Fanúšikovia už nefungujúcej britskej kapely Led Zeppelin sa môžu tešiť na remastrované reedície prvých troch albumov formácie. Novinky by mali na trh uviesť na CD a vinyloch začiatkom júna.

Bonusové CD či vinyl k debutovému eponymnému albumu z roku 1969 bude obsahovať záznam koncertu z parížskej Olympie z októbra 1969. K novej verzii štúdiovky Led Zeppelin II (1969) vyjde aj skladba La La či päť alternatívnych mixov piesní z albumu. Reedícia albumu Led Zeppelin III (1970) zas ponúkne na pridanom nosiči skladby ako Jennings Farm Blues, Bathroom Sound a Keys To The Highway/Trouble In Mind, či tri doteraz nevydané kompozície. Bývalý gitarista formácie Jimmy Page tiež prezradil, že reedície ponúknu aj "nevydané skladby, ktoré v tých časoch nahrali".

Led Zeppelin vznikli v roku 1968 a stali sa jednou z najúspešnejších, najinovatívnejších a najvplyvnejších kapiel v histórii. Pôvodne sa formácia volala New Yardbirds a tvorili ju spomínaný gitarista Jimmy Page, ďalej spevák Robert Plant, basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Práve z nej pochádza nesmrteľná pieseň Stairway To Heaven.

Ďalšie albumy sa vyznačovali experimentovaním a kapela s nimi absolvovala niekoľko rekordne predávaných svetových turné. Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli svoje sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zdroj: SITA
Foto: Ledzeppelin.com

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin