Keď si chcú ľudia, ktorí nemajú radi hip-hop, kopnúť do raperov, nazvú ich recitátormi. Populárny moderátor Leoš Mareš, ktorý tento rok na jar so svojím koncertom dvakrát po sebe vypredal pražskú O2 arénu, v novinke s Karlom Gottom ukazuje, ako to naozaj znie, keď sa do hip-hopového beatu nerapuje, ale recituje.

Reč je o novej verzii hitu Karla Gotta Být stále mlád (2000), ktorý je českou verziou notoricky známej piesne Forever Young (1984) od nemeckej synthpopovej skupiny Alphaville. Zároveň ide o napodobeninu Gottovej spolupráce s nemeckým raperom Bushidom (Für immer jung, 2008), akurát s tým rozdielom, že Leoš Mareš nevie rapovať.

Recyklát na tretiu má napriek tomu úspech - za päť dní má novinka s videoklipom režiséra Marka Jarkovského na Youtube vyše 700-tisíc prehratí. Možno je to samotným spojením dvoch výrazných osobností a možno to väčšine ľudí k hudobnému zážitku naozaj stačí. Napokon, Marešov prejav síce nemožno nazvať inak ako recitovanie, ale treba uznať, že jeho hlas sa naozaj dobre počúva. Navyše nostalgický text o neodvrátiteľnosti starnutia cieli najmä na generáciu ľudí, ktorí o hip-hope a rape aj tak veľa nevedia. Paradoxne tak možno pesničku najviac ocenia tí, ktorí skutočných raperov nazývajú recitátormi...


Sny sa plnia, ak sa na ne nezabúda

Možno zaujímavejší ako samotná skladba je v tomto prípade príbeh, ktorý je za ňou. Leoš Mareš totiž tvrdí, že už pred šestnástimi rokmi, keď mal 26 rokov (ako sa dozvedáme aj z jednej z jeho slôh v skladbe), mu napadlo prepojiť svoj vlastný text o neúprosnom behu času s hitom Karla Gotta. Tento nápad mu však "vyfúkol" Bushido, ktorý ho o niekoľko rokov predbehol. Marešovi sa spoluprácu podarilo zrealizovať až tento rok, keď sa Karel Gott vo veľkom štýle vrátil do pražskej O2 arény a pozval si obľúbeného moderátora ako jedného zo svojich hostí.

Jeden z najväčších svetových hitov Forever Young napísal frontman skupiny Alphaville Marian Gold a jeho vtedajší spoluhráči Frank MertensBernhard Lloyd. Pre Gottovu českú prerábku napísal text Eduard Krečmar a skladba sa v jeho podaní stala takým hitom, že sa od jej vydania v roku 2000 bez nej nezaobíde žiadny majstrov koncert.

Leoš Mareš sa práve v tej dobe snažil rozbehnúť hudobnú kariéru ako raper v kožuchu, ktorý mal hudobné podmazy až príliš často vyskladané z okamžite rozpoznateľných samplov známych hitových či filmových melódií a dopĺňal ich monotónne prednášanými insitno-filozofickými textami. V roku 2001 vydal svoj prvý album Tři slova, o rok neskôr nasledoval album Minuty se vlečou (na ňom je aj text o starnutí) a pomyselnú trilógiu uzavrel nahrávkou Nejlepší nápad (2003).

Karel Gott a Leoš Mareš, videoklip Být stále mlád Zdroj: Youtube

S odstupom mnohých rokov prezradil, že keď raz napísal text o tom, ako letí čas, mal sen, že by refrénom k nemu bola práve pieseň Být stále mlád a že by ho spieval sám Karel Gott. "Vtedy som sa hanbil za Karlom Gottom ísť. Vedel som, že by chlapec v kožuchu s takým prianím pôsobil dosť trápne. Ten nápad som zahnal, ale môj text už existoval, tak som ho využil na svojom druhom albume. Pieseň sa volala Už jsme zase starší," spomína Leoš Mareš.

Na svoj nápad potom zabudol, ale v roku 2010 započul z rádia rapera Bushida ako rapuje a Karel Gott mu spieva refrén Für immer jung. "Úplne mi stiahlo hrdlo a v hlave sa mi ozvalo: nieeee, to bol predsa môj nápad už v roku 2002!" spomína Leoš Mareš. Ako priznáva, myslel si, že sa tým preňho možnosť vlastného príspevku k skladbe Být stále mlád definitívne uzavrela a už sa nikdy nestane skutočnosťou. Ubehlo ale ďalších osem rokov a tento rok na jar mu Karel Gott zavolal a pozval ho na svoj koncert do O2 arény. "Myslel som si, že mi Karel ponúka vstupenky niekam na tribúnu, a bol som za ne vďačný. Keď mi vysvetlil, že by chcel so mnou na pódiu zaspievať nejakú pesničku, stiahlo mi hrdlo druhýkrát. Spomienka na dávny nápad vytryskla ako gejzír - a Karel súhlasil!" teší sa Mareš.

Šestnásť rokov starý sen Leoša Mareša sa tak stal 12. júna 2018 v pražskej O2 aréne konečne skutočnosťou. Na pódiu zožalo toto spojenie veľký úspech, ktorý sa stal impulzom k tomu, aby k tejto spolupráci vznikol aj videoklip. Po pol roku od koncertnej premiéry duet tento týždeň vyšiel aj ako digitálny singel, ktorý je k dispozícii na Supraphonline, Deezeri, Spotify, iTunes/Apple Music a v ďalších digitálnych službách. 

Pripomeňte si hit Forever Young aj jeho ostatné spomínané "mutácie":


PS: Pozrite si, na čo bolo v apríli zvedavých viac než 35-tisíc ľudí...


Text: Patrik Marflák + TS Supraphon (Adriána Čahojová)
Foto: Supraphon

Súvisiaci interpreti: Karel Gott, Leoš Mareš