Málokto dokázal na českej scéne preklenúť a prepojiť stredný prúd s alternatívou tak, ako Lenka Dusilová. Dnes je speváčkou, ktorú netreba zaraďovať do škatuliek, jej hudba oslovuje široké spektrum fanúšikov. Hudobnú kritiku očarila najmä albumom Baromantika (2011), rovnako je pomenovaná aj jej kapela. Tentoraz však vyráža na turné bez nej.

Keď stála jedenásťročná Lenka Dusilová na javisku jednej literárnej súťaže, kde zhudobnila vlastné verše, mnohí jej predpovedali oslnivú kariéru. Porotcovia u nej vycítili obrovský talent, ale našli aj nepokojnú dušu búrlivého umelca. Oba predpoklady sa nakoniec splnili. "Holka magor" i "neobyčajný zjav populárnej hudby" vybudil z letargie alternatívneho aj mainstreamového poslucháča. Interpretačné skúsenosti naberala v detskom speváckom súbore Bambini di Praga, no autorskú inšpiráciu pretavila z rôznych folkových, trampských a bluesgrassových podujatí, kam chodila so svojou mamou, ktorá ju zasvätila do tajov pesničkárstva.

Neskoršie kroky smerovali do rockovej skupiny Sluníčko a do spoluprác so skupinami Lucie, Čechomor či Květy. Paralelne k tomu rozvíjala sólovú kariéru, počas ktorej založila projekt Baromantika, s ktorým nahrala dva oceňované albumy - okrem spomínanej eponymnej nahrávky ešte ponúkla album V hodině smrti (2014).


Kedysi problémová interpretka premenila svoje výstrednosti za odvážne experimentovanie v hudbe. Album nahrávala vo veľmi špecifickom období svojho života - počas tehotenstva a po pôrode. Rozoberá na ňom transformáciu vo svojom živote, hovorí o odvahe nebáť sa usmrtiť svoje staré návyky a stereotypy. Ide teda o akúsi Lenkinu rozlúčkou so starým spôsobom života. Zdanlivo pôsobí temno, čo vyplýva aj z jej minulosti, keď inklinovala k poézii Františka Halasa a Arthura Rimbauda, no zároveň má v sebe zakorenené posolstvo nebáť sa pohnúť z miesta, ktoré vám už nič nedáva.

40-ročná speváčka, gitaristka a skladateľka charakterizuje samú seba ako plachú osôbku, ktorá však na pódiu vie premeniť svoj strach na otvorený dialóg medzi ňou a poslucháčom. Veľmi rada sólovo koncertuje, keďže tak môže objavovať vlastné hudobné zákutia, viac improvizovať a odhaľovať svoju dušu. Napriek zdanlivej intimite sa neutopí ani vo veľkom priestore. Ten naopak vypĺňa pestrými aranžmánmi, bohato variovanými zvukmi a úprimným narábaním s emóciami.

Dusilová príde bratislavský Majestic Music Club (MMC) 15. apríla "vymaľovať" akustickými i elektronickými plochami v odžitých príbehoch. Na poslucháčov tak čaká štýlová otvorenosť a zaujímavá kombinácia sólovej gitary s loop machine interpretovaná Lenkiným nenapodobniteľným prejavom. Súčasťou tohto recitálu budú piesne zo súčasného repertoáru, ako i recyklovaná tvorba z predchádzajúcich projektov. Okrem Bratislavy sa v rámci jarného Narodeninového turné predstaví aj v Púchove (16.4.).

Vstupenky:  Predpredaj.sk 


Text: Daniel Hevier ml. (článok bol upravený redakciou)
Foto: Adam Holý

Súvisiaci interpreti: Lenka Dusilová