Americký alternatívno-rockový hudobník Mark Lanegan sa v jeseni naživo predstaví na Slovensku. Štyridsaťsedemročný muzikant, v tvorbe ktorého nechýba ani blues, vystúpi v utorok 20. novembra po 20:00 v bratislavskom Ateliéri Babylon. Vstupenky na koncert ešte nie sú v predaji.

Mark Lanegan sa na scéne pohybuje od polovice 80. rokov, kedy založil grungeovú kapelu Screaming Trees. Ešte počas pôsobenia v nej odštartoval sólovú kariéru. Ako sólista debutoval albumom The Winding Sheet (1990), ktorý bol omnoho jemnejší v porovnaní s produkciou Screaming Trees. Po ňom uviedol na trh ďalších šesť štúdioviek, tá zatiaľ posledná vyšla vo februári pod názvom Blues Funeral.

Po rozpade Screaming Trees v roku 2000 sa Lanegan stal na čas hosťujúcim členom skupiny Queens of the Stone Age. Okrem toho vydal tri nahrávky so škótskou speváčkou a čelistkou Isobel Campbell, známou z pôsobenia v Belle & Sebastian. Na jeho sólovkách hosťovali také osobnosti ako PJ Harvey, Josh Homme, Duff McKagan alebo Izzy Stradlin. Lenegan sa zase ako hosťujúci hudobník predstavil na nahrávkach UNKLE, Melissy Auf der Maur, Martiny Topley Bird, belgickej formácie Creature with the Atom Brain, britského projektu Soulsavers či superskupiny Mad Season.

Mark Lanegan Band - The Gravedigger's Song

Mark Lanegan - Riot In My House (live)

Zdroj: SITA
Foto: Marklanegan.com

Súvisiaci interpreti: Mark Lanegan