Organizátori najväčšieho slovenského festivalu dnes oznámili, že 24. ročník sa z dôvodu opatrení súvisiacich s pandémiou koronavírusu presúva na budúcoročný termín 8. - 10. júla 2021. Pohoda sa tak tento rok vo tradičnej podobe neuskutoční, v plánovanom termíne festivalu ju nahradí špeciálny program live streamov a rozhlasového vysielania s názvom Pohoda in the Air.

"Úžasná atmosféra živého stretnutia nám bude veľmi chýbať, rovnako ako pozitívna energia, ktorá na letisku ostáva po festivale. Sme ale optimisti, a preto veríme, že si zameškané vynahradíme v budúcnosti s ešte väčšou radosťou," uvádzajú organizátori festivalu Pohoda. Ako dodávajú, všetky vstupenky z tohto roka zostávajú v platnosti na ročník 2021. Zároveň tým, ktorí to potrebujú, garantujú vrátenie plnej sumy za lístok. 

Pohoda 20 → 21 aj s prvou várkou potvrdených umelcov

"Presun Pohody na rok 2021 považujeme po konzultáciách so špičkovými epidemiologičkami za nevyhnutný. Veríme, že opatrenia sa budú čoskoro zmierňovať, určite sa ale nebudú týkať udalostí s vysokou návštevnosťou, akou je náš festival. Sme v kontakte s kolegami zo zahraničia, podobný vývoj sa dá očakávať aj v iných krajinách. Pred zverejnením presunu sme komunikovali s ďalšími promotérmi, agentmi skupín, dodávateľmi, partnermi a našimi externými kolegami, spoločným menovateľom týchto debát je pochopenie, ústretovosť a spolupatričnosť," hovorí šéf festivalu Michal Kaščák.

Keďže situácia zasiahla celý hudobný biznis a festivaly aj umelci sú takpovediac na jednej lodi, mnohé mená z plánovaného ročníka zostávajú v programe aj po jeho presunutí na rok 2021. Prvými opätovne potvrdenými umelcami sú The Libertines, Metronomy, Wolf Alice, Archive, black midi, Shame, Kokoroko, Marina Satti & Fonés, Black Country, New Road, Bazzookas, Wooze, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, PENGSHUi, Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, Space Lady, Malox, Crack Cloud, Murman Tsuladze, Shht, PoiL a Trupa Trupa.

Ďalšie mená budú nasledovať čoskoro a pridajú sa k nim aj doposiaľ nezverejnení umelci, ktorých začnú organizátori zverejňovať už 20. apríla.
 "Pre rok 2021 nemôžeme garantovať rovnaký program, ale urobíme všetko pre to, aby bol ešte silnejší," dodal Michal Kaščák. Všetky podrobnosti o presunutí festivalu, vrátane troch možností, ako môžu fanúšikovia festivalu "naložiť" so zakúpenou vstupenkou, nájdete na špeciálnej stránke otázok a odpovedí na oficiálnom webe podujatia www.pohodafestival.sk.


Pohoda in the Air a ďalšie projekty na najbližšie obdobie

Hoci festival sa tento rok neuskutoční, tím Pohody bude v najbližších mesiacoch veľmi aktívny. Už 3. mája bude realizovať špeciálnu edíciu Koncertu pre Martinu a Jána v Gregorovciach. Plánuje tiež sériu online klubových debát a koncertov po celom Slovensku. "Chceli by sme nimi poukázať na pestrosť zamestnaní v zákulisí kultúry, ukázať dobré priestory, dobré kapely a skvelých ľudí, ktorí sú za nimi."
 
Aktivity v období kultúrnej karantény vyvrcholia počas "pohodovského" víkendu v podobe akcie Pohoda in the Air. "Nevieme si predstaviť, že by sme počas druhého júlového víkendu boli úplne mimo akéhokoľvek kontaktu s našimi návštevníkmi, s umením či diskusiami. Charakter podujatia sa pomaly črtá, plánujeme zapojiť aj naše letisko, pripravujeme rôzne aktivity, prenosy, koncerty ale i archívne materiály. Podobu podujatia - v podstate tak ako každý rok - konzultujeme aj s miestnou hygienou a autoritami, zachovanie opatrení, ktoré budú v tom čase platiť, považujeme za samozrejmosť. Viac informácií prinesieme čoskoro," hovorí PR manažér Pohody Anton Repka.

"Napriek tomu, že sa neuvidíme toto leto na Pohode, ostávame optimistami. Nevídaná vlna spolupatričnosti, ktorá ide naprieč hudobnou scénou a celým kultúrnym prostredím, sa musí pozitívne vrátiť. Aj po španielskej chrípke nastala doslova explózia umenia, vznikali tančiarne a ľudia sa radi stretávali. Veríme, že tomu bude podobne aj teraz. Nevieme sa dočkať, kedy sa otvoria kluby, rozbehnú sa koncerty a potom i festivaly. Dovtedy budeme robiť veci tak, ako nám situácia dovolí a samozrejme, budeme pracovať na tom, aby Pohoda 2021 bola opäť silným osobným stretnutím plným skvelého umenia," dodáva Michal Kaščák.

Pohoda 20 → 21 sa uskutoční od 8. do 10. júla na trenčianskom letisku.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili.