Málokedy sa stáva, že by debutujúci interpret namiesto jedného singla naraz zverejnil viacero piesní s oficiálnymi videami. Mladá speváčka vystupujúca pod pseudonymom Bibi Hall sa rozhodla, že potenciálnych fanúšikov osloví hneď dvoma debutovými klipmi. Piesne Shitty Love a This Is How We Do sú krátkym príbehom o láske a predstavila ich symbolicky na Valentína.

Červenovlasá kráska Bibi Hall zaujme hneď na prvý pohľad a so svojím dvojitým debutom môže osloviť fanúšikov súčasného mainstreamu. Neprináša síce nič, čo by sme ešte nepočuli od zahraničných popových a R&B hviezd, no ak si nájde svoj vlastný štýl, môže byť zaujímavým osviežením slovenskej scény. Obe skladby sprevádzajú videoklipy, ktoré z hľadiska nápadu ani prevedenia nevyčnievajú nad priemerom, no napriek tomu ide o sympatický debut mladej speváčky s celkom slušnou angličtinou.


Nekonečná (alebo neukončiteľná?) láska

Mladá speváčka, vlastným menom Bibiana Hallová, spájala svoj život s hudbou od útleho detstva doslova na každom kroku. Navštevovala základnú umeleckú školu, neskôr konzervatórium, absolvala štúdium spevu a tanca, či študijný pobyt v USA zameraný na muzikálový spev. V roku 2017 sa rozhodla z USA vrátiť na Slovensko a vydať svoje prvé single. Výsledkom je jej aktuálny projekt Endless Love, pozostávajúci z dvoch videosinglov. Spája ich jedna dejová línia a príbeh, ktorý spolu tvoria, je rozprávaním o osudovej láske a komplikovanom vzťahu plnom rozchodov a návratov.

"Dvaja ľudia prežívajú lásku a nevedia bez seba žiť, ale zároveň si ubližujú a nevedia prestať. Aj napriek silnej túžbe byť milovaný sa navzájom zraňujú a realita dnešnej doby prináša do ich vzťahu problémy," vysvetľuje Bibi námet svojho hudobného príbehu a dej prvého z dvojice singlov s príznačným názvom Shitty Love, ktorá je hudobne mäkší a organickejší. Pokračovanie príbehu v druhom videoklipe k elektronickejšej piesni This Is How We Do prináša rôzne obraty. "Dvojica vie, že ich vzťah nemá budúcnosť, no zároveň si užívajú to, čo majú práve teraz. Napriek tomu, že každým dňom pociťujú stále väčšiu a väčšiu bolesť, zároveň cítia vzrušujúce napätie medzi sebou, ktorému sa nedokážu ubrániť ani po rozchode," dodáva Bibi.

Ako hovorí, tému toxických, ťažko ukončiteľných vzťahov sa rozhodla vo svojej tvorbe vykresliť, pretože cíti a vidí, že tomuto problému čelia mnohí ľudia, ktorých stretáva. "Láska je často témou skladieb, ktoré píšem. Preto je prirodzené, že aj tento môj špeciálny dvoj-debut odzrkadľuje túto častú tému mojej tvorby," vysvetľuje Bibi. Aj preto sa skladby rozhodla vydať symbolicky na sviatok zamilovaných.

"Myslím, že každý z nás si prešiel rôznymi komplikovanými vzťahmi, osudovými či platonickými láskami, ťažkými rozchodmi i nekonečnými opätovnými návratmi. Týmto projektom som chcela vykresliť, že aj okamihy trápenia patria k životu a k láske. Hoci pre lásku všetci v živote občas aj trpíme, tie krásne, pozitívne okamihy šťastia všetko to zlé vyvážia a prekonajú. A najmä som chcela, aby tí, ktorí práve teraz prežívajú v láske to náročnejšie obdobie, vedeli, že v tom nie sú sami. Najdôležitejším odkazom tohto projektu je myšlienka, že každý z nás si musí prejsť hľadaním, aby nakoniec našiel to pravé."

Bibi Hall, 2019 Zdroj: Nicole Lieskovská

Réžiu videoklipov zverila mladým filmárom z VŠMU Bobovi Barrimu a Marekovi Obuchovi. Ženskú polovičku osudového páru si Bibi v klipoch zahrala sama a rolu jej partnera stvárnil herec Jakub Janotík, taktiež študent VŠMU. Pod textami oboch skladieb je ako autorka podpísaná samotná Bibiana spoločne s Matějom Vávrom, hudobnú produkciu oboch skladieb má zase na svedomí Oliver Žilák, ktorého meno je spájané aj s tvorbou Emmy Drobnej a Terezy Maškovej.

"Oliver dáva ako producent do svojej tvorby dušu, a preto je každá jeho skladba unikátna. Hodiny strávené s ním v štúdiu boli pre mňa veľkou skúškou. Kreatívny proces vývoja skladieb a celý tvorivý proces v štúdiu cítim zároveň ako veľký osobnostný rast," hodnotí Bibi svoju prvú spoluprácu s Oliverom Žilákom. "V Bibi drieme zaujímavý umelecký potenciál. Ak na sebe bude tvrdo a systematicky pracovať, môže z nej vzniknúť zaujímavý zjav na našej hudobnej scéne," dodáva na margo spolupráce mladý producent.
 
Mladá speváčka okrem dvojice singlov štartuje svoju hudobnú kariéru aj s novou sprievodnou kapelou (vystupovať budú pod názvom Bibi Hall And Band) v zložení Bibi Hall (spev), Adam Hudec (basgitara), Jozef Ragan (bicie) a Silvo Salis (gitara). V najbližších mesiacoch plánuje pracovať na príprave svojho debutového albumu, no chystá aj prvé koncerty s touto zostavou.

Biografia

Bibiana Hallová sa narodila 9. apríla 1997 v Bratislave. Hudbe sa aktívne venuje približne od svojich desiatich rokov. V dvanástich začala okrem spevu aj hrať na klavíri. Tri roky pôsobila na Muzikálovej akadémii na bratislavskej Novej scéne. Zároveň sa začala venovať tancu v Tanečnej škole Jumbo a v Tanečnom súbore Bralen. V roku 2016 dokončila štúdium na Muzikálovom konzervatóriu Alkana a vzápätí odcestovala na polročný študijný jazykový pobyt do Los Angeles, kde na prelome rokov 2016-2017 študovala angličtinu a zároveň navštevovala hodiny muzikálového spevu.

V roku 2017 po návrate z USA na Slovensko vydala svoj prvý (neoficiálny) singel Find Myself v produkcii Miša Bieleho. V roku 2018 dokončila tri nové skladby v produkcii Olivera Žiláka a v spolupráci Matějom Vávrom - okrem Shitty Love a This Is How We Do je to aj pesnička Crazy Kids, ktorú vlani v septembri zverejnila bez videolipu. Rok 2018 uzavrela vydaním skladby Endless Faith v produkcii NKDvibes.


Text: Hudba.sk (úvod článku nad videoklipmi) + Adriána Čahojová/Soul For Show
Foto: Nicole Lieskovská