Otvárací koncert vedecko-hudobného festivalu Starmus pritiahol v nedeľu večer pozornosť celého sveta. K odhadovaným takmer 40-tisíc návštevníkov areálu bratislavskej Incheby sa v online priestore pridalo nespočetné množstvo divákov z celého sveta, ktorí sledovali vystúpenie Jeana-Michela Jarrea a Briana Maya.

Deň pred samotným vystúpením sa legendárny gitarista a spoluzakladateľ festivalu podelil o svoje pochybnosti, ktoré ho krátko pred otvorením festivalu zamestnali. "Do prípravy tohto malého dobrodružstva som vložil veľa vášne a práce, ale pre starého vojaka, ako som ja, to nie je ľahké. V skutočnosti je to pravdepodobne jedna z najnáročnejších vecí, aké som na seba za ostatný čas zobral," napísal na sociálnej sieti Brian May.

Po ukončení všetkých príprav v Bratislave mal čas premýšľať nad zásadnými otázkami. "Prečo trávim všetky tieto vzácne dni mimo domova? Čo tým sledujem? Pochybnosti o sebe samom zdvíhajú svoju strašidelnú hlavu až do bodu, kedy sa pýtam, kto si, sakra, myslím, že som?"

Jean-Michel Jarre v Bratislave, 12.5.2024 Zdroj: Martina Mlčúchová

"Toto sú myšlienky, ktoré sužujú umelcov, pravdepodobne najmä v tejto etape môjho života. Toto je vnútorná realita. Som si však vedomý aj toho, že mám neuveriteľné šťastie, že mám takúto príležitosť – pracovať v úplne neznámom prostredí s mimoriadne talentovaným mužom s jeho vysoko kvalifikovaným tímom. Uprostred toho všetkého cítim veľkú vďačnosť."

Ráno po veľkolepom koncerte sa gitarista skupiny Queen prihovoril svojím priaznivcom znova: "Dnes ráno som bez slov. Ďakujem všetkým, ktorí včera večer prišli a dali nám svoju energiu! Ďakujem aj všetkým ľuďom z celého sveta, ktorí ste prispeli k tomu, že sa o tomto koncerte hovorilo."

Legendárny hudobník sa na festivale Starmus predstaví aj dnes – bude totiž hosťom koncertu skupiny The Offspring na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, ktorý sa uskutoční v rámci odovzdávaní medailí Stephena Hawkinga.

Prečítajte si: Jean-Michel Jarre v Bratislave: Čo hral, s kým, a kde si "Most z budúcnosti" môžete pozrieť znova

Text: Hudba.sk (zdroj: Loudersound.com)