Anglická punk-rocková formácia Buzzcocks, ktorá dosahovala najväčšie úspechy koncom 70. rokov, sa čoskoro predstaví v Bratislave. V piatok 15. marca vystúpi v Majestic Music Clube (MMC). Jej predskokanmi budú slovenská stálica Zóna A a ostravská rocková kapela Degradace.

Buzzcocks sa sformovali vo februári 1976 na University of Bolton. Aj keď skupina vznikla na podnet Howarda Devota, ten v zostave už od februára 1977 nefiguroval. Kapela na čele s Peteom Shelleym bola na začiatku svojej kariéry uchvátená štýlom zoskupenia Sex Pistols, a to určilo jej ďalšie smerovanie.

V čase, keď bol punk-rock v Anglicku populárnejší, než kedykoľvek neskôr, vydali Buzzcocks albumy Another Music in a Different Kitchen (1978), Love Bites (1978) a A Different Kind of Tension (1979), pričom so všetkými sa dostali do najlepšej päťdesiatky britského rebríčka. Zaujímavosťou je, že na jeseň 1979, keď boli na vrchole, im na turné predskakovali legendárni Joy Division. Tí však pre Buzzcocks neboli dobrou predkapelou, pretože boli až príliš dobrou predkapelou a, ako hovoria Angličania, "ukradli" hlavnej hviezde šou.

V roku 1981 sa Buzzcocks rozpadli, od roku 1989 sa ale niekoľkokrát vrátili na scénu a vydali ďalšie nahrávky Trade Test Transmissions (1993), All Set (1996), Modern (1999), Buzzcocks (2003) a Flat-Pack Philosophy (2006). Napríklad v roku 1994 robili predskokanov na poslednom turné slávnej skupiny Nirvana a v roku 2003 zase rockovej formácii Pearl Jam. V súčasnosti tvoria zostavu kapely Pete Shelley (gitara, spev), Steve Diggle (gitara, spev), Chris Remmington (basgitara) a Danny Farrant (bicie nástroje). 

The Buzzcocks - I Need

Zdroj: SITA
Foto: Buzzcocks.com

Súvisiaci interpreti: Buzzcocks