Festival Konvergencie, ktorý uvedie aj britských The Hilliard Ensemble a sériu sólových recitálov domácich i zahraničných umelcov, vyvrcholí 23. septembra v Bratislave hneď dvomi koncertmi albumu Zelená pošta Pavla Hammela a Mariána Vargu. Koncerty sa uskutočnia o 17:00 a o 20:00 v Design Factory. 29. septembra sa si na svoje prídu aj fanúšikovia v Košiciach.

Na koncerte bude spoluúčinkovať aktuálna zostava súboru Collegium Musicum: Fedor Frešo (basová gitara), František Griglák (elektrická gitara), Martin Valihora (bicie) a ako hosť Peter Preložník (klávesy). Legendárna nahrávka vyšla pôvodne v roku 1972 vo vydavateľstve Opus v produkcii Fedora Freša. "Nahrávalo sa v Experimentálnom štúdiu Československého rozhlasu. Vtedy sme si už mohli dovoliť tvoriť priamo v štúdiu, bez prípravy. Robili sme to veľmi dlho, hrali sme sa s tým, špekulovali so zvukmi," spomína na vznik albumu Pavol Hammel.

Hravosť, premýšľavosť i experimenty

Pestrý zvuk Zelenej pošty dotvorili štúdiový sláčikový orchester Československého rozhlasu a Bratislavské dychové kvinteto otvárajúce album Vargovou skladbou Domáca úloha. Nahrávka pritom obsahuje aj jednu z najpôsobivejších skladieb slovenskej populárnej hudby – Smutnú rannú električku, ktorá vznikla zhudobnením rovnomennej básne Miroslava Válka.

"Listoval som si vo Válkovej zbierke Dotyky a hneď mi bolo jasné, že toto by som chcel urobiť. Nielen kvôli obsahu, hoci ten existencionalistický tón mi bol bytostne blízky, tá báseň sa sama núkala na zhudobnenie - jej rytmus bol dopredu daný, stačilo si ju nahlas čítať," uviedol o vzniku skladby Marián Varga. S výnimkou Válkovej básne sa na albume textársky podieľali Kamil Peteraj a Boris Filan.

Prúdy - Smutna ranná električka (live)

Výnimočný album s nezvyčajným obalom

Kultový status však má i obálka LP s koňom, sadom a biliardovým stolom navrhnutá Tiborom Borským. "Marián Varga, poučený piesňami Prúdov aj sebavedomým art rockom Collegia, vytvoril spolu s Hammelom kolekciu mimoriadnych piesní. Každá je originálna a pritom držia pokope i v celku, čo bolo na pôvodnom vinyle zdôraznené aj tým, že absentovali drážky medzi skladbami," povedal o albume hudobný publicista Marián Jaslovský.

"Zdá sa, že Zelená pošta je veľmi vážny kandidát na slovenského Seržanta Peppera: v neuveriteľne zovretom celku si neprotirečia hravosť a premýšľavosť, hľadačstvo a suverenita, experiment a istota," dodal.

Lístky na koncertnú premiéru Zelenej pošty na Konvergenciách, ktorá bude súčasne oficiálnym ukončením Bratislavského kultúrneho leta a hradných slávností 2012, si možno zakúpiť prostredníctvom siete Eventim. Po Bratislave budú nasledovať vystúpenia v Banskej Bystrici (25.9.) a v Košiciach (29.9.). Na 21. novembra je naplánovaný koncert v Prahe.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli organizátori festivalu Konvergencie.

Súvisiaci interpreti: Collegium Musicum