Magnety tohto týždňa to pekne odzrkadľujú. Ten uvrešťaný rámus, čo máte dať tichšie, lebo Vám rodičia vypnú poistky, je cenený na mnohých miestach zemegule. Keď sa stanete metalovými legendami, po rokoch Vás možno docení aj Vaše rodné mesto a možno sa Vám ozvú aj tvorcovia najsledovanejšieho kresleného seriálu na planéte.


Magnety týždňa

Metalové kapely sa väčšinou netešia všeobecnému záujmu verejnosti. To je fakt. Takže správa o tom, že death metaloví veteráni Cannibal Corpse boli uvedení do hudobnej siene slávy mesta Buffalo je naozaj veľká vec. Kiež by sa našlo viac miest, kde sú ľudia na takéto kapely hrdí. (pm)


V seriáli Simpsonovci sa už objavilo množstvo hudobníkov. Najnovšie sa takejto pocty dostalo aj Robovi Halfordovi z Judas Priest. Frontman v časti, ktorá sa odvysiela niekedy budúci rok, zaspieva paródiu songu Breaking the Law. Nevieme sa dočkať. (pm)


Šrot týždňa

Nieže by som mal niečo osobné proti Fredovi Durstovi alebo Limp Bizkit, ale asi začnem. S tvorbou tejto kapely to ide dlhodobo dole (ak sa ešte dá ísť nižšie). Zrejme preto si Fred zabehol po inšpiráciu inde. Na ďalší album totiž kapela pripravila cover skladby Thieves od Ministry. Čo si o tom myslíte, dajte vedieť do komentárov. Ale poprosím bez nadávok. (pm)

Novinky

A máme tu hneď ďalšie tri nové songy od Motörhead. Chalanov začínam podozrievať, že majú stroj času, pretože všetky ich nahrávky znejú, akoby boli natočené v jednom roku. Samozrejme rovnako dobre. Queen of the Damned počúvajte na Loudwire, End of Time na Pitchforku a Going to Mexico na MTV. (pm)

Queensrÿche (ten na čele s Toddom La Torrem, nie ten s Geoffom Tateom) má nové video k songu Redemption. Aký je podľa vás La Torre – lepší ako Tate alebo máte radšej originál? (pm)


Máte už opočúvané ostatné albumy Shadows Fall a Killswitch Engage? Alebo vám u nich chýba viac hardcoreu a grooveu? Tak skúste nový song od Death Ray Vision, Barfly. Je to vedľajší projekt niektorých členov vyššie spomenutých kapiel. Určite sa vám bude páčiť. (pm)


O kapele Whores. ste zatiaľ zrejme nepočuli. Ale verím, že ešte budete. Trio z Atlanty čoskoro vydá svoju prvotinu – EP Clean. Zatiaľ sú z neho dostupné dva songy, odporúčam najmä Last Looks. (pm)

A aby ste nepovedali, tak tu máme aj nejaký electronicore pre našich najmladších. Novinka New Demons od I See Stars začína ako zvrhlá kolotočárina, postupne to ale naberie celkom dobrý spád. (pm)


Znie to neuveriteľne, ale Helmet sú späť! Už čoskoro vydajú split s legendárnymi Melvins a tu je prvá ukážka. Anything and Everything. (pm)


Austrálskych Circles ste mohli vidieť minulý týždeň v Bratislave. Hrali ako predkapela pre The Dillinger Escape Plan. Čoskoro budú mať na svete aj debutový album. Ako bude znieť si môžete vypočuť už teraz. Infinitas je dostupný na stránke MetalHammer. (pm)

Ihsahn minule odhalil pieseň Hiber, dnes je to kúsok zvaný NaCl. Je to veľmi rôznorodá a atmosférická hudba. Nový album tohto severana zvaný Das Seelenbrechen príde už onedlho. (ak)


Nightwish podľa očakávaní oficálne prijali speváčku Floor Jansen (inak z kapiel After Forever a ReVamp) do svojich radov. Vokalistka bola hostkou na koncertoch kapely od minulého roka. Nahradila vtedy dievku menom Anette Olzon, ktorá v kapele účinkovala v rokoch 2007-2012. (ak)


Inštrumentálne post-rockové trio Russian Circles z Chicaga vydáva na konci októbra piatu štúdiovku s názvom Memorial. Pri tejto príležitosti predstavujú nový track, zvaný 1777. V Amerike to bol veľmi zaujímavý rok. (ak)



Pelican je taktiež post-rocková formácia z Chicaga, vydávajúca piaty album. S Russian Circles mali donedávna zhodný aj počet členov, teraz sú štyria. Album Forever Becoming vychádza, podobne ako u horeuvedených kolegov, v októbri. Vy si ho môžete celý vypočuť v exkluzívnom a krásnom streame na sajte Pitchfork. Atmosféru Vám k hudbe dotvoria aj pohyblivé obrázky a artwork. (ak)

Pitchfork prináša aj stream nového albumu potetovanej štvorice traktoristov pijúcich lacné plechové pivo a farebné mlieko s názvom Red Fang. Stoner rockeri vydávajú tretí album zvaný Whales and Leeches. Z toho názvu nejde nevycítiť hlbokú a sofistikovanú kritiku dnešných spoločenských pomerov. Počúvajte!. (ak)

Rockeri Deep Purple práve dnes vydávajú DVD Perfect Strangers Live s koncertom z roku 1984. Kapela v zostave Blackmore-Gillian-Glover-Lord-Paice bola v tom období na vrchole. Pozerajte druhý klip z DVDčka, dostupný na youtube. Black Night! (ak)


O pomerne podivný žánrový mix sa postarali Halestorm na svojom novom EPčku cover verzií. Aktuálni držitelia ceny Grammy prevzali piesne od Judas Priest, Marylina Mansona, či Daft Punk. Ehm... Názov počinu, resp. jeho forma pôsobí rovnako nešťastne. ReAniMate 2.0: The CoVeRs eP môžete počúvať na stránke Blabbermouth. Pre mňa jedným uchom dnu a druhým von. (ak)

Krátky EP album s prevzatými skladbami chystajú aj okultisti Ghost B.C.  V nich mám však oveľa väčšiu dôveru a bude to príjemná nahrávka v retro štýle, ktorý je kapele vlastný. Jedna skladba už zverejnená bola: If you Have Ghosts, origoš od pesničkára Rokyho Ericksona. Na albume sa k nej pridajú aj prerábky od ABBA, Depeche Mode a Army of Lovers). Doplní ich jedna live skladba. (ak)

 
Haluze týždňa

Ja viem, drvivá väčšina našich čitateľov sú blackmetalisti, ktorí sa v problematike orientujú a nedajú sa nachytať na hruškách. Vždy ma však zaujímalo, či nás čítajú aj nejakí fanúšikovia švédskeho obchodného reťazca s nábytkom zvaného IKEA. Jedna šikovná marketingová agentúra mi pomôže zistiť pravdu. Vytvorila totiž kvíz, kde treba tipovať, v ktorej oblasti má dané slovo pôvod. Je to blackmetalová kapela alebo spotrebný produkt? Nábytok alebo hudba? IKEA ALEBO SMRŤ?  Vyskúšajte sa. Stanete sa aj vy TRUE KVLT? (ak)

Robiť covery na najrôznejšie songy a na najrôznejších nástrojoch je očividne "in". Prerábka Sweet Child O' Mine od Guns N' Roses v podaní Michelle Kwan na čínskom nástroji guzheng je ale fakt dobrá. Fakt dobrá. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: deviantart.com

Súvisiaci interpreti: Cannibal Corpse, Judas Priest