Hudobná skupina O Gadže Bašaven už 4. rok organizuje edukatívny projekt Aven Jekhetane. Jedná sa o vzdelávacie turné pre školy a edukačné zariadenia s cieľom šíriť osvetu o rómskej kultúre, hudbe a tanci.

Aven Jekhetane, v preklade Poďme spolu, využíva hudbu a tanec ako silný spájací prostriedok. Úspešne búra bariéry medzi etnikami a zlepšuje vzájomné spolužitie. Skupina O Gadže Bašaven tak nielen baví, ale aj vzdeláva, čím prispieva k popularizácii rómskej kultúry medzi najmladšou generáciou. Tento rok Aven Jekhetane prebehlo od 19. do 26. apríla. O Gadže Bašaven navštívili školy po celom Slovensku, vrátane Gymnázia Bilíkova v Bratislave, ZŠ Ing. Kožucha v Spišskej Novej Vsi, ZŠ Šarišské Bohdanovce, ZŠ F.E. Scherera v Piešťanoch a Reedukačného Centra v Hlohovci. Prostredníctvom zážitkových workshopov a koncertov priniesli rómsku kultúru bližšie k žiakom, s cieľom podporiť prevenciu proti diskriminácii a podnietiť kritické myslenie.

"Pre nás je to highlight roka. Ako kapela sa kvôli rodinám, zamestnaniam a rôznym mestám, kde bývame, nevídame často. Počas Aven Jekhetane máme možnosť sa stretnúť a cestovať spolu po Slovensku ako priatelia, no s pridanou hodnotou toho, že tým možno niekomu zmeníme názor na Rómov, alebo ich inšpirujeme k počúvaniu novej hudby," opisuje projekt zakladateľka skupiny O Gadže Bašaven Júlia "Jouna" Kozáková. "Vzbudiť záujem o rómsku kultúru sa z našej skúsenosti, prostredníctvom hudby a tanca, dá naozaj veľmi rýchlo. Niekedy sa nám stáva, že na začiatku je skupina voči nášmu programu indiferentná, ale na konci odchádzajú s úprimným záujmom študenti aj pedagógovia," dodáva Matúš "Zindelo" Kyseľ.

O Gadže Bašaven, čo v preklade z rómčiny znamená Nerómovia hrajú, je kapela gádžov oddaných rómskej hudbe a tancu. Na čele so speváčkou Jounou (Júlia Kozáková), známou z oceneného albumu Manuša, prinášajú energické interpretácie rom-pop hitov, ale aj tradičných rómskych piesní z rôznych krajín. Ich členovia – Citrom (Michal Smetana), Zindelo (Matúš Kyseľ), Sandra (Peter Leto), Báro Krečúno (Pavol Viecha), Loula (Libuša Čižmárik Bachratá) a Badžo (Maroš Čižmárik) – kombinujú svoje umelecké skúsenosti a vášeň pre rómsku kultúru.

Tento ročník projektu Aven Jekhetane bol realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národsnotných menšín.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Belinda Rašnerová.