Britskí rockeri Led Zeppelin uvedú do kín záznam z londýnskeho benefičného koncertu Celebration Day, ktorý na počesť zakladateľa vydavateľstva Atlantic Records Ahmeta Ertegüna odohrali 10. decembra 2007. Do vybraných 1500 kín sa dostane 17. októbra.

Na 19. novembra kapela plánuje vydanie záznamu v podobe CD i DVD. Uskutoční sa tiež niekoľko slávnostných premiér, na ktorých sa očakáva účasť všetkých troch žijúcich členov legendárnej skupiny - Roberta Planta, Jimmyho Pagea a Johna Paula Jonesa.

Ako uvádza sieť kín Cineworld, londýnsky koncert bol prvým plnohodnotným vystúpením kapely po 27 rokov a až 20 miliónov ľudí prejavilo záujem o 18-tisíc lístkov. "Je to jedinečná príležitosť vychutnať si pravdepodobne posledný koncert Led Zeppelin," uvádzajú v rámci propagácie snímky. Fanúšikov čaká 16 piesní vrátane hitov ako Whole Lotta Love, Kashmir a Stairway to Heaven.

Led Zeppelin - Celebration Day (trailer)

Zrod legendy

Led Zeppelin
vznikli v roku 1968. Pôvodne sa formácia volala New Yardbirds a tvorili ju gitarista Jimmy Page, spevák Robert Plant, basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971).

Ďalšie albumy sa vyznačovali experimentovaním a kapela s nimi absolvovala niekoľko rekordne predávaných svetových turné. Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej (Led Zeppelin, 1969) a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom.

Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli svoje sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na spomínanom zatiaľ poslednom koncerte v Londýne posadil Bonhamov syn Jason. Magazín Rollign Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zdroj: SITA
Foto: Ledzeppelin.com

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin