Uplynulý týždeň nebol tým najlepším pre legendárnych AC/DC, ktorí kvôli zdravotným ťažkostiam riešia personálne rošády. Priniesol ako vždy tony dobrej muziky a na samom konci aj jednu dobrú správu pre Slovensko.

Magnet týždňa

Na slávnostnom odovzdávaní Radio_Head Awards 2015 vo svojej (a v našej) kategórii zabodovali novodubnickí majstri progresivity Morna. S nahrávkou Nuisance, ktorá vyšla na samom konci uplynulého roku (4.12.), získali od poroty najväčší počet hlasov a prevzali si alternatívne slovenské Grammy - sošku Rádiohlavy. Gratulujeme a na ďalšom ročníku sa tešíme na živé vystúpenie. Verejnoprávnosť pre všetkých! (ak)

Jeden kvalitný slovenský metalový album na prekonanie pachute z povolebného vývoja určite nestačí, tu sú ostatné nominácie z kategórie hard & heavy:

Catastrofy - Zbojnícky tanec 
Divergence - Schlager Violence: This time it's for free 
Et Cetera - Nowhere 
Fishartcollection - Pretlak 
Morna - Nuisance


Kvelertak - nórski drevorubači, ktorí na prvých dvoch nahrávkach neskutočne nakopávali, idú v novej skladbe na vec o niečo pomalšie. Hymna 1985 disponuje majestátnymi arénovými riffmi ako od AC/DC, s ukričanými vokálmi navyše. Jej nasadenie je však o dve rýchlosti nižšie. Nový album Nattesferd ale určite prinesie aj vypaľováky po vzore predošlých počinov. Inak by bol sklamaním. Uvidíme 13. mája. (ak)


Šrot týždňa

Zlé správy prišli z tábora AC/DC. Kapela musela pre problémy so sluchom lídra Briana Johnsona odložiť desať koncertov vrámci svetového turné. Lekári spevákovi odporučili ihneď prestať koncertovať, inak by totiž riskoval úplnú stratu sluchu. Kapela si chce na odložené koncertné zastávky prizvať hosťujúceho speváka. (ak)

Novinky

Talianski králi melancholického doomu. Tak sa titulujú The Foreshadowing v audio klipe novej skladby Two Horizons, ktorú streamujú. 22. apríla im vychádza nová štúdiovka Seven Heads Ten Horns na značke Cyclone Empire. Kapela, ktorú vedie charizmatický vokalista Marco Benevento, vydáva štvrtú štúdiovku po štyroch rokoch od poslednej Second World. (ak)


Majstri melanchólie Katatonia zo Štokholmu oznámili vydanie nového CD. Kolekcia piesní sa bude volať The Fall of Hearts a kapela v krátkom teaseri zverejnila jej artwork. Čo je zaujímavejšie, vo videu počuť dva tóny hammondu, nástroja, ktorý sa v hudbe Švédov doteraz nevyskytoval. Už aby zverejnili ucelené skladby – nevieme sa dočkať 20. mája, kedy nahrávka vyjde. (ak)


Nový album od vizionárov experimentálneho metalu Melvins bude zaujímavý účasťou šiestich basgitaristov. Dvorného majstra štyroch strún Dalea Crovera doplnia menovaní hostia: Krist Novoselic (Nirvana), J.D. Pinkus (Butthole Surfers), Jared Warren (Big Business), Steve McDonald (Redd Kross) a Trevor Dunn. Na albume trefne pomenovanom Basses Loaded sa však neobjavia všetci naraz, to by bol predsalen prílišný tlak. V zverejnenej skladbe Hideous Woman môžeme počuť Stevea McDonalda, ktorý tiež účinkuje v kapele OFF! a spolupracoval s Tenacious D či The White Stripes. Basgitarami nabitý album vychádza 3. júna. (ak)


Rival Sons sú dôstojnými reprezentantmi klasického hard rocku v modernej dobe. Slávu svojich vzorov (Pink Floyd, Led Zeppelin) určite nikdy neprekonajú, ale ich hudba vie vždy dobre nakopnúť. Napríklad aj nový song Hollow Bones Pt. 1. (pm)


V polovici mája sa konečne dočkáme nového albumu HC/metalových Hatebreed. The Concrete Confessional bude pozostávať z trinástich skladieb. Nič inovatívne čakať zrejme nemôžeme, ale aspoň budeme mať novú hudbu do posilky. (pm)

Raging Speedhorn sa od svojich nu-metalových čias posunuli ďalej a sústredia sa viac na HC. Posledných pár rokov bol ale nový album v nedohľadne, takže vychutnať sme si ich mohli iba na občasných koncertoch. To sa ale zmení v polovici júla, kedy nás prejde plne naložený vlak s názvom Lost Ritual. A my sa na to samozrejme tešíme. (pm)


Dear Slum Landlord, najpomalšia skladba z albumu Apex Predator - Easy Meat, dostala podobu animovaného videa. A viete, čo je na tom najlepšie? Môžete to kľudne nazdieľať na Facebook a vaša rodina na vás nebude pozerať ako na masových vrahov! Aj keď názov Napalm Death by ich mohol odradiť, aby na to klikli. (pm)


O novinke Retrogore od kapely Aborted sa však nič podobné napísať nedá. Od názvu kapely a skladby, až po song samotný je to celé nárez. Titulná skladba je predzvesťou albumu, ktorý bude dostupný už v apríli. (pm)


Magazín Decibel odpremiéroval jedného z favoritov na album roka (minimálne vo viac pošahaných kruhoch). Wormed a ich novinka Krighsu je najmä pre fajnšmekrov, ktorí už majú čosi napočúvané. Vy ostatní sa ale nenechajte odradiť a skúste tiež. (pm)


Tohtotýždňovou čerešničkou na torte sú Fíni Rotten Sound a ich fakt škaredá a preboosterovaná hudba. Ak ale holdujete grindecoreu, album Abuse to Suffer vás určite osloví. Celý stream nájdete na stránke No Clean Singing. (pm)


Haluz týždňa

Meno Paschalis Theotokis vám asi nič nepovie. A po pozretí tohto videa naň opäť zabudnete. Chalanovi ale musíme uznať, že spravil celkom zábavný a vierohodný cover diskografie Lamb of God za sedem minút. Vrátane účesov Randyho Blythea. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/Mornaband

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Kvelertak