Na medzinárodnom hudobnom festivale Colours of Ostrava absolvuje svoju českú koncertnú premiéru spevák a skladateľ Rufus Wainwright. Agentúru SITA o tom informovala Tereza Mácová zo spoločnosti ArtsMarketing.CZ.

"Rufus Wainwright predkladá za klavírom alebo s gitarou piesne vymykajúce sa bežným merítkam. Dokáže byť folkovo intímny, extrovertne rockovo rozdrásaný aj opulentne veľkolepý so slákmi a dychmi, takmer ako v jeho milovanej opere. S trýznivým tenorovým hlasom a existencionalistickým básnením vyháňa osobných démonov, bije sa za lásku, rýpe do spoločnosti a nachádza odvahu priznať si vlastné prešľapy," opisuje jeho štýl riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Rufus Wainwright - Vibrate (live - Filmore, 2004)

Podľa New York Times je Wainwright "ambiciózny ako Sufjan Stevens, extravagantný ako Ľudovít XIV.", ale predovšetkým je originálnou pesničkárskou hviezdou súčasnosti, ktorej hudbu označujú ako barokový pop. Koncom apríla mu vyjde siedmy štúdiový album Out of the Game, na ktorom spolupracoval s producentom Markom Ronsonom. Ako hudobní hostia sa na nahrávke predstavia napríklad jeho sestra Martha alebo Sean Lennon.



Rodák z newyorského Rhinebecku, ktorý má na svojom konte dve kanadské hudobné ceny Juno a po jednej nominácii na Grammy, Brit Awards a Genie Awards, koncertoval s Louom Reedom, Laurie Anderson, Stingom, Marianne Faithfull, Tori Amos alebo Jeffom Buckleym, ktorému venoval skladbu Memphis Skyline.

Tridsaťosemročný hudobník nahral aj skladby k filmom ako Shrek (2001), Moulin Rouge (2001), Ja som Sam (2001), Zoolander (2001), Skrotená hora (2005), Tajomstvo Robinsonovcov (2007) alebo dokumentu Leonard Cohen: I'm Your Man (2005). Napísal tiež hudbu k baletu, tanečnej inscenácii alebo predstaveniu Shakespeares Sonette režiséra Roberta Wilsona.

Rufus Wainwright - Sonnet 20

Na podujatí Colours of Ostrava sú už skôr potvrdené vystúpenia kanadskej speváčky a gitaristky Alanis Morissette, islandskej hudobníčky Björk, rakúskej formácie Parov Stelar Band, amerického speváka Bobbyho McFerrina, francúzskej speváčky Zaz, britskej post-jazzovej skupiny Portico Quartet, afrického dua Amadou & Mariam, či amerických alternatívnych skupín The Flaming LipsAnimal Collective a v neposlednom rade Antony & The Johnsons, ktorá vystúpi v sprievode 40-člennej Janáčkovej filharmónie Ostrava.

Slovenskú hudobnú scénu budú na festivale tento rok reprezentovať skupiny Hudba z Marsu a Billy Barman. Českú scénu zastúpia napríklad Dan Bárta a Illustratosphere, Mňága a Žďorp, Laura a její tygři, Midi Lidi, Skyline, A Banquet alebo Bonus. Festival celkovo ponúkne v priebehu štyroch dní na desiatich scénach viac ako 150 koncertov, filmov, diskusií, workshopov, divadiel a vystúpení dídžejov.

Colours of Ostrava sa uskutoční v termíne 12. až 15. júla, po prvý raz v novom prostredí - v ostravskej Dolnej oblasti Vítkovíc - v industriálnom areáli, ktorý je od roku 2002 Národnou kultúrnou pamiatkou. Predpredaj štvordňových vstupeniek na 11. ročník festivalu odštartoval 1. novembra, lístky sa dajú kúpiť napríklad v sieti Ticketpro. Aktuálna cena 1 690 korún (v prepočte približne 67,50 eura) platí do vypredania šesťtisíc kusov, najneskôr však do 31. marca.

Rufus Wainwright - Zing! Went The Strings Of My Heart

Rufus Wainwright - Beautiful Child

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/rufuswainwrightofficial

Súvisiaci interpreti: Rufus Wainwright