Vo štvrtok 13. mája oslávila legendárna speváčka a gitaristka Dagmar Voňková narodeniny. Producent a vydavateľ jej posledného albumu Archa, Petr Ostrouchov, jej spolu s režisérkou Majou Hamplová pripravili darček - videoklip k piesni Tebe, ktorú na albume spieva v sprievode osemčlennej kapely a v aranžmánoch Marcela Bártu (Vertigo).

Album Archa vyšiel na jeseň minulého roka a okamžite sa stretol s nadšenými ohlasmi kritikov aj poslucháčov. Bol nominovaný na cenu Anděl v kategórii Folk, vyhlásenie výsledkov prebehne na konci mája. Do hlavnej a jedinej úlohy osemminútového jednozáberového filmu obsadila Maja Hamplová svoju kamarátku a skvelú herečku Elišku Křenkovú, nositeľku ceny Český lev za film Všechno bude.

Kameramanom videoklipu je Martin Douba, choreografkou Jana Burkiewiczová. Nakrúcalo sa v nedeľu 9. mája v křivoklátskych lesoch, v prvý deň tohtoročného letného počasia. Videoklip, rovnako ako pieseň Tobě, je nositeľom silného ľudského príbehu. Dagmar Voňková ju napísala v rovnako mladom veku, v ktorom sa teraz nachádza režisérka klipu aj jeho hlavná protagonistka. "Je to pre mňa okamih, zastavenie, prežitie starej bolesti a neuveriteľná sila ísť ďalej. Prebudenie dávnej chuti hrať sa. Eliška teda mala za úlohu nehrať, ale celou svojou osobnosťou byť a prežiť si bolesť aj slobodu po svojom," povedala o klipe jeho autorka Maja Hamplová.


Album Archa je záznamom unikátneho koncertného vystúpenia, na ktorom Dagmar Voňková, inak bytostne sólistka, v roku 2018 v pražskom Divadle Archa sprevádzala osemčlenná kapela zložená z vynikajúcich hudobníkov a hosťujúca Lenka Dusilová, ktorej v rozhovore pre magazín Uni Dagmar Voňková povedala: "Musím ti povedať, že ako som výnimočne mala možnosť hrať s naozaj úžasnými muzikantmi, tak je to úplne najbližšie mojim predstavám. Neviem ani, komu poďakovať. Im všetkým. A niekam hore. Že sa to zišlo a že som mala možnosť tak zostarnúť a taký zážitok dostať k narodeninám."

Vydavateľstvo Animal Music teraz chystá vydanie albumu Archa na dvoj-vinyle v celkovej stopáži 72-minút v limitovanom náklade 500 kusov. Pretože ide o veľmi nákladný projekt, prosí Dagmar Voňková priaznivcov o finančnú podporu prostredníctvom projektu založeného na portáli Doni Plus pri príležitosti premiéry videoklipu Tobě.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Sára Foitová. Text správy sme upravili.

Foto: Petra Hájska