Organizátori festivalu Grape tento týždeň odštartovali propagáciu ôsmeho ročníka. Ten tohtoročný bol podľa reakcií väčšiny zúčastnených jedným z najvydarenejších, nielen v rámci histórie samotného podujatia, ale aj v porovnaní s inými festivalmi. Aj preto fanúšikovia netrpezlivo čakali na spustenie predpredaja a samozrejme aj na prvé mená.

O tom, že si Grape festival vďaka predchádzajúcim ročníkom vytvoril silnú fanúšikovskú základňu, svedčí fakt, že sa ešte pred dnešným zverejnením prvých mien predalo takmer 6000 lístkov. Predpredaj pritom odštartoval len v utorok poobede a ako dnes ráno prezradili organizátori v Rádiu_FM, nápor fanúšikov im "zhodil" oficiálny web.

Podobným záujmom pred samotným odhalením lineupu sa u nás môže pochváliť iba Pohoda. Fanúšikovia, ktorí do festivalu takto vložili svoju dôveru, z prvej várky interpretov určite nemôžu byť sklamaní. Sú nimi speváčka Aurora a kapely Two Door Cinema ClubModeratMetronomy a Cigarettes After Sex.

Grape festival 2017 sa uskutoční 11. a 12. augusta na letisku v Piešťanoch. Okrem interpretov, o ktorých si spolu s ukážkami ich tvorby môžete viac prečítať nižšie, je zaujímavá aj nová vizuálna identita festivalu k jeho ôsmemu ročníku. Autorom nápaditého dizajnu je oceňovaný grafik, fotograf a vizuálny umelec Matúš Bence. S jeho zásluhou tak naďalej platí, že Grape patrí (nielen v rámci slovenskej scény) medzi najlepšie vyzerajúce hudobné značky.

Predstavenie novej vizuálnej identity festivalu pre ročník 2017:



Žánrový profil zostáva: gitarovky, elektronika aj intímny pop

Hlavným lákadlom pre fanúšikov indie rocku je určite kapela Two Door Cinema Club pochádzajúca zo Severného Írska. Populárni predstavitalia súčasnej britskej gitarovej scény majú na konte tri albumy - Tourist History (2010), Beacon (2012) a čerstvú novinku Gameshow (2016), ktorá vyšla v októbri. Hneď ich debutový album získal Choice Music Prize a stal sa albumom roka v Írsku. Priniesol hity ako I Can Talk, What You Know alebo Undercover Martyn. Skupina mala u nás koncertnú premiéru na Pohode 2012, na Slovensko sa vráti po piatich rokoch.


Rovnako z Veľkej Británie pochádzajú aj Metronomy, ktorých elektro-pop zaznie na Slovensku prvýkrát po siedmich rokoch. Určite odznejú hity ako The Bay, The Look alebo aj novinka Hang Me Out To Dry, na ktorej spolupracovali so speváčkou Robyn a nachádza sa na ostatnom albume Summer 08 z júla tohto roka.


S novým albumom sa tento rok ohlásil aj ďalší z potvrdených interpretov, Moderat. Trojčlenný elektronický projekt vznikol v Berlíne z členov Modeselektor a Apparat. Moderat boli v roku 2009 vyhlásení za najlepší live act čitateľmi hudobného magazínu Resident Advisor a vysoko postavenú latku si držia aj naďalej. Okrem Grape festivalu vystúpia budúce leto aj na Colours of Ostrava.


Mladučká speváčka s výnimočným hlasom, to je Aurora. Jej piesne sa vyznačujú nórskou, až snovou melanchóliou. Tento rok vydala aj svoj debutový album All My Demons Greeting Me As A Friend.


Podobne melancholickí sú aj americkí Cigarettes After Sex. Napriek tomu, že vznik kapely sa datuje ešte do roku 2008, na konte majú iba tri oficiálne nahrícky - EP I a single Affection a K. Prehratia ich skladieb na Youtube sa napriek tomu rátajú v miliónoch.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Denisa Chylová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Všetky podrobnosti o podujatí nájdete na oficiálnom webe festivalu www.grapefestival.sk.

Súvisiaci interpreti: Metronomy, Two Door Cinema Club