V Brahms Institute v severonemeckom meste Lübeck objavili vzácny list nemeckého skladateľa Ludwiga van Beethovena. Člen inštitútu Stefan Weymar tvrdí, že najzaujímavejšími detailmi listu sú osobné informácie slávneho skladateľa o finančných starostiach, problémoch so zrakom či o snahe nájsť zubára milujúceho hudbu, ktorý mu písal. "Môj nízky plat a choroba si vyžadujú úsilie zarobiť viac," píše Beethoven v liste.

Zástupcovia Brahms Institute tvrdia, že šesťstranový list so skladateľovým podpisom a originálnou pečaťou bol vo svojej podstate snahou predať jeho známu omšu Missa solemnis, ktorú zložil v roku 1823. V liste Beethoven žiada skladateľa a hráča na harfu Franza Antona Stockhausena, aby mu pomohol pre omšu nájsť kupcov. Vzácny list je plný opráv, škrabancov a preškrtnutých častí. "Beethoven nebol skladateľom s krásnym rukopisom. Jeho rukopis je spontánny, niečo napísal, potom to preškrtol, jeho myšlienky sa menili počas písania, a to je dojem, ktorý list vytvára," povedal Weymar pre agentúru Reuters.

List skončil v rukách učiteľky hudby Renate Wirth, ktorá je potomkom dediča majetku slávneho skladateľa. "Cena Beethovenovho listu je ohodnotená na viac než stotisíc eur," povedal riaditeľ inštitútu Wolfgang Sandberger. Brahms Institute vystaví list pre verejnosť na budúci týždeň.

Ludwig van Beethoven
sa narodil v roku 1770 v nemeckom meste Bonn. Ako mladý hudobník sa presťahoval do Viedne a stal sa jedným z najobdivovanejších skladateľov všetkých čias. Napriek hluchote v neskoršom období života patria Beethovenove kompozície medzi najvýznamnejšie hudobné diela. Jeho Óda na radosť, ktorá je súčasťou 9. symfónie, je v súčasnosti európskou hymnou. Skladateľ zomrel v roku 1827, štyri roky po napísaní listu.

Zdroj: SITA
Foto: Telegraph.co.uk

Súvisiaci interpreti: Ludwig van Beethoven