publiku predstavili aj vlastnú tvorbu.

Úspešná spolupráca s Ericom Marienthalom viedla k vydaniu debutového albumu s názvom My Space (2010). Na albume spolupracovali aj ďalšie zvučné mená ako kanadský basista Alain Caron, venezuelský pianista Otmar Ruiz, anglický basista Janek Gwizdala, rakúsky gitarista Harri Stojka a americký klavirista Peter Horvath. Album pokrstil v pražskom klube Jazz Dock sám Eric Marienthal. Veľký úspech mala nahrávka najmä za veľkou mlákou, kde bola po vydaní druhou najpredávanejším albumom v kategórii jazz-funk a smooth jazz (viac než 12-tisíc predaných kópií len v roku vydania).

Skupina sa posledných 18 mesiacov intenzívne venovala nahrávaniu druhého albumu Final Definition, na ktorom sa okrem iných ako hostia podieľali aj legendy ako Brian McKnight, Dionne Warwick, Marcus Miller či Angela Johnson. S novým repertoárom sa kapela predvedie aj americkému publiku na NAMM Show 2015, kde by sa im mohli otvoriť ďalšie dvere k veľkým zahraničným úspechom. Okrem spomenutých umelcov s formáciou spolupracovali napríklad aj saxofonista Gary Bias či gitarista Sheldon Reynolds, známi z americkej kapely Earth, Wind & Fire. 

Prečítajte si: Róbert Vizvári vďaka Eugenovi Botošovi nahrával s Victorom Wootenom


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol manažér kapely Jaro Slávik.