Je až neuveriteľné, koľko významných hudobníkov nás v poslednej dobe opustilo. Tento týždeň sa k nim bohužiaľ pridal aj Tommy Ramone, posledný žijúci zakladajúci člen skupiny Ramones.

Tommy Ramone, 65-ročný bubeník a producent, člen pôvodnej zostavy legendárnych Ramones, nás minulý týždeň opustil po neúspešnej liečbe rakoviny. Nie všetci možno vedia, že Tommy sa narodil v Budapešti a vlastným menom sa volal Tamás Erdélyi. S kapelou hral štyri roky (1974–1978) a spolu-produkoval prvé tri albumy, po roku 1978 sa stal jej manažérom. Jeho najpodarenejšou skladbou je jednoznačne Blitzkrieg Bop. (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Týždeň v znamení skupiny ČAD a festivalu Pohoda. Tí prví naozaj zabodovali v pondelkovom vydaní metalovej show Headbanger_FM. Predstavenie parádnej albumovej novinky Čertova kovadlina malo nekutočné grády. Veď posúďte sami.

Na Pohode z môjho pohľadu najviac žiarili Mogwai – ich inštrumentálne orgie na letisku v Trenčíne nemali chybu. Najtichšie pasáže striedali mohutné zvukové steny a skutočné katarzné momenty; bolo veľmi príjemné sledovať tie šťastné a spokojné úsmevy na tvárach divákov. Pohoda si zaslúži viac tvrdej muziky.


Poďme sa ale sústrediť na ďalší festivalový sviatok, ktorý sa blíži – Brutal Assault, tradične v pevnosti Josefov na severe Česka, nad Hradcom Králové. V tomto roku s hviezdou mamutích rozmerov – mocní Slayer prídu ukázať, akú majú aktuálne formu.


V najbližších dvoch vydaniach programu Headbanger_FM sa Brutalčeku budeme venovať – najskôr z pohľadu divákov, návštevníkov a fanúšikov a v druhej dvojhodinovke by mali opäť zavítať do Bratislavy Shindy s Fredom, aby predstavili najnovšie organizátorské novinky a vychytávky najlepšieho metalového festivalu v našich končinách.

Z albumových noviniek robia najväčšiu radosť Madball, aj Judas Priest majú podarenú novú štúdiovku, ak máte radi to najlepšie z najbrutálnejšieho death metalu, určite siahnite po veľmi šikovných Unfathomable Ruination. Predchádzajúcim albumom si stanovili latku veľmi vysoko, ale podliezať ju podľa všetkého nebudú.


Novinky

Technický death metal nie je len o hraní tvrdých riffov s chirurgickou presnosťou. Presvedčili nás o tom aj Fallujah s tretím zverejneným songom Levitation z prichádzajúceho albumu The Flesh Prevails. Ku tradičnej temnote hranej s technickou dokonalosťou pridávajú éterickú atmosféru, čo je zatiaľ nevídané spojenie. (pm)

Black Label Society v novom videu Angel of Mercy ukazujú svoju jemnejšiu tvár. Teda aspoň čo sa hudby týka. Pochádza z ostatného albumu Catacombs of the Black Vatican. A je to celkom príjemná gitarovica. (pm)


Nové video majú aj Motörhead. Nahrali ho na koncerte kapely v San Franciscu v apríli tohto roku. Lost Woman Blues nie je úplne ich typická skladba – trochu pomalšia, rafinovanejšia, ale celkom dobrá. Pozerajte na Blabbermouth. (pm)

Naopak veľmi typická je nová skladba Iron Reagan. Miserable Failure je poriadna nakladačka so silnými riffmi ako stvorená na letné moshovanie. Celý album The Tyranny of Will chalani vydajú v polovici septembra. (pm)


Ak ste ešte nepočuli sólový album Martyho Friedmana, bývalého gitaristu Megadeth, s názvom Inferno, tak si aspoň kuknite, o čo prichádzate. Hyper Doom je menej než dvojminútová skladba, ale svojou vďaka svojej intenzite vás odrovná aj za tak krátky čas. (pm)


Máte chuť na jazz fusion? Určite si nenechajte ujsť projekt Trioscapes! Celý album Digital Dream Sequence vyjde až v auguste, ale zatiaľ môžete ulietať aspoň na skladbe Stab Wounds. My sme už začali. (pm)


Švédi The Haunted sa opäť dali do pôvodnej zostavy (až na nového gitaristu) a na ich zvuku je to poriadne cítiť. Cutting Teeth pochádza z nového albumu Exit Wounds, ktorý vyjde na konci augusta. Ak máte radi extrémnejšie odnože metalu, tento kúsok si nenechajte ujsť. (pm)


Veteráni death / doom metalu Novemebers Doom vydajú zajtra svoju novinku Bled White. Melancholická atmosféra, temnota a výborná produkcia. Všetko ako má byť. Celý album počúvajte na YouTube. (pm)

Na záver ešte chuťovka pre najväčších fajnšmekrov. Pathology zverejnili prvý song z prichádzajúceho albumu Throne of Reign. Harvest je úplne typickou skladbou tejto formácie. Ak poznáte, tak obkeci nepotrebujete. Ak nepoznáte, tak radšej ani neklikajte. (pm)


Haluz týždňa

Japonský politik Ryutaro Nonomura sa minulý týždeň stal hitom internetu, keď oznámil svoju rezignáciu veľmi emotívnym spôsobom. Bol obvinený z toho, že minul 3 milióny yenov (zhruba 22 tisíc eur) daňových poplatníkov na 195-ich pracovných cestách počas jedného roka. A ako už pri takýchto hitoch býva zvykom, ľudia sa pustili do rôznych prerábok. Nám sa páčil najmä tento gitarový cover japoncovho prejavu. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: Last.fm/music/Ramones

Súvisiaci interpreti: Ramones