O úmrtiach hudobníkov sa mi nikdy nepíše ľahko. A pri tých, s ktorými som "vyrastal", je to ešte ťažšie. Deftones patrili od ich začiatku medzi mojich favoritov. A keďže som hrával na basu, Chi Cheng bol mojím hrdinom. Po ťažkej dopravnej nehode však v roku 2008 upadol do kómy, z ktorej sa už nikdy úplne neprebral. Po niekoľkoročnom boji nás v sobotu ráno opustil. Odpočívaj v pokoji, Chi.

Ak náhodou smutný príbeh Chi Chenga nepoznáte, prečítajte si viac, alebo ešte lepšie - pozrite si záznam z koncertu, na ktorom ešte hral. (pm)



Šrot týždňa

Niektoré hviezdy nevedia kedy skončiť. Keď plány na nakrútenie 3D filmu oznámila Metallica, zdalo sa to byť úsmevné, no dnes mám oči len pre plač. 3D koncert nám totiž v dohľadnej dobe ponúknu aj famózni, stále aktuálni a vynikajúci Guns N Roses... Teda, poopravím sa: neaktuálny a hrozný Axl Rose so svojím 28 ročným projektom. Obtlstlý spevák je totiž jediným členom kapely. Pozrite si trailer na tú parádu, ktorý je komentovaný veľmi ironickým tónom. Celá paráda sa volá Appetite for Democracy. AMERIKA! Urazení fanúšikovia, prosím vynadajte mi v diskusii. Ďakujem. (ak)


Magnet týždňa 

Tvrdá hudba sa opäť dostáva do popredia, dokonca aj v mainstreamových merítkach. Tentokrát sa zadarilo Killswitch EngageBring Me the Horizon. Ich novinky sa rebríčku Billboard 200 dostali na siedme (Killswitch Engage – Disarm the Descent), respektíve jedenáste miesto (Bring Me the Horizon – Sempiternal). (pm)


Novinky 

Mierumilovní Izraelci Orphaned Land, ktorí svojou hudbou spájajú svety troch náboženstiev, ohlásili európske dátumy koncertných zastávok k novému albumu All is One. A prídu aj do malebnej Blavy. 6. októbra si rozložíme koberčeky pred Randalom, vytiahneme ružence a precvičíme hebrejčinu. /,,/ (ak) 


A megakoncert blízko odpáli aj druhá najväčšia skupina na tom šírom svete, hneď po Chiki Liki Tu-a. Black Sabbath prídu 7. decembra do Prahy. Teraz majú bubeníka, ktorému okrádačská zmluva nevadí. Takže koncert sa s veľkou pravdepodobnosťou uskutoční. (ak)

Poznali ste Grip Inc.? Nie? Bubnoval v nej Dave Lombardo. To je týpek zo Slayer. Ehm... Nevadí. Každopádne, keď som bol sopliak na základnej škole a na hornú Oravu sa k nám dostal deväťdesiatkový metal, bola medzi nimi aj táto kapela a bojový pokrik RELEASE! som poctivo vrešťal na konci každého vyučovania. V jednom interview sa tento Dave nechal počuť, že sa chystá reunion a nový album a turné a také všetky ostatné veci, na ktorých sa zarába. Tak len aby ste vedeli. (ak)


30 Seconds to Mars vypustia už v máji do sveta nový album Love Lust Faith + Dreams. Nedávno odpremiérovali song Up In the Air, ktorý vypustili do vesmíru. A pomaly už k nemu bude vonku aj video. Zatiaľ aspoň malá ochutnávka. (pm)


Nový album o čosi skôr predstavia aj doom / deathoví Howl. Jeho názov je Bloodlines. Prvý song z neho si môžete vypočuť už teraz. Your Hell Begins je celkom nárez. (pm) 

A do tretice – s novým albumom tu čoskoro budú aj Megadeth. Ak chcete vidieť obal Super Collider, choďte na ich stránku. Uvidíte ho, keď spravíte celé pexeso (naozaj...). Zároveň si môžete vypočuť aj ukážku songu Don’t Turn Your Back. (pm)

Aby toho nebolo málo, do poradovníka nových albumov sa zaradili aj The Black Dahlia Murder. V júni vydajú už šiestu štúdiovku Everblack. Jeden song z novinky je už vonku – Into the Everblack. (pm)


Nuž a v podobnom duchu sa nesie aj ďalšia novinka – v máji predstavia nový album aj Kylesa. Ultraviolet bude značne dynamický, čo potvrdzujú predošlé dva predstavené songy. Tretím v poradí je Vulture’s Landing. (pm)


Deftones pokračujú s prezentovaním ich aktuálneho albumu Koi No Yokan s lyric videom ku Swerve City. Hudbu a text pesničky sprevádza westernové video. Zaujímavá voľba. (pm) 


Minulý týždeň sme vám priniesli nový song Queens of the Stone AgeMy God Is the Sun. Cez týždeň bol predstavený aj oficiálne. Spolu s tracklistom a obalom albumu ...Like Clockwork, na ktorom sa objaví. (pm)


Singel Dead City Radio and the New Gods of Supertown od Roba Zombieho je vonku už nejaký ten piatok. Oficiálne video k nemu však muzikant predstavil až teraz. Ako by ste od neho mohli čakať, je trochu... ehm... iné. (pm)


Aj Adrenalize od In This Moment sme vám už predstavili dávnejšie. Song je to naozaj výborný a odteraz ho doprevádza aj oficiálne video, ktoré je minimálne rovnako tak dobré. (pm) 


Nórski fešáci Leprous dali prvú skladbu z novinky Coal, ktorá bude ready 20. mája. Poznám od nich aj lepšie skladby, ale tiež verím, že ostatné veci na albume budú zeer guuut. Pesnička je supertajná a nedá sa embédovať. Takže tadiaľto prosím. (ak)

Počúvajte stream albumovej novinky od The Ocean. Pelagial mala byť pôvodne inštrumentálna nahrávka, no potom k nej dolepili vokály. Na tomto odkaze nájdete pôvodnú ideu v celej svojej kráse. Ďakujeme magazínu Spin.(ak)

Haluz týždňa 

Byť metlákom je niekedy (dosť často) riadna diagnóza. Pozrite si na videu tohto ruského mládenca, ktorý sa vyznal Dave-vovi Mustaine-ovi z toho čo k nemu cíti. Pozitívne emócie sa nesú celým videom aj napriek tomu, že šatkový fantóm nedostal autogram. Kučeravý zrzoun bol z takéhoto výlevu určite dojatý - bolo to naozaj krásne. Obom protagonistom z videa želáme veľa zdravia. Pridáva sa i Vilo R. (je to po rusky, takže si zapnite titulky). (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk. 

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: Metalinjection.net

Súvisiaci interpreti: 30 Seconds to Mars, Deftones