Americký jazzový hudobník Herbie Hancock a členovia hip-hopovej skupiny Run DMC dostanú od Národnej akadémie nahrávacích umení a vied ceny Grammy za celoživotné dielo. Okrem nich túto poctu získajú aj formácie Earth, Wind & Fire a Jefferson Airplane, speváčka Linda Ronstadt a posmrtne tiež speváčky Ruth Brown a Celia Cruz.

Grammy Trustees Award za výnimočný prínos hudbe dostanú John Cage, Fred Foster a Chris Strachwitz, technickú Grammy udelia zosnulému fyzikovi Harveymu Fletcherovi a členom formácie E.M.T. Termín udeľovania cien a s ním spojeného koncertu oznámia organizátori neskôr.

Nominácie na prestížne hudobné ceny tento rok ovládol americký raper Kendrick Lamar, ktorý si na konto pripísal celkovo jedenásť nominácií. Vďaka kritikmi oslavovanej nahrávke To Pimp A Butterfly (2015) môže získať okrem ocenenia v kategórii Najlepší rapový album aj najprestížnejšiu cenu, ktorou je Album roka. V hlavnej kategórii nominovali aj nahrávky Sound & Color rockovej kapely Alabama Shakes, Traveller country speváka Chrisa Stapletona, 1989 speváčky Taylor Swift a Beauty Behind The Madness, ktorú nahral The Weeknd. Ceremoniál 58. ročníka udeľovania cien Grammy sa uskutoční 15. februára v Los Angeles.

Zdroj: SITA (Grammy.com), Hudba.sk
Foto: Douglas Kirkland

Súvisiaci interpreti: Herbie Hancock, Run - Dmc