Len deväť dní od seba delí tri zaujímavé februárové akcie v dvoch bratislavských kluboch, ktoré spája jeden spoločný menovateľ - značka Red Bull Music Academy. V Nu Spirit Clube sa predstaví Tokimonsta (5.2.), Thundercat a Dorian Concept (14.2.). V KC Dunaj zase 13. februára zahrá berlínsky Kanaďan Mathew Johson.

Tokimonsta, vlastným menom Jennifer Lee, vyrástla v slnečnej oblasti South Bay v Los Angeles. Jej umelecké meno je hyperbolou vyskladanou z dvoch slov. "Toki" je kórejský výraz pre králika a hip-hopový termín "monsta" zase napovedá, že Jennifer síce vyzerá ako plachý ázijský králiček z komiksu, ale produkuje beaty schopné konkurovať veľkým menám ako je Flying Lotus. Práve s jeho menom sú spojené začiatky jej kariéry. Počas štúdia vysokej škole objavila lásku k hip-hopu a prihlásila sa na Beat Cypher, mesačnú "open-mic" noc beatmakerov. Pravidelné sety na tejto akcii ju doviedli až k stretnutiu so Stevenom Ellisonom (FlyLo) a zaistili jej miesto na labeli Brainfeeder.

Talentovaná hudobníčka je známa svojím unikátnym citom spájať elementy indie, elektroniky, R&B a tanečnej hudby. Jej klasická hudobná výchova (od malička chodila na klavír) a eklektický hudobný vkus spolu vytvárajú podmanivé zvukové textúry, v ktorých sa snúbi vintage cítenie s čerstvým elektronickým zvukom. Na konte má albumy Midnight Menu (2010), Half Shadows (2013), Desiderium (2014) a niekoľko EP nahrávok. V roku 2010 bola participantkou Red Bull Music Academy v Londýne a v roku 2012 sa zúčastnila Flex Express turné, unikátneho hudobného vlaku, ktorý cestoval naprieč Kanadou a na jeho palube sa ocitli aj Skrillex, Diplo, Pretty Lights či Grimes. Pravidelne sa objavuje aj v lineupoch veľkých svetových festivalov ako Coachella, Sonar alebo Electric Zoo. V roku 2014 sa opäť zúčastnila Red Bull Music Academy v Tokiu, tentokrát sa však už ocitla na strane uznávaných hostí a odovzdávala svoje skúsenosti novým talentom.

V Bratislave sa zastaví v rámci turné k aktuálnemu albumu Desiderium. Vo štvrtok 5. februára môžete okrem nej v Nu Spirit Clube zažiť aj sety domácich elektronických talentov Ink Midgeta a FVLCRVM, či rakúskeho producenta Jeru The Beats.


Akcie RBMA ovládnu Bratislavu aj Prahu

Ďalší víkend bude v Bratislave patriť hneď dvom podujatiam Red Bull Music Academy Night. Prvé z nich sa uskutoční v piatok 13. februára v KC Dunaj, kde sa ako hlavná hviezda predvedie zástupca prestížneho berlínskeho labelu !K7 Records, Mathew JohnsonKanadský hudobný producent, ktorý momentálne žije a pracuje v Berlíne, spolupracuje s Red Bull Music Academy už niekoľko rokov a zúčastnil sa viacerých jej ročníkov. Mathew je jedným zo zakladateľov labelu Wagon Repair a od roku 2012 je aj majiteľom značky Itiswhatitis Recordings. Jeho originálny hudobný rukopis poznáte okamžite a preto dnes patrí k najvýraznejším hlasom elektronickej tanečnej hudby. O support sa postarajú domáci Bad Mojo, Michael Priest a Oswald.


V čarovný dátum, 14. februára, sa potom na ďalšej RBMA Night predstaví Stephen Bruner alias Thundercat - inšpiratívny hráč na elektrickú basu, ktorý prekračuje hranice žánrov. Stačí spomenúť pár mien mená, s ktorými spolupracoval na ich albumoch či koncertoch. Patria medzi nich napríklad ikona neo soulu Erykah Badu, jazzové legendy basgitarista Stanley Clarke, saxofonista Wayne Shorter a trubkár Roy Hargrove, priekopník súčasnej elektroniky a hip-hopu Flying Lotus, thrashmetaloví Suicidal Tendencies alebo hip-hopové hviezdy Wiz Khalifa and Earl Sweatshirt.

Zástupca labelov Brainfeeder a Ninja Tune, ktorého otec Ronald Bruner, Sr. je medzinárodne uznávaným bubeníkom (hrával s Temptations, Dianou Ross, Garym Bartzom či Gladys Knight),  je už niekoľko rokov najbližším štúdiovým spolupracovníkom Flying Lotusa. Významnou mierou sa podieľal na jeho posledných troch albumoch, no popritom vydal aj dva sólové albumy The Golden Age of Apocalypse (2011) a Apocalypse (2013), na ktorých sa snúbi elektronika, jazz, funk, R&B, pop a prog-rock.


Veľkým lákadlom valentínskej noci v Nu Spirit Clube je aj Dorian Concept, rakúsky talent, ktorý netreba slovenským fanúšikom špeciálne predstavovať. V Bratislave svoje umenie spájať experimentálnu elektroniku a inštrumentálny hip-hop s jazz-funkovými postupmi ukázal už niekoľkokrát. Od vystúpení na Wilsonicu 2009, či o rok neskôr na akcii Moov v starom priestore Nu Spirit Clubu však prešiel dlhú cestu - stal sa súčasťou vydavateľstva Ninja Tune, na ktorom po EP Her Tears Taste Like Pears (2011) a dlhšej tvorivej pauze, počas ktorej hľadal svoj nový zvuk, vydal skvelý album Joined Ends (2014). Lineup 14. februára doplnia aj Vec (DJ set), Ink Midget a Biomat.


V rovnakej dobe ako bratislavské akcie, konkrétne od 12. do 15. februára, budú tie najaktuálnejšie beaty budú otriasať Prahou, kde sa bude odohrávať Red Bull Music Academy Bass Camp Prague, ktorý mal minulý rok svoju česko-slovenskú premiéru v Bratislave. RBMA Bass Camp je lokálna obdoba "veľkej akadémie", Red Bull Music Academy, ktorá sa tento rok po prvýkrát vo svojej 16-ročnej histórii uskutoční v Paríži.

Informácie o tom, ako sa dostať do francúzskej metropoly na workshopy, prednášky či do profesionálnych nahrávacích štúdií v rámci Red Bull Music Academy 2015, budú pre záujemcov dostupné práve na podujatiach Red Bull Music Academy Night. Prihlasovacia fáza začína práve dnes (14.1.) januára, aplikačné formuláre budú dostupné na stránkach Red Bull Music Academy až do 3. marca 2015.

Text: Hudba.sk (zdroj: Nu Spirit Club, KC Dunaj, Redbull.sk, Ninjatune.com)
Foto: PR