Po Iggym Popovi a jeho decembrovej skladbe Dirty Little Virus reaguje na pandémiu koronavírusu ďalší rock'n'rollový bard. Je ním Mick Jagger, ktorého táto nešťastná situácia inšpirovala k napísaniu skladby Eazy Sleazy. V nej sa však neutápa v pandemickej neistote, ale ponúka nádej a teší sa na návrat do normálneho života.

Okrem miliónov fanúšikov po celom svete, ktorých si Mick Jagger získal najmä ako líder legendárnych The Rolling Stones, má obrovský dôvod na radosť z piesne aj Dave Grohl. Frontmana Foo Fighters si totiž Sir Jagger pozval na nahrávanie novinky. Jeho o generáciu mladší obdivovateľ a nasledovník v podstate zastúpil trojčlennú kapelu, keďže mu spevák zveril do rúk gitaru, basgitaru aj bicie, za ktorými hviezdil v 90. rokoch v Nirvane.

Viac ako splnený sen

Obaja sa podelili o pocity zo spolupráce aj na sociálnych sieťach. "Chcel som sa s vami podeliť o skladbu, ktorú som napísal o návrate do života po ukončení lockdownu a je v nej tak potrebný optimizmus. Chcem sa poďakovať Daveovi Grohlovi za to, že si vzal na starosť bicie, basu a gitaru. Spolupráca s tebou ma naozaj bavila. Dúfam, že si Eazy Sleazy všetci užijete," napísal spevák na Twitteri.

Grohl cez profil Foo Fighters vyhlásil, že sa mu slovami ťažko vyjadruje radosť z tejto spolupráce. "Je to viac ako splnenie sna. Už som si myslel, že život nemôže byť bláznivejší. Je to skladba leta, bez debaty," uviedol 52-ročný multiinšrumentalista, ktorý už má na zozname množstvo spoluprác s ikonami rockovej hudby. Medzi nimi sa týčia mená ako John Paul Jones z Led Zeppelin, Tony Iommi z Black Sabbath, Lemmy z Motörhead, Josh Homme z Queens of the Stone Age, ale aj David Bowie či Garbage.

Lyric video, s ktorým dvojica skladbu zverejnila, je v podstate jednoduchým no efektným nízkorozpočtovým videoklipom. Poskladali ho zo záberov, ktoré zachytávajú oboch muzikantov počas nahrávania v štúdiách. Jagger, ktorý v júli oslávi 78 rokov, si v klipe okrem spevu užíva aj hru na bordovom Gibsone SG. Radosť z novej tvorby a skorého návratu do bežného života spečatil v závere veľkým úsmevom.


Punkový drive a text plný trefného sarkazmu

Dvojica spoločne, i keď na diaľku, nahrala skladbu, v ktorej gitary znejú hutnejšie a dynamickejšie ako v The Rolling Stones a jeden by pokojne tipoval, že ide o počin nádejnej mladej rockovej kapely. Hneď po prvom počutí je však jasné, že Jaggerov nezameniteľný prejav v spojení punkovou dravosťou skladby funguje dokonale. Nezaprel ani svoj skladateľský a textársky rukopis, v ktorom sa odzrkadlil jeho zmysel pre humor.

Napríklad keď spieva o tom, že všetky koncerty sú zrušené, futbalistom púšťajú falošný potlesk, premiéry sú virtuálne a on sám si už nemá čo obliecť. Alebo ďalej, keď spomína, že príliš veľa pozerania televízie na neho pôsobí ako lobotómia. Nevynechal ani reakciu na šírenie rôznych hoaxov. "Strelil som si vakcínu, Bill Gates je v mojom krvnom obehu, ovláda moju myseľ a Zem je plochá a studená," vtipkuje v druhej polovici energického hitu.

Refrény nesú pozitívny odkaz, ktorý zdôrazňuje aj melódia nesúca sa v rovnakom duchu. "Utiekli sme spoza väzenských múrov, otvorili sme okná a dvere. Je to jednoduché. Všetko je naozaj čudné, ale v noci je to v poriadku. Čoskoro zostane len spomienka," spieva Jagger s nákazlivým optimizmom v hlase a je ťažké uveriť, že mu ťahá na osemdesiatku. O produkciu skladby Eazy Sleazy sa postaral Matt Clifford, ktorý so spevákom spolupracoval aj na jeho sólových albumoch Wandering Spirit (1993) a Goddess in the Doorway (2001).

Grohl odpremiéruje svoj film o muzikantskom živote

Dave Grohl má okrem spolupráce s legendárnym kolegom aj ďalšie novinky. Už o dva týždne (30.4.) vyjde v službe Amazon Prime jeho nový režisérsky počin, dokument o muzikantskom živote a vášni s názvom What Drives Us, ktorý je plný unikátnych archívnych záberov a rozhovorov. Hudobníci ako Tony Kanal (No Doubt), Anthony Kiedis a Flea (Red Hot Chili Peppers), Lars Ulrich (Metallica), Charlie Gabriel (Preservation Hall Jazz Band), Brian Johnson (AC/DC), St. Vincent, Dave Lombardo (Slayer), Steven Tyler (Aerosmith), The Edge (U2), Ringo Starr (The Beatles), Slash a Duff McKagan (Guns N'Roses) a ďalší v ňom spomínajú na svoje začiatky v garážach a dodávkach.

Kapela Foo Fighters tento rok vo februári vydala svoj dlho očakávaný desiaty album Medicine at Midnight. Na jej Youtube kanáli nájdete skladby z novej nahrávky, krátke "track by track" rozhovory o albume aj live videá a videoklipy k singlom Waiting On A War a No Son Of Mine. Okrem noviniek kapela zverejnila aj video s akustickou live verziou jedného z jej najväčších hitov Everlong, ktorý hrá Grohl sám na gitare.

Trailer filmu What Drives Us:


Akustická verzia skladby Everlong aj so spevákovým predslovom:


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/mickjaggerofficial