Po minuloročnom gastronomickom Dojižďakovi pokračuje košické duo v úspešnej spolupráci. Spoločný projekt vizuálneho umelca Erika Sikoru a elektronického producenta Petra Šafráneka prichádza s novým singlom Hej ta treba dakus.

Košický umelec Erik Sikora alias Džumelec sa vo svojich pesničkách snaží nielen dokumentaristicky a verne mapovať každodennú skutočnosť, ale väčšinou obsahujú aj nejaký nápad na jej obohatenie. V tomto prípade ide o kodifikáciu východniarskej frázy, ktorá funguje ako odpoveď na akúkoľvek otázku.

Text piesne Hej ta treba dakus vznikal intenzívnym výskumom - 14 rokov nepretržitého kočíkovania štyroch detí po sebe vytvorilo kopu času na zamyslenie sa nad small-talkami so susedmi, ktoré v sebe skrývajú veľké otázky a odpovede o zmysle života a podobne.

Na prechádzke aj s Mariánom Labudom

Džumelcova pôvodná folk-popeínová pieseň dostala nový elektronický šat v spolupráci s Petrom Šafránkom alias Lolokarom. Nekompromisný drum'n'bassový beat poháňa dopredu jeho záľuba v zaprášených socialistických vinyloch, analógových syntetizátoroch a gitarových krabičkách. Výsledkom je psychedelická jazda krajinou, v ktorej sa môžete opaľovať, plieť či rýľovať, a navyše sa dozviete, čo znamená veta: "Hej ta treba dakus!"

S kľúčovou otázkou "Na prechádzku?" sa prekvapivo pridáva aj Marián Labuda, keď gitarový wahwah groove znenazdajky preruší "Susedko" z platne Ako išlo vajce na vandrovku z roku 1976. Nechýba ani legendárna hláška: "Ani by ste neverili, ako sa po takej dobrej prechádzke oddychuje."

Pri sledovaní videoklipu môžete len tak relaxovať a unášať sa virtuálnou prechádzkou google earth krajinou, ktorá pôsobí tak trochu postapokalypticky. Je úplne opustená, ako vybývaná počítačová hra. Lokality virtuálnych prechádzok sú však skutočné miesta – periférie veľkomiest, okraje vysnívaných destinácií – predmestie Londýna, Osla a Barcelony.

Z periférie preletíme vtáčou perspektívou do centra dokonalého parku zámku Versailles. Priamo do mestských ulíc sa dostaneme iba raz, a to medzi antické pamiatky Ríma. Tie sa však dajú prechádzať skrz ako reklamné plachty zakrývajúce lešenia. Smer potulovania bol vyberaný tak, ako by si ho vyberal človek venčiaci psa - zísť z cesty a nachádzať cestičky medzi kríkmi a stromami.

O mix a mastering novinky sa postaral Lolokarov spoluhráč z kapely Cha Bud! Pavol Jeňo v Musicology Studiu v Košiciach. Projekt vznikol vďaka podpore Fondu na podporu umenia.

Vypočujte si aj predchádzajúci antihit dvojice Džumelec & Lolokar - Dojižďak:

Redakciu Hudba.sk informoval Peter Šafránek. Správu sme upravili a doplnili.